Regija
BABOGREDSKA GOSPODARSKA ZONA TEČINE

Bageri Uni Viridasa jučer se nisu pojavili
Objavljeno 16. listopada, 2012.

BABINA GREDA – Mještani Babine Grede jučer su s nestrpljenjem iščekivali proteklih mjeseci pompozno najavljivani početak radova u gospodarskoj zoni Tečine, gdje tvrtka Uni Viridas bivše manekenke Sunčice Lalić s partnerima namjerava uložiti 50 milijuna eura. Umjesto gradilišta, oranica koja se prostire na 17 hektara, smještena tik uz autocestu Zagreb-Lipovac i dalje je pusta i infrastrukturno potpuno neopremljena, bez vode, struje, asfalta i plinskih instalacija.

Green field investicija koja bi, prema najavama općinskog načelnika Josipa Krnića, trebala niknuti na tome mjestu i dati snažan gospodarski impuls sastoji se od termoelektrane na biomasu, jačine 10 megawata, plastenika koji će se prostirati na više od 10 hektara i hladnjače kapaciteta 300.000 tona. Financijska konstrukcija navodno je zatvorena, isporuka postrojenja za termoelektranu već dogovorena, a osiguranje sirovine prošlog je mjeseca u javnosti diglo mnogo prašine. Naime, Uni Viridas je na natječaju Hrvatskih šuma po principu “tko će prvi njegova sirovina” dobila ugovor za drvnu sječku u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna na rok od 14 godina.

Iako se najviše spočitavalo to što je Sunčica Lalić do ugovora s Hrvatskim šumama došla samo na temelju lokacijske dozvole, njezin suprug Dragan Jurilj tvrdi da su oni poštovali uvjete i pojašnjava da je iza njih ulagač sa svjetskim referencijama i iskustvom s elektranama. Riječ je o belgijsko-turskom konzorciju Unit Investment u vlasništvu biznismena te predsjednika turskog Galatasaraya Unala Aysala koji u Hrvatsku planira uložiti 200 milijuna eura. Jurilj je pojasnio da su pripreme za otvaranje gradilišta u završnoj fazi i da se samo čeka potvrda glavnog projekta.

- Ako nema bagera, to ne znači da se ne radi. Naprotiv, radi se punom parom jer administracija i pripremni poslovi zahtijevaju vremena, a sama izgradnja je najlakši i najslađi dio posla - tvrdi Jurilj. Očekuje da će za mjesec dana radovi početi jer se moraju ispoštivati rokovi utvrđeni u ugovoru s Hrvatskim šumama u kojem je precizirano da se do 31. prosinca moraju završiti zemljani radovi.

Posla za 200 radnika

Jurilj najavljuje i skorašnje otvaranje ureda u Babinoj Gredi, a raspisan je i natječaj za prijam u radni odnos djelatnika raznih profila. Ovih se dana s kandidatima obavljaju razgovori, a uskoro će biti raspisan i natječaj za izvođače radova, nakon čega kreće građevinska mehanizacija. Vrijednost investicije je približno 370 milijuna kuna, a u roku od dvije godine očekuje se zapošljavanje više od 200 ljudi.

Možda ste propustili...

UZ DAN HRVATSKIH BRANITELJA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

Svečano obilježena 32. obljetnica oslobađanja vojarne

POTPORE ZA STAMBENO RJEŠAVANJE

Za kupnju kuće, placa ili obnovu 92.900 eura

OČISTILI ŠUMU OD SMEĆA

Đaci prikupili tonu različitog otpada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije

2

POSTOJEĆI U FUNKCIJI ČETVRT STOLJEĆA

Prvi most Županja - Orašje srušen je prije 32 godine

3

U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara