Osijek
STRUČNJACI ŠOKIRANI

Zgroženi izjavom da su neki učenici defektni zbog razvedenih roditelja
Objavljeno 11. listopada, 2012.
Puno je djece rastavljenih roditelja i ne treba ih etiketirati, smatra psihologinja

Vezani članci

DVA NAPADA NA UČENIKA

Slomili su mu šake jer je miran i ne ometa nastavu!?

Termin “defekt u obitelji”, koji je jučer izrekla Mira Marić, ravnateljica Graditeljsko-geodetske škole, nakon napada na učenika prvoga razreda, a vezano uz njegovo životno okruženje, izazvao je gnjev brojnih roditelja.

Od jutra su se u redakciju Glasa Slavonije javljali samohrani roditelji koji smatraju da je izjava potpuno neprimjerena te da etiketira djecu koja ne žive u cjelovitim obiteljima. Podsjetimo, Marić je konstatirala da je ponašanje napadnutog učenika odraz njegovog životnog okruženja jer ima defekt u obitelji, točnije, živi samo s jednim roditeljem. Da je doista riječ o neprimjerenoj izjavi koja na vrlo grub način etiketira djecu rastavljenih roditelja smatra i prosvjetna inspektorica Jasna Galić-Minarik. Je li riječ o nespretnom odgovoru na novinarski upit nije znala odgovoriti, no naglasila je da ni u jednom slučaju prosvjetni radnik ne smije reagirati na taj način. Sličnog je mišljenja i školska psihologinja Silvija Mihaljević koja kaže kako je stopa razvedenih roditelja visoka, a samim tim je i velik broj djece koja žive samo s jednim roditeljem ili s pomajkom, odnosno očuhom.

- Mnogo je učenika čiji su roditelji razvedeni. Nekima je potrebna godina ili dvije prilagodbe, svaki je slučaj poseban za sebe, neki su blaži, a neki teži. Naravno, to ne znači da dijete ima defekt u obitelji i da mu se daje takva 'dijagnoza'. To je vrlo nespretan izraz i terminologija koju nipošto ne treba koristiti, jer je riječ o životnim okolnostima. Netko može živjeti u cjelovitoj obitelji, a da nije sređena. No, ni to ne znači defekt ili poremećaj! U svakom slučaju, nakon nedavnih izjava u medijima da dijete s jednim roditeljem ne čini obitelj, izjava ravnateljice svakako je doslovce zastarjela i vrijeđa”, zaključuje Mihaljević. Da je doista riječ o neprimjerenom izrazu smatra i Darko Laksar, pravobranitelj za djecu, koji kaže da se ravnateljica jednostavno nije snašla i upotrijebila je izraz koji, kako kaže, nipošto nije smjela.

Marija MIHELIĆ
Jučer nadzor u školi

Nakon incidenta u Graditeljsko-geodetskoj školi jučer je nadzor obavila viša prosvjetna inspektorica Klara Žeravica iz osječkog Područnog ureda Prosvjetne inspekcije. “Nakon završetka nadzora šalje se izvješće Ministarstvu prosvjete u Zagreb. Reagirali smo brzo, a detalji obavljenog nadzora još nisu poznati”, rekla je Galić-Minarik. Zadovoljstvo hitnom reakcijom Prosvjetne inspekcije izrazio je i pravobranitelj Laksar.

Što je ravnateljica izjavila?

Ravnateljica škole Mira Marić za Glas Slavonije izjavila je sljedeće: “A. B. ne može ostvariti komunikaciju s drugim učenicima. On ne može sklopiti nekakav savez ili dogovor. Oni koji su sudjelovali u ovim događajima u obiteljima imaju defekt – imaju ili očuha ili maćehu ili žive s jednim roditeljem i sigurno im je teško pa su takvi zbog situacije u kući. A. B. traži razlog da pod nastavom ne radi ništa, samo sjedi i izaziva druge. Prvi je napad bio nesretan slučaj i prst se našao na nezgodnome mjestu. U drugom slučaju A. B. se našao napadaču pod rukom.”

Struka je složna, prosvjetni radnik ne smije reagirati na ovakav, potpuno neprimjeren način!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike