Regija
TROČLANA OBITELJ IZ GRADIŠTA ŽIVI OD 300 KUNA

Naviknuli smo gladovati da
bismo kćerki kupili hranu
Objavljeno 12. listopada, 2012.
Iz trošne kućice bez vode morat će se iseliti jer se prodaje

GRADIŠTE – Jesen i temperature koje se tijekom noći spuštaju na samo nekoliko stupnjeva Celzijevih, supružnicima Katarini i Marijanu Živkoviću iz Gradišta donijele su još jednu veliku brigu: kako s primanjima od samo 300 kuna mjesečno nabaviti drva za ogrjev. Oboje su nezaposleni, sa šestomjesečnom kćerkom Elenom žive u vrlo teškim uvjetima, bez vode i kupaonice u trošnoj kućici u Ulici dr. Marka Kadića 46, nedaleko od državne ceste Županja - Vinkovci. No i ondje će moći samo prezimiti jer kuća se prodaje i do ožujka moraju izaći iz nje. Žive od dječjeg doplatka, a Katarina i Marijan već su se naviknuli gladovati kako bi kćerkici mogli kupiti hranu.

- Ona nam je najvažnija. Nakon rođenja pronađena joj je rupica na srcu i stalno smo u brizi za njezino zdravlje. Pokušavam po selu zaraditi koju kunu, na raspolaganju sam za sve fizičke poslove. Zadovoljan sam kada kući donesem i 20-30 kuna, ali zabrinjava me što me posljednjih dana nitko ne zove - kaže Marijan.

Za odrađeni posao umjesto novca nedavno je dobio malo drva pa ovih dana imaju čime naložiti vatru i ugrijati dom za kćerku.

Supruga Katarina pati od postporođajne depresije, a otežavajuća okolnost za ovu mladu obitelj je i to što je Katarina državljanka BiH.

- Nemam zdravstveno osiguranje, nemam pravo ni na rodiljnu naknadu, a bolnica u Vinkovcima ispostavila nam je račun u iznosu od 3.500 kuna za porođaj. Mi ga jednostavno nemamo odakle platiti, na velikoj smo muci i u strahu hoćemo li još završiti u zatvoru. A Boga molim samo da se i ja ozbiljnije ne razbolim jer novca za bilo kakvu liječničku pomoć nemamo - očajna je Katarina. Marijan se javljao u Općinu i još uvijek se nada da će bar mjesec-dva biti angažiran na javnim radovima. Išao je i u Centar za socijalnu skrb. Ondje mu je, kaže, još u srpnju rečeno da njegova obitelj ima pravo na socijalnu pomoć i da će dobivati 1.200 kuna mjesečno, no do danas, kaže, nije dobio ni kunu.

- Išao sam po selu, tražio smještaj, ali za kuću koju sam pronašao gazda traži najamninu od 800 kuna, što je za nas nemoguće. Da imam bar bilo kakav posao i da svome djetetu mogu bar zaraditi za Čokolino. Ne želim biti nikome ne teret, zdrav sam i želio bih biti koristan i sa svojih deset prstiju uzdržavati svoju obitelj, nije mi teško ništa raditi, samo da imam nekakva primanja, uopće nije bitno kolika - zavapio je Marijan.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
ŽIRO-RAČUN ZA POMOĆ

Svi oni koji žele pomoći ovoj nesretnoj obitelji svoje dobrovoljne priloge mogu uplatiti na broj žiro-računa 3222085504 otvorenog u Hypo banci na ime Marijan Živković.

3.500

kuna duguju bolnici za porođaj jer je supruga državljanka BiH

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike