Regija
NEZAVISNI VIJEĆNICI BOŠNJAKA OPTUŽUJU:

Komunalcu 2008. poklonjen projekt
kanalizacije vrijedan 50 milijuna kuna
Objavljeno 5. listopada, 2012.
Nezavisni tvrde da će Komunalac postavljati uvjete i određivati cijene

Vezani članci

SVI BI AUTOMOBILOM NA ISTA BESPLATNA PARKIRALIŠNA MJESTA

Prometni kolaps ispred županjskog Doma zdravlja i osnovne škole

BOŠNJACI - Ponukani događanjima u Ulici braće Radić, čiji stanari negoduju zbog ponovnog raskopavanja ulice i vađenja tek postavljenih kanalizacijskih cijevi, priopćenjem za javnost obratili su se nezavisni vijećnici Općine Bošnjaci. “Izgradnja kanalizacijskog sustava u našoj općini projekt je vrijedan oko 50 milijuna kuna i moramo se pitati zašto ga je Općina 2008. godine u tajnosti poklonila i predala u ruke Komunalcu iz Županje, koji se od tada i službeno vodi kao investitor projekta”, pitaju se nezavisni vijećnici. Dodaju da u tome ne bi bilo ništa sporno da je Komunalac nastavio ulagati svoja vlastita financijska sredstva. Od 2008. u izgradnju kanalizacije uloženo je više od deset milijuna kuna nepovratnih sredstva iz različitih vanjskih izvora financiranja, ponajprije Hrvatskih voda, a manji dio iz EU fondova. “Sve izgrađeno i uloženo županjski Komunalac evidentira kao svoju dugotrajnu imovinu, a poznato je da je riječ o privatnom poduzeću u vlasništvu Grada Županje. Kada kanalizacija bude završena, Komunalac će postati vlasnik cjelokupnog sustava, vrijednog oko 50 milijuna kuna a da u njega nije uložio ništa ili možda tek neka simbolična vlastita financijska sredstava”, tvrde nezavisni vijećnici.

Upozoravaju da će Komunalac tada biti u poziciji postavljati svoje uvjete i određivati cijene, na što Općina Bošnjaci neće moći utjecati. “Kao općinski vijećnici i mještani Bošnjaka, pitamo se koji su to motivi i ciljevi vodili pojedince iz općinske vlasti da zaključe takav ugovor i odreknu se višemilijunske imovine koja nam se kroz projekt izgradnje kanalizacije kontinuirano nudi i koja nam je po logici stvari predodređena. Nadalje se pitamo kako je punih deset godina, sve do 2008., Općina sa svojim kadrom bila sposobna osmisliti, započeti i provesti prvu fazu izgradnje kanalizacijske mreže, a sada s (gotovo) istim kadrom to više nije u stanju i sve je poklonjeno u korist jednog privatnog komunalnog poduzeća”, stoji u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika Mato Lenić.

Čudi se što načelnik govori o tome da Općina plaća izvođače radova na izgradnji kanalizacije kada uopće nije investitor tog projekta. Smatra da sve to nije slučajno i da si Komunalac upisivanjem imovine povećava vrijednost i hvata startne pozicije za skorašnju reorganizaciju, koju mora provesti po zakonu, a pojedinci si osiguravaju buduće pozicije i u vrlo vjerojatnoj privatizaciji komunalnog poduzeća.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Direktor Komunalca Ilija Lešić:
Nismo vlasnici kanalizacijske mreže niti ćemo to biti

Direktor županjskog Komunalca Ilija Lešić prozivke je nazvao smiješnima, ustvrdivši da nemaju veze sa zdravom pameću. “Čudim se prije svega Mati Leniću, on je ipak diplomirani ekonomist i školovan čovjek, da može govoriti ovakvo nešto, potpuno besmisleno i nerealno, ali predizborna kampanja očito je već počela. Općina Bošnjaci na nas je prenijela investicijski projekt izgradnje kanalizacijske mreže i mi nismo njezini vlasnici niti ćemo postati, što će biti jasno regulirano zakonom”, objašnjava Lešić. Općina je, prema njegovim riječima, Komunalcu na upravljanje dala kanalizacijsku mrežu jer ona nije znala izrađivati projekte i aplicirati ih za povlačenje sredstava, u čemu je Komunalac vrlo uspješan i do sada je povukao značajna sredstva, napravio veliku stvar za zaštitu okoliša i razvoj sela. Za svoj rad čak su, napominje Lešić, pohvaljeni i u Hrvatskim vodama.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

Najčitanije iz rubrike