Osijek
SAMOSTALNI ZRAKOPLOVNI VOD OBILJEŽAVA 21. GODIŠNJICU

Hrabri piloti branili Slavoniju
u poljoprivrednim avionima
Objavljeno 6. listopada, 2012.
Napadali su improviziranim bombama, takozvanim bojlerima

Na Dan neovisnosti, prije 21 godine, službeno je osnovan “Samostalni zrakoplovni vod” kroz koji je skupina hrabrih pilota, u sportskim i poljoprivrednim avionima krenula u rat protiv moderno opremljene vojske bivše JNA.

Moderno ratovanje svelo se na letove poljoprivrednim Antonovima i sportskim Cessnama, a izviđačke misije i dostava opreme u Vukovar prerasli su u napade improviziranim bombama, takozvanim bojlerima. Osim što su potpuno šokirali protivnika, hrabri zrakoplovci značajno su podigli moral Osječana i branitelja na položajima.

Milan Tominac, tajnik Aerokluba Osijek, jedan je od osnivača Samostalnog voda, a ratnih misija prisjetio se rekavši kako je tada srce i domoljublje bilo ispred razuma.

- Bila su to teška vremena i mi smo odlučili dati svoj doprinos obrani Hrvatske. U samom početku nas je bilo 15 iz Aerokluba Osijek, a poslije su nam se priključivali novi ljudi i bilo nas je 60-ak pilota, mehaničara, oružara i stručnjaka iz raznih područja. Letjeli smo u iznimno teškim uvjetima, uz zamračenja i radijsku šutnju, a upravo time smo i uspjeli iznenaditi protivnika. Svjetla bi se palila samo nakratko, prilikom slijetanja. Početkom prosinca 1991. jedan naš avion je oboren i poginula su četiri borca. To su ujedno i prve žrtve našeg modernog ratnog zrakoplovstva - prisjeća se Tominac.

U spomen na te dane, u ponedjeljak (8. listopada), točno u podne, kod spomen-obilježja ispred zračne luke Čepin, okupit će se pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, obitelji i prijatelji poginule četvorice zrakoplovaca te predstavnici lokalne vlasti i Ministarstva obrane i položiti vijence i zapaliti svijeće.

Ivan SEKOL
Zdravko Babić:
Bacili smo oko 13 i pol tona bombi

Zdravko Babić, zapovjednik padobranaca zadužen za ukrcaj materijala i izbacivanje tereta u Samostalnom zrakoplovnom vodu, kaže da je ideja nastala u rujnu ratne 1991. godine. “Počeli smo okupljati ljude iz zrakoplovstva i srodnih struka jer smo znali da se nešto mora napraviti. Prve misije svele su se na pomoć za Vukovar, a koristili smo poljoprivredne Antonove nosivosti 1,5 tona koje smo dodatno olakšali izbacivanjem nepotrebne opreme i letenjem uz minimalnu količinu goriva. Auspuhe smo prigušili dugačkim cijevima i time smanjili buku i sakrili plamen. Bacali smo sanduke pune lijekova, medicinske opreme i materijala sa 2,5 do 3 kilometra visine u bolnicu, a približno 60 posto paketa stiglo je tamo gdje je trebalo. Poslije smo imali i napadačke misije, bacali smo takozvane bojlere, ali to su bile velike industrijske plinske boce pune eksploziva. Time smo dobili velik psihološki utjecaj na protivnika. Za Bljeska i Oluje iz aviona je bačeno manje eksplozivnih naprava nego što smo mi bacili. Mi smo bacili ukupno 68 improviziranih bombi od najmanje 200 kila po komadu, što je 13,5 tona”, rekao nam je Babić.

4

pripadnika postojbe poginula su 1991. godine

15

članova Aerokluba Osijek pokrenulo je postrojbu

60

članova je postrojba imala kad su joj se priključili drugi piloti, mehaničari, oružari i ostali stručnjaci

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike