Regija
BABOGREDSKA GOSPODARSKA ZONA TEČINE

Bageri Uni Viridasa jučer se nisu pojavili
Objavljeno 16. listopada, 2012.

BABINA GREDA – Mještani Babine Grede jučer su s nestrpljenjem iščekivali proteklih mjeseci pompozno najavljivani početak radova u gospodarskoj zoni Tečine, gdje tvrtka Uni Viridas bivše manekenke Sunčice Lalić s partnerima namjerava uložiti 50 milijuna eura. Umjesto gradilišta, oranica koja se prostire na 17 hektara, smještena tik uz autocestu Zagreb-Lipovac i dalje je pusta i infrastrukturno potpuno neopremljena, bez vode, struje, asfalta i plinskih instalacija.

Green field investicija koja bi, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, trebala niknuti na tome mjestu i dati snažan gospodarski impuls sastoji se od termoelektrane na biomasu, jačine 10 megawata, plastenika koji će se prostirati na više od 10 hektara i hladnjače kapaciteta 300.000 tona. Financijska konstrukcija navodno je zatvorena, isporuka postrojenja za termoelektranu već dogovorena, a osiguranje sirovine prošlog je mjeseca u javnosti diglo mnogo prašine. Naime, Uni Viridas je na natječaju Hrvatskih šuma po principu “tko će prvi njegova sirovina” dobila ugovor za drvnu sječku u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna na rok od 14 godina.

Iako se najviše spočitavalo to što je Sunčica Lalić do ugovora s Hrvatskim šumama došla samo na temelju lokacijske dozvole, njezin suprug Dragan Jurilj tvrdi da su oni poštovali uvjete i pojašnjava da je iza njih ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama. Riječ je o belgijsko-turskom konzorciju Unit Investment u vlasništvu biznismena te predsjednika turskog Galatasaraya Unala Aysala koji u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna eura. Jurilj je pojasnio da su pripreme za otvaranje gradilišta u završnoj fazi i da se samo čeka potvrda glavnog projekta.

- Ako nema bagera, to ne znači da se ne radi. Naprotiv, radi se punom parom jer administracija i pripremni poslovi zahtijevaju vremena, a sama izgradnja je najlakši i najslađi dio posla - tvrdi Jurilj. Očekuje da će za mjesec dana radovi početi jer se moraju ispoštivati rokovi utvrđeni u ugovoru s Hrvatskim šumama u kojem je precizirano da se do 31. prosinca moraju završiti zemljani radovi.

Posla za 200 radnika

Jurilj najavljuje i skorašnje otvaranje ureda u Babinoj Gredi, a raspisan je i natječaj za prijam u radni odnos djelatnika raznih profila. Ovih se dana s kandidatima obavljaju razgovori, a uskoro će biti raspisan i natječaj za izvođače radova, nakon čega kreće građevinska mehanizacija. Vrijednost investicije je približno 370 milijuna kuna, a u roku od dvije godine očekuje se zapošljavanje više od 200 ljudi.

Najčitanije iz rubrike