Regija
STRAHUJU ZA ŽIVOT - NASELJE TOPOLA NEMA NOGOSTUPE

Pješače do školskog autobusa, a kraj njih jure teški kamioni
Objavljeno 13. listopada, 2012.
Prije nekoliko godina pregažena je djevojčica koja je išla u predškolu

BOŠNJACI – Stigla je jesen, počele su magle, dan je sve kraći, a sigurnost nas koji živimo u Topoli sve je ugroženija. I zima je pred vratima, a to je za nas najgore godišnje doba jer svakodnevno strahujemo za našu djecu, ali i vlastiti život - požalili su nam se stanovnici Topole.

To izdvojeno naselje u općini Bošnjaci proteže se uz vrlo frekventnu prometnicu, državnu cestu kojom danonoćno prometuju brojni tegljači na putu prema međudržavnom graničnom prijelazu Gunja-Brčko. Iako je prije pet godina obavljena rekonstrukcija ceste, nitko od sudionika toga projekta nije smatrao potrebnim postaviti nogostupe u naselju Topola, gdje živi oko 200 osoba. Mještani su revoltirani, posebice roditelji s malom djecom i školarcima. Pitaju se treba li se ponovno dogoditi tragedija i netko stradati kako bi se reagiralo i napokon zaštitilo tamošnje stanovnike koji su najugroženiji sudionici u prometu na toj dionici. Prije nekoliko godina pregažena je djevojčica koja je išla u predškolu, i Općina je, tvrde naši sugovornici, tek tada organizirala prijevoz učenika do škole. Autobus ih čeka na stajalištu uz cestu, no do njega djeca moraju pješačiti tom istom opasnom cestom.

- Lani su osvijetljena samo autobusna stajališta, ali javne rasvjete kroz naselje i dalje nema i čim se smrači, ovdje je kao u tunelu. Već se ježimo od same pomisli na zimu. Kada padne snijeg, ralica ga zgrne uz uski travnati pojas uz asfalt do zaštitne ograde i djeci ne preostaje ništa drugo nego ići samom cestom. Možete misliti kako je nama roditeljima! Na iglama smo dok čekamo njihov odlazak i povratak iz škole - rekla nam je ogorčena majka.

Topoljani se žale i na problem neodržavanja prilaznih puteva državnoj cesti koji su neuređeni i nakon svake kiše pretvaraju se u pravu kaljužu, a djeca se iz škole vraćaju blatna. O potrebi gradnje nogostupa i problemima stanovnika Topole raspravljalo je i Općinsko vijeće Bošnjaka, ali pomaka nema. Načelnik Andrija Juzbašić pojašnjava da je problem u tome što je zemljište uz cestu u privatnom vlasništvu, a pojedini vlasnici ne žele da preko njihove zemlje prolazi pješačka staza.

- Najmanji je problem izgraditi staze, ali treba osigurati trasu kojom će prolaziti. U svakom slučaju, ondje gdje imamo suglasnost sagradit ćemo staze, a tamo gdje nemamo ruke su nam svezane - ističe Juzbašić.

Dodaje da je općine postavila šest stupova javne rasvjete i osvijetlila autobusna stajališta, a što se tiče preostalog dijela naselja, pojašnjava da su pripreme u tijeku i da HEP radi glavni projekt, nakon čega kreće postavljanje javne rasvjete kroz Topolu.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Čekaju novčanu ponudu

Pojedini mještani, kako doznajemo, očekuju da im općina ponudi dobru cijenu za površinu koju bi ustupili za nogostup, a nekima, kažu, ne pada na pamet ni ukloniti ograde koje su postavili tik uz cestu. S druge strane, neki tvrde da je velik broj objekata u naselju Topola sagrađen bespravno i da bi se o mnogo čemu dalo razgovarati

Možda ste propustili...

POTPISANI SU UGOVORI ZA REALIZACIJU TRIJU PROJEKATA

Županji nepovratnih 2,2 mil. eura

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

HRVATSKI DOM VUKOVAR

Zvuk tamburice i klapske pjesme

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POTPISANI SU UGOVORI ZA REALIZACIJU TRIJU PROJEKATA

Županji nepovratnih 2,2 mil. eura

2

ZAVRŠEN REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI

Poželjno mjesto za obrazovanje i ljudima iz drugih krajeva Hrvatske

3

UDRUŽENJA OBRTNIKA NAŠICE

U Našicama rekordnih oko 600 obrta