Regija
HRVATSKA NADA IZ VIROVITICE

Genijalac za kojeg su se otimala
i najbolja europska sveučilišta
Objavljeno 4. listopada, 2012.
Jedan je od rijetkih koji su sudjelovali na međunarodnom kampu u Helsinkiju

VIROVITICA – Dok su se njegovi vršnjaci vikendima odmarali od noćnih izlazaka, on je marljivo i strpljivo vikende provodio u istraživanju na rijeci Dravi i tako zaradio za putovanje u Helsinki. Domagoj Šegregur jedan je od tridesetak mladih znanstvenika koji su u lipnju na međunarodnom kampu „Millennium Youth Camp“ u Helsinkiju istraživali zagađenost voda. Njegove uspjehe prepoznali su i gradski oci Virovitice pa mu je ove godine dodijeljena godišnja nagrada Virovitičko-podravske županije.

- U Finskoj sam radio u grupi s mladima iz Rusije, Srbije, Indije i SAD-a. Proučavali smo otkrivanje zagađenja slatkovodnih resursa, njegovo sprečavanje i procese pročišćavanja voda - kaže Šegregur koji se na natječaj prijavio s radom “Ribe i voda rijeke Drave”, za koji je laboratorijska istraživanja proveo u Institutu “Ruđer Bošković”.

Taj iznimno darovit učenik iz Virovitice još za školskog obrazovanja pokazuje izuzetno zanimanje za istraživanje u pojedinim predmetima, kao što su biologija i povijest, a gotovo nema predmeta u kojem ne postiže vrhunske rezultate kako na domaćim tako i na međunarodnim natjecanjima, od najboljeg učenika Županije do dobitnika Zlatne medalje na ICYS olimpijadi mladih znanstvenika, gdje to visoko priznanje osvaja u konkurenciji mladih iz 22 države. Domagoj Šegregur posvećuje se i novinarstvu, glazbi, informatici, ekologiji i drugim disciplinama, ali i fotografiji i humanitarnom radu te ostvaruje zapažene rezultate i dobiva brojne nagrade u domovini i inozemstvu.

Prvi je istraživački rad napisao kao jedanaestogodišnjak, a završio je virovitičku OŠ Vladimira Nazora, gdje je proglašen učenikom generacije. Školovanje je nastavio u Zagrebu, a njegov je talent otkrila profesorica biologije i kemije u zagrebačkoj VII. gimnaziji, Vlatka Kuhar. Pod njezinim je vodstvom već dvaput osvojio nagradu na Vip Eureci, multidisciplinarnoj smotri znanstvenog stvaralaštva hrvatskih srednjoškolaca. Kao najmlađi natjecatelj 2008. bio je treći, a 2010. osvojio je drugo mjesto.

- Idem u kino i na koncerte, a obožavam heavy metal, koliko god se to čini nespojivim s mojom ljubavi prema klasičnoj glazbi - otkrio je Domagoj. Na pitanje ima li djevojku, odgovora protupitanjem: Nemam još, i zašto me to svi pitaju?

Nakon srednje škole odlučio se za studij farmacije na Goethe Universitetu u Frankfurtu na Majni, iako su se za njega otimala najbolja europska sveučilišta.

- Naravno da bih volio jednog dana živjeti i raditi u Hrvatskoj. Želja mi je školovati se vani i iskoristiti prednosti koje takvo školovanje pruža. Njemačka stipendija osigurava mi smještaj i pokriva troškove studiranja svih pet godina. Vidjet ću kako će se stvari razvijati, ali svakako se jednog dana opet vidim u Hrvatskoj - zaključio je Šegregur.

Slobodan KADIĆ
Sve razrede prošao sa 5,0

Rijetko tko ima tako bogat životopis poput Domagoja. Sve je razrede prošao sa 5,0. Svira klavir i violinu, a u slobodno vrijeme sklada. Zaljubljenik je u arheologiju pa istraživačke radove, osim iz biologije, piše i iz povijesti. U raznim časopisima već je objavio šest radova.

Na pitanje ima li djevojku, odgovora protupitanjem: Nemam još, i zašto me to svi pitaju?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike