Regija
DELICIJE “IZ MORA I TORA” NAHRANILE BAJKERE

Nema ptice do prasice!
Objavljeno 15. listopada, 2012.

Iako je kod Slavonaca uvriježena ona stara “nema ptice do prasice”, ovogodišnja brodska pečenkijada, koju je u subotu po četvrti put uspješno organizirao brodski Moto klub, pokazala je da uz rame deliciji iz tora idu razne delicije iz mora, koje su donijeli Dalmatinci na još jedno brodsko obilježavanje kraja bajkerske sezone.

Jedinstveni događaj na brodskom izletištu Poloj okupio je 39 ekipa iz Hrvatske i Bosne, bajkere koji su, osim gastronomske ponude, donijeli puno pozitivnih vibracija. “Pokazalo se da je to dobar način da se još jednom vidimo s ljudima s kojima smo se sretali u brojnim mjestima i da im vratimo gostoljubivost”, kaže predsjednik Moto kluba Ivica Lovrić. A unatoč prohladnom i vlažnom vremenu, događaj je okupio više tisuća onih koji znaju uživati u dobrom zalogaju, vrsnoj kapljici i druženju uz tamburaško- rokerski štih. Za svakog se našlo ponešto. Dok dugogodišnji bajker i redoviti gost u Brodu, Dalibor Tolj iz omiškog Moto kluba, nabraja njihovu gastronomsku ponudu; pršut, sir, inćune, pa malo žižula, malo suhih smokava, domaćeg crnog vina... pozornost posjetitelja privukao je svježe ulovljeni gof, težak 34 kilograma kojeg su donijeli Šibenčani, uz dagnje i rovanice. Oni su ove godine u natjecanju sudjelovali izvan konkurencije jer su protekle dvije godine u pečenju pečenke “potukli Slavonce” na njihovom terenu. “Nećemo vam otkriti tajnu”, kroz smijeh kaže Davor Krečak, dok uživa promatrajući ekipe pred kojima je bio težak zadatak. “Čarkali” su vatru, koječim polijevali pečenke, gledali kako to rade susjedi...

A Osječani, koji su stigli među zadnjima, s domaćom “gicom” iz Bobote i sirovim drvima, čekajući glavno jelo “prešli su na desert”, kobasice, ćevape, vratinu... - kaže Alen Bertić. “Ma dobre su i ribe, ali ne bismo se mijenjali”, dodaju susjedi Kuma i Damir. Uz gastronomsku ponudu iz Dalmacije, i ovogodišnja je pečenkijada na najbolji mogući način povezala “zelenu” i “plavu” Hrvatsku, ali i promovirala Poloj, kao i grad Brod. M.Radošević

VINKOVČANI NAJBOLJI, Županjci drugi

Predsjednik ocjenjivačkog suda, “master chief” Željko Rački, imao je pune ruke posla, žrtvujući se uz četvoro pomoćnika, kušati komadić od svake pečenke. “Najvažniji je naravno okus, ali važna je i boja fino pečene korice, kao i opći dojam štanda”, kaže Rački. A ove godine, najviše su umijeća pokazali Vinkovčani, dok je drugo mjesto pripalo Županjcima, a treće ekipi iz Prnjavora. Najboljima je uručena košarica sa slavonskim delicijama Stipe Lačića. Ipak, svi se slažu s tim da pobjeda nije najvažnija, dok nude komade vruće pečenih mirisnih odojaka, začinjenih “komadićem duše”, dobrim raspoloženjem, dobrom kapljicom, druženjem...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike