Regija
NOVI IZUM BRODSKIH INOVATORA

Motor i grijalica na vodu - štede i okoliš i novac
Objavljeno 7. listopada, 2012.
Inovatori ističu da za izume još uvijek nema potpore politike i gospodarstva

SLAVONSKI BROD - Dolazi zima, a u općoj krizi i besparici građani razmišljaju kako se najjeftinije ogrijati, ili možda s manje novca voziti auto, no rijetkima pada na pamet da bi to moglo biti moguće uz grijalicu i motor na vodu. A upravo su tu mogućnost jučer u Industrijsko-obrtničkoj školi predočili profesori, brodski inovatori Ivan Jakobović i Darko Samardžija, upustivši se u novu “Baltazar shemu”.

- Riječ je stopostotnom motoru na vodu, a ne HHO sustavu; zapravo o kavitaciji vode (pojava gdje se iz vode dobiva velika količina energije, nap. a.) - kaže Samardžija, uvjeren kako ćemo u budućnosti uz korištenje vode kao energije koja je svuda oko nas, automobile definitivno voziti na vodu!

A motor na vodu koji je smislio inovatorski dvojac uz tehničku pomoć učenika uz malu investiciju može naći primjenu na kosilicama, raznim agregatima, automobilima…

Jednakovrijedan je i izum grijalice na vodu, koja uz vrlo mali utrošak električne energije (kao žarulja od 200 wata) izgaranjem vodika daje energiju čija ogrjevna moć može grijati do 150 četvornih metara prostora.

- Vodik izgara temperaturom između 2.500 i 3.000 Celzijevih stupnjeva grijući dio kroz koji prolazi hladni zrak, a on zagrijavanjem zagrijava i prostor - pojašnjavaju inovatori, koji primjenu grijalice najviše vide u plastenicima.

- Njezin je nusprodukt vodena para, koja je plastenicima i te kako važna, ali ne isključuje se ni mogućnost grijanja terasa u kafićima, pa i stanova - ustvrdili su.

Samardžija posebice naglašava sigurnost grijalice koja nema spremnika inače opasnog vodika, jer se proizvedena količina vodika i potroši.

- Na grijalici je i osigurač plamena pa ako bi došlo do njegova gašenja, sustav se isključuje - dodaje.

Iako su pojedini dijelovi grijalice do sada atestirani, kompletan proizvod, kao i motor na vodu, nema još sve potrebne dozvole da bi mogao na tržište.

- Nema interesa ni potpore od političkih struktura i gospodarstva mada su neki investitori pokazali zanimanje - naglašavaju inovatori koji se sami pokušavaju izboriti za tržište.

A upravo je to cilj, ističu Samardžija i Jakobović, profesori učenicima koji će se uskoro naći na tržištu rada.

- Cilj nam je potaknuti inovativnost i kreativan način razmišljanja kod učenika. Dok se ne pokrene proizvodnja novih proizvoda i dok se kod mladih ne potakne novi način razmišljanja, ne možemo ni očekivati napredak - zaključuju.

Marija RADOŠEVIĆ
Vozi trakotor na vodu

Ivan Jakobović, dugogodišnji je brodski inovator iza kojega je tridesetak raznih inovacija. Neke od njih su u primjeni u Kanadi, Bosni i Srbiji, a i sam vozi traktor na vodu, čime je, tvrdi, postigao uštedu od oko 80 posto. Za svoje izume više je puta i nagrađivan. Odlaskom u mirovinu od početka sljedeće godine, kaže Jakobović, ne završava i njegov inovatorski staž.

Motor na vodu može naći primjenu na kosilicama, raznim agregatima, automobilima

Grijalicom se uz mali utrošak električne energije može grijati do

150

četvornih metara prostora

Najčitanije iz rubrike