Sport
SLAVONSKI DERBI ZAVRŠIO POBJEDOM BROĐANA

Gdje se to izgubila Helbichova momčad u posljednjoj četvrtini?
Objavljeno 14. listopada, 2012.

Vezani članci

OSJEČKI SOKOL PRIPREMA SE ZA DOLAZAK BROĐANA

Helbicha previše ne brine “minus 22” s premijere iz Darde

Nakon dvije pobjede u prijateljskim ogledima, brodski su košarkaši osječkima uzeli mjeru i u službenom ogledu. Brođani su odnijeli bodove iz Osijeka, iako su uoči posljednje četvrtine bili u debelom minusu.

U 2. kolu A-1 lige, u dvorani Jug, Osječki sokol je igrao domaću prvoligašku premijeru, koja je mogla (čak i morala) završiti drukčije. Domaćin je propustio veliku prigodu, ali Brođani su uzeli ponuđeno i kući se vratili s bodovima. Zasluženo, jer su u odlučujućim trenucima bili hrabriji i odlučniji, te tjelesno spremniji od slavonskog rivala, koji ima za čim žaliti.

Regionalni derbi imao je zanimljiv tijek. Bolje otvaranje gostiju (2:13 u 5. minuti) rezulat je očite nervoze, čak možda i treme kod Osječana, koji su se ipak uspjeli stabilizirati na vrijeme. U 16. minuti, momčad Zorana Helbicha preuzela je i rezultatsku kontrolu (27:26), a nekoliko sekundi prije toga prvi problemi za Đuru Đakovića. Nakon jednog doskoka, klecnulo je lijevo koljeno Krunoslava Rimca, koji je do tada bio iznimno razigran i raspoložen (12 poena). Njegov izlazak ostavio je traga, stoga je na odmoru bilo “plus osam” (38:30) za domaću momčad. Problemi gostiju, prije svega napadački, nastavili su se i u trećoj dionici, pa je tako na isteku 30. minute bilo 55:41 za Osječki sokol. Trener Krunoslav Krajnović ubrzo je imao još jednu teškoću, centar Brice Massamba dobio je dva udarca u lice i završio na Hitnoj. Činilo se da su Brođani izgubljeni, ostali su bez prvog strijelca i centra, imali visok zaostatak. No, posljednjih deset minuta donosi preokret, potpuni uzlet Brođana i krah domaćina.

- Na ovu sam pobjedu iznimno ponosan. Problemi koji su nas zadesili tijekom susreta izgledali su nenadoknadivi. No, moji igrači su bili hrabri, nisu se predavali i za to su dobili veliku nagradu. Posljednja četvrtina je pokazala da imamo karakter, ali da smo i sjajno tjelesno pripremljeni, što je, mislim, i presudilo - zadovoljan, ali miran nakon velike pobjede bio je trener Đure Đakovića.

Zaista, njegove riječi potvrđuju ono što smo vidjeli u posljednjoj četvrtini. “Sokolovi” su nestali s parketa u trenucima kada su imali spakiranu utakmicu. Počelo se srljati iz pogreške u pogrešku, zakazalo se prije svega na organizaciji, ali i defenzivnom skoku iako su centimetri bili na njihovoj strani. Kola su počela tonuti od 33. minute (57:45), u preostalih sedam gosti su zabili čak 28 poena, a primili samo šest. Nije bilo reakcije ni na klupi (predugo se čekalo s minutom odmora), ni na parketu (srljanje i potpuna dekoncentracija), stoga drukčije nije moglo završiti.

- Nestalo je snage, a time je rasla nervoza i dekoncentaracija. Što se time-outa tiče, nakon njega je ostalo dovoljno vremena, ali Brođani su bili u velikom naletu i nismo mogli odgovoriti na pravi način. Šteta, jer odradili smo dobrih pola sata, ali vidljivo je da neki igrači nisu još u željenom tjelesnom stanju - priznaje trener Osječana Helbich, koji su svjesni propuštene prigode. N. Benčina

Osječki sokol                                                 63
Đuro Đaković                                                 71

OSIJEK - Dvorana Jug. Gledatelja: 300. Suci: Herceg (Zabok), Tomić (Zagreb), Perčić (Čakovec).

OSJEČKI SOKOL: Tucaković, Price 11 (2-3), Budimir 11(4-4), Brnas 4, Raič, Krolo 8, D. Radoš, Madunić, Tomeljak 12 (2-2), Kolovrat 14(1-2), T. Radoš, Kozić 2.

ĐURO ĐAKOVIĆ: Blajić 10 (2-4), Kljaić, Rimac 12, Batina 12 (1-2), Živković 2, Šarlija 8 (2-2), Toroman 9 (1-2), Baković 12 (0-2), Massamba 6 (2-2), Karlović, Šamija, Havić.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 12:17, 26:13, 17:11, 8:30

Bez prvog strijelca i centra te s “minus 14” Brođani su ušli u zadnju četvrtinu. I na kraju pobijedili!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike