Regija
DIREKTOR STRATEŠKOG PLANA TOMISLAV RADOŠ:

U Županju ćemo do 2015. uložiti 50 milijuna eura i zaposliti 150 ljudi
Objavljeno 4. listopada, 2012.
Uz sve troškove kupnja zemljišta u Županji iznosila je oko 18 milijuna kuna, kaže Radoš

Vezani članci

NOVA INVESTICIJA U VALPOVU

U Tvornici elektroopreme 15 radnih mjesta

ŽUPANJA - Tvrtka Strateški plan kupila je preko javnog natječaja 2009. godine od Grada Županje 706.624 četvornih metara oranice u građevinskoj zoni.

- Uzimajući u obzir porez na promet nekretninama, izmjene prostornog plana kako bi se zemljište uopće i moglo koristiti u ozbiljne građevinske svrhe, komunalno opremanje i mnoge druge povezane, a neočekivane troškove, kupnja zemljišta u Županji stajala nas je oko 18 milijuna kuna prije negoli su na njemu uopće počeli prvi radovi - pojašnjava vlasnik i direktor Strateškog plana Tomislav Radoš.

Smatra da su zemljište preplatili i da cijena koju su ponudili i po kojoj je sklopljen kupoprodajni ugovor nikako ne odgovara cijeni po kojoj se zemljište takve kvalitete moglo, a osobito danas može, kupiti u industrijskim zonama diljem Hrvatske. Infrastrukturno nije opremljeno, nema prilaznih cesta, a oko 150.000 “kvadrata” zemljišta u građevinskom je pogledu potpuno neiskoristivo zbog smještenih dalekovoda i javnih kanala.

- Ne bih se složio s konstatacijom da je kupnja i investicija u Županji pompozno najavljena. Dapače, s naše je strane izostala komunikacija prema medijima i to nas je stajalo lošeg publiciteta. Tadašnja javnost bila je negativno usmjerena prema načinu gospodarenja Županjom pa je i naša investicija tada u nekoliko navrata spomenuta u prilično negativnom kontekstu - napominje Radoš.

Tvrdi da je zemljište kupljeno na potpuno regularan način, a samo inicijalno ulaganje u investicijske planove i dozvole potvrđuju ozbiljne planove Strateškog plana.

- Ukupna investicija u Županji planira se izvesti u dvije faze, a kruna cijelog ciklusa izgradnja je logističkog parka i zapošljavanje većeg broja lokalnih stanovnika. U prvoj je fazi planirana izgradnja kogeneracijskog postrojenja na drvnu biomasu, tvornice drvnih peleta i zapošljavanje tridesetak osoba - otkriva Radoš.

Investicija je vrijedna oko 25 milijuna eura, a otklanjaju se brojne administrativne prepreke na lokalnoj i državnoj razini koje su ih u međuvremenu kočile. Nakon prve faze, koja će osigurati sigurnu opskrbu energentima, prijeći će se na drugu fazu, odnosno izgradnju logističkog parka.

- Procjenjujemo da će ukupna investicija iznositi 50 milijuna eura i da će zaposliti oko 150 ljudi. Od ovog plana mi nikako ne odustajemo i strukturirano i planski idemo prema njegovu ostvarenju. Nadamo se da ćemo uz potporu Grada Županje, poticajno nacionalno regulatorno uređenje i obećavajuće tržišne pomake uspjeti do planiranog konačnog roka, 2015. godine, privesti kraju našu investiciju u Županji - zaključuje Radoš.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Tko je Tomislav Radoš

Taj 41-godišnji doktor znanosti, rođen u Požegi, ima vrlo impresivnu biografiju. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a potom i magisterija, doktorirao je o temi Povezanost strategije i uspješnosti poslovanja hrvatskih poduzeća. Prvo radno iskustvo stekao je kao voditelj Odjela upravljanja kreditnim rizicima u Zagrebačkoj banci, a potom prelazi u AutoZubak d.o.o. Velika Gorica kao član, a potom i predsjednik Uprave. Od 2008. osnivač je i glavni izvršni direktor Strateškog plana, tvrtke koja se bavi obnovljivim izvorima energije i savjetodavnim uslugama iz područja strateškog upravljanja i financija.

Gradit će se kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu, tvornica drvnih peleta, logistički park

Možda ste propustili...

ŠKOLE SE POBRINULE ZA SVU DJECU

Obroci i za učenike s različitim alergijama

LOVAČKO DRUŠTVO "DUBRAVA"

Zabava za lovce i sve ljubitelje lova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana