Regija
ZABRANA RADA I 30.000 KUNA KAZNE

034 portal na udaru državnih službi
Objavljeno 11. listopada, 2012.

ZAGREB - Vlasniku internet-portala iz Požege - www.034portal.hr - Vjeranu Blaškoviću na vrat su sjele porezna inspekcija, inspekcija rada, a čini se da istragu zbog sumnje na utaju poreza protiv njega vodi i Općinsko državno odvjetništvo. Cijela ova mašinerija pokrenuta je na temelju jedne anonimne dojave. Porezna inspekcija uzela mu je sve račune, a inspekcija rada u redakciji portala zatekla je jednog djelatnika koji je imao potpisan ugovor o djelu. Inspektorica rada dala je usmeno rješenje kojim se Blaškoviću zabranjuje rad u prostoru nad kojim je nadzor obavljen. Blašković je zaposlio djelatnika koji je dotad imao ugovor o djelu, a usput je platio i kaznu od 30 tisuća kuna, što je iznos koji taj medij ne može zaraditi za nekoliko mjeseci.

- Je li se ikad u Hrvatskoj dogodilo da je zbog ugovora o radu nekom mediju zabranjen rad? - pita se Blašković. Vlasnik portala sumnja da je u pitanju pritisak lokalnih vlasti, ali to ne može dokazati.

- Sad očekujem gospodarsku inspekciju, koja će provjeravati licence za softver i slično, te vatrogasnu inspekciju. Znanci su mi dojavili da dolaze. Danas sam, također, doznao da Općinsko državno odvjetništvo protiv mene vodi istragu zbog navodne utaje poreza. Ne bojim se, nikakav porez nisam utajio. Ja nisam kriminalac. Želio sam samo pošteno zaraditi prosječnu hrvatsku plaću - kaže Blašković.

Zbog pritisaka na njegovu redakciju Blašković se obratio za pomoć Hrvatskom novinarskom društvu. “Požeški 034portal.hr Vjerana Blaškovića je, čini mi se, prvi hrvatski medij posljednjih godina kojem je jedna inspektorica rada tzv. usmenim rješenjem zabranila obavljanje novinarske djelatnosti dok ne otkloni nedostatke u poslovanju. Blašković dokazuje da je novinar njegove redakcije, koji je imao potpisan ugovor o djelu, zaista bio pravi honorarac, a osim toga - taj dečko još je student. Nevjerojatno je da je na osnovi usmenog rješenja Blašković bio prisiljen platiti 30 tisuća kuna jer to jednostavno izgleda kao usmena ucjena i namjerno gašenje novinarske redakcije. Čini se da taj portal nekom uoči lokalnih izbora tamo baš smeta”, komentirao je predsjednik HND-a, Zdenko Duka. L.Tomičić

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike