Novosti
RJEŠENJE ZA POPRATNE SLUŽBE

Čistačice i majstori odlaze iz bolnica u - tvrtke-kćeri
Objavljeno 1. listopada, 2012.
Hoće li se na ovaj način postići uštede tek treba izračunati

Više od 14.000 spremačica, tehničara, dostavljača, vodoinstalatera, administratora i drugog nezdravstvenog osoblja naći će se na udaru racionalizacije bolničkog sustava kroz tzv. outsourcing ili spin off.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u javnim bolnicama u Hrvatskoj zaposleno je 48.000 osoba, a nezdravstveno osoblje, s približno 14.000 ljudi, čini čak 30 posto zaposlenih i troši dvostruko više bolničkog novca od europskog prosjeka gdje na popratne službe odlazi 16 posto bolničkog proračuna. Tako je Ministarstvo već zatražilo vanjskog konzultanta za izradu projekta ušteda preko outsourcinga i spin offa. Dok bi outsourcing značio prepuštanje ovih službi, pa i zaposlenih, u ruke privatnih tvrtki, spin off nešto je umjerenija varijanta i znači prelazak spomenutih službi u tvrtku-kćer koju osniva sama bolnica ili druga javna ustanova. Od prvog je modela prepuštanja ovih službi privatnom poslodavcu ministar Ostojić, kako tvrdi, odustao, iako u pozivu za konzultantske usluge jasno stoji i takva opcija. Outsourcing je i sindikatima i poslodavcima u zdravstvu neprihvatljiva varijanta, koliko zbog izvjesnog gubitka radnih mjesta, toliko i zbog toga što se u praksi već pokazao skupljim sustavom od postojećeg. Spin off, u kojem bi se čišćenje bolnica prepustilo tvrtki-kćeri u vlasništvu same javne ustanove, jamčilo bi veću sigurnost radnih mjesta.

- Dolaskom nove uprave KBC-a Osijek u svibnju upravo je outsourcing kao oblik značajne uštede postao jedan od prioriteta. To znači da bi praonice i čistačice prešle u brigu privatnog koncesionara, no kao socijalno odgovorna ustanova tražit ćemo model prema kojem nitko od naših zaposlenika ne bi ostao bez posla. To nije ništa novo jer je zagrebačka bolnica Rebro još prije nekoliko godina svoju praonicu dala privatnom koncesionaru, a HEP-u su prepustili djelomičnu brigu o energetskom sektoru. Kuhinju bi ostavili u sklopu bolnice, jer je riječ o dijelu posla koji moramo imati pod nadzorom. Zamislite da tvrtka koja nam isporučuje hranu ode u stečaj ili otkaže suradnju, mi bismo ostali bez obroka za 1.000 bolesnika, kaže dr. Vladimir Borzan, zamjenik ravanatelja KBC-a Osijek, te dodaje kako će outsourcing riješiti problem odnosa medicinskog i nemedicinskog kadra u osječkoj bolnici koji trenutačno iznosi 64:36, dok za adekvatno poslovanje omjer mora biti 75:25 u korist medicinskog kadra.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/Nefreteta Z. EBERHARD
AVBERŠEK: PRVO NEKA SE RIJEŠE VIŠKA ADMINISTRACIJE

U Samostalnom sindikatu zdravstva nezadovoljni su racionalizacijom drugih stavki, koje bi trebalo srezati prije spin offa. “Ministar još nije ni počeo zavrtati pipe na koje curi bolnički novac. Kad njih zatvori, možemo razgovarati o spin offu. Dosta je bilo toga da su ambulante popodne zatvorene, a liječnici rade kod privatnika, ili da nam liječnici za mirovinu rade na ugovor o djelu. Osim toga, u posljednje se četiri godine u bolnicama zaposlilo više tisuća ljudi, mahom administratora. Prvo se njih treba riješiti”, poručuje Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva.

Outsourcing poskupljuje usluge

U Udruzi poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) tvrde kako se ovakvim preustrojem i neće ostvariti značajne uštede. Iskustvo je pokazalo kako zbog nerazvijenosti sustava i slabe ponude trgovačkih društava za usluge pranja ili čišćenja dolazi do monopola i usluge outsourcinga postaju skuplje nego što su bile dok ih je obavljalo bolničko osoblje. Formiranje tvrtke-kćeri na regionalnoj osnovi, koja bi određenom uslugom pokrivala više bolničkih ustanova tog područja, prema mišljenju ravnatelja Udruge, Mile Klepe, bilo bi dobro rješenje.

14

tisuća spremačica, tehničara, dostavljača, vodoinstalatera, administratora i drugog nezdravstvenog osoblja naći će se na udaru racionalizacije

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove