Regija
ZELENA ENERGIJA

Uložio 300.000 kuna u prvu đakovačku solarnu elektranu
Objavljeno 13. listopada, 2012.
- Dao sam vlastiti novac, bez poticaja - kaže Mijakić

ĐAKOVO – Prva solarna elektrana snage deset kilovata otvorena je jučer u Đakovu. Riječ je o solarnim panelima koje je na krov svoje obiteljske kuće u Pavićevoj ulici postavio Marko Mijakić, za što je izdvojio gotovo 300.000 kuna.

- Svakodnevno nas preko medija informiraju o tome da Hrvatska ima samo jedan posto obnovljivih izvora energije, a do 2020. godine cilj je postići 20 posto. Ponukan, između ostaloga, i tom idejom, a budući da sam imao nešto slobodnog kapitala, odlučio sam se za ovu nemalu investiciju - kaže vlasnik Marko Mijakić, te dodaje kako je riječ o znatnim uloženim, isključivo vlastitim sredstvima.

- Kompletna je investicija 296.000 kuna. Riječ je isključivo o vlastitom novcu, bez poticaja. Na sve je plaćen PDV. Radove je izvodila domaća tvrtka, ELVI iz Bukovlja, projektant Branko Vidaković obavio je nadzor. Izvođač radova je tvrtka IMO-EL, vlasnika Stjepana Alardovića. Izuzetno sam zadovoljan svime odrađenim. Kako bi se postigla bolja cijena proizvedene energije, jer dolaskom nove vlade nešto je 'skinuto', a poticajnih sredstava nema, jer je poticajna cijena – cijena kilovata energije, zasebno sam morao raditi dva kolektora od tri kilovata za toplu vodu i sistem centralnog grijanja. Ta je investicija stajala 37.000 kuna, a izvodila ju je đakovačka tvrtka Tuna-Mont - kaže Mijakić.

- Riječ je o elektrani snage deset kilovata. Godišnja proizvodnja planirana je na bazi između 12 i 15 tisuća kilovata. Ova elektrana nosi naziv “Mijakić 1” jer gotovo sam pri realizaciji drugog, još većeg projekta iste namjene. Planiram gradnju solarne elektrane snage 150 kilovata, za što je već pripremljeno zemljište uz đakovačku obilaznicu. Ondje bi paneli bili postavljeni na zemlji. Iako sam već ishodio papire, banke me prate s vrlo povoljnim kamatama, a riječ je o investiciji od 2,5 milijuna kuna, Vlada je u međuvremenu donijela odluku da te elektrane na zemlji imaju znatno nižu cijenu od ovih postavljenih na krovu, ne znam što će biti dalje - kaže Mijakić.

Proizvedenu energiju Mijakić će isporučivati HEP-u, za što je, kaže, potpisao ugovor na rok od 14 godina. Vijek elektrane je, dodaje, 30 godina.

- Od proizvedene struje meni ne ostaje ništa, nego sve ide u sistem. Cijena još nije definirana, a kreće se između tri i tri i pol kune - pojašnjava Mijakić.

Maja MUŠKIĆ
ČAK 69 POTVRDA, ODLUKA, DOZVOLA...

- Papire sam počeo “vaditi” još prije godinu dana. Trebalo mi je čak 69 različitih potvrda, odluka, dozvola itd. Navodno je sada taj proces znatno ubrzan, odnosno da je potrebno samo dva do tri mjeseca i nekoliko papira kako bi se moglo krenuti u tu investiciju - kaže Mijakić.

Mijakić je planirao i gradnju solarne elektrane snage 150 kilovata na zemljištu uz obilaznicu

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike