Ekonomija
HRVATSKE VODE TRAŽIT ĆE 3,3 MILIJARDE KUNA OD EU

Do 2020. navodnjavanjem će biti pokriveno 13.500 ha zemljišta u Županiji
Objavljeno 4. listopada, 2012.
Oko 80 posto projekata je u visokoj fazi izrade

Vezani članci

VODA JE, ZBOG ZABORAVLJENIH PROJEKATA, PREDALEKO OD POLJA

Slavonija premrežena rijekama, a nema vode za navodnjavanje?!

OSIJEK - Hrvatske vode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave trenutačno razvijaju 50 projekata za navodnjavanje 49.000 hektara poljoprivrednih površina, a vrijednost ovih investicija je čak 3, 3 milijarde kuna.

Samo u Osječko-baranjskoj županiji u različitim fazama projektiranja je 14 projekata navodnjavanja, što bi do 2020. riješilo opskrbu vodom na 13.500 hektara poljoprivrednih dobara. Naime, upravo je ova županija prva u Hrvatskoj prema broju prikupljenih projekata za gradnju sustava navodnjavanja, te ovi programi čine 50 posto ukupnog nacionalnog programa navodnjavanja. Ove činjenice glavni su razlog što se jučer upravo u prostorijama Osječko-baranjske županije na inicijativu župana Vladimira Šišljagića održao radni sastanak između predstavnika Županije, Hrvatskih voda, HEP-a, te krajnjih korisnika budućih sustava navodnjavanja, koje, između ostalih, čine i neki od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj poput Belja, Žita, Plodova Fructus i Werkos grupe.

- Sva sredstava u visini od 3,3 milijarde kuna planiramo povući iz fondova EU do 2020. Vrijednost projekta samo u Osječko-baranjskoj županiji je 560 milijuna kuna. Vezano uz projektnu dokumentaciju, oko 80% je u visokoj fazi izrade glavnih ili idejnih projekata. Projekte smo počeli 2005. i u tom trenutku nismo imali ništa. Trebalo je napraviti inventuru poljoprivrednog zemljišta i vodnih resursa i tek nakon toga se krenulo u izradu projekata. Zbog svoje kompleksnosti, ti se projekti ne mogu napraviti ispod 3-4 godine, koliko treba za dobivanje građevinske dozvole. Zadovoljni smo izvedbom projektne dokumentacije, no izvedbom projekata nismo, ali vjerujemo da će se od sljedeće godine sve ubrzati i da kroz 3-4 godine krećemo u veliku gradnju. Već u ovom trenutku gradimo sustav navodnjavanja Baranja, koji će pokrivati 5.000 hektara, objasnio je Galir iz Hrvatskih voda.

Inače, recimo kako se trenutačno u ovoj županiji navodnjava između tri i pet tisuća hektara poljoprivrednih površina.

Nefreteta Z. EBERHARD
GRADNJa HIDROELEKTRANE NA DRAVI počinje 2014. godine?

Osječko-baranjska županija uspjela je ponovno pokrenuti i već gotovo zaboravljeni projekt gradnje vodne stepnice na Dravi odnosno hidroelektrane. Ovaj projekt ima za cilj, osim proizvodnje električne energije za HEP i pronalaženje rješenja odvodnje, poplava, ali i navodnjavanja. Prema riječima župana Vladimira Šišljagića, ali i Nikše Brkića iz HEP-a, taj projekt stavljen je među prioritete i u drugoj polovini 2014. bi, prema sadašnjim najavama, počela gradnja investicije vrijedne 12 milijuna kuna.

560

milijuna kuna vrijednost je projekta samo u Osječko-baranjskoj županiji

14

projekata navodnjavanja u različitim fazama projektiranja je trenutno u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

Najčitanije iz rubrike