Regija
PRATE SE POTPISNICI UNOSNIH UGOVORA S HRVATSKIM ŠUMAMA

Županjski vijećnici davali iskaze
DORH-u zbog zemlje prodane Radošu
Objavljeno 28. rujna, 2012.

ŽUPANJA - Mještani Babine Grede i Županje s velikom pozornošću prate događanja oko natječaja za kupnju drvne sječke koji su Hrvatske šume raspisale prema vrlo neoubičajenom modelu - tko prvi dođe, dobiva ugovor. Prva je stigla bivša manekenka Sunčica Lalić, supruga kontroverznog poduzetnika Dragana Jurilja, čija se tvrtka Uni Viridas pojavljuje kao investitor pompozno najavljenog projekta gradnje bioenergane u Babinoj Gredi. Supružnici Lalić-Jurilj ugovorili su posao za oko 300 milijuna kuna. Jurilj je inače u vrlo dobrim odnosima s babogredskim načelnikom Josipom Krnićem, a financijski pomaže i održavanje općinskih manifestacija. Krnić je uvjeren da će taj projekt oživiti selo i zaposliti ljude, no mještani su vrlo oprezni. Posebice nakon upozorenja drvoprerađivača, ogorčenih načinom podjele drvne sječke, o mogućim malverzacijama i preprodaji unosnog ugovora s Hrvatskim šumama trećim osobama.

- Bojimo se da Babina Greda i priče o energani, za koju je ishođena samo lokacijska dozvola, do koje uopće nije problem doći, ne posluže samo kao sredstvo da se dođe do cilja i ugovora s Hrvatskim šumama - priznaju nam Babogredci.

Unosan ugovor s Hrvatskim šumama dobio je i Strateški plan, u vlasništvu Tomislava Radoša. Ta je tvrtka prije tri godine kupila 73 hektara atraktivnog gradskog zemljišta u Županji, zbog čega je gradonačelnik Davor Miličević bio žestoko napadan. HNS-ovci su protiv njega podnijeli i kaznenu prijavu, ustvrdivši da je pogodovao Radošu i oštetio Grad. Prijava je odbačena jer nisu pronađene nikakve nepravilnosti ni elementi kaznene odgovornosti. Ovih se dana, međutim, to zemljište ponovno našlo pod povećalom Državnog odvjetništva, a iskaze su davali i gradski vijećnici.

Naime, vlasnika Radoša povezuje se s aferom ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom Erikom Mohorovićem, kojeg bivši poslodavac Verdispar International, hrvatska tvrtka norveškog investicijskog fonda, kazneno progoni zbog prijevare pri kupnji zemljišta od Strateškog plana. Mohorovića se sumnjiči da je kao direktor ugovorio s Radošem kupnju zemljišta kod Županje iako nije imao dopuštenje iz Norveške. Prema podacima Norvežana, ugovorena cijena zemljišta bila je oko 31 milijun kuna, a Radoš ga je od Grada Županje 2009. kupio za 12,7 milijuna kuna.

Gradonačelnik Miličević tvrdi da je sve u tom poslu čisto, da je kupoprodaja zemljišta između Grada i Strateškog plana napravljena u skladu sa zakonom, što potvrđuje i odbačena kaznena prijava. Strateški plan na njemu planira graditi elektranu na biogorivo i tvornicu peleta. Miličević smatra da je Grad zemljište prodao po dobroj cijeni, 18 kuna za četvorni metar, dok ga drugi gradovi investitorima daju za jednu kunu. Gradonačelnika ljuti to što se u javnosti konstantno priča o investicijama bez kojih nema napretka, o poticanju ulaganja, a čim se pojavi investitor i netko nešto proda, odmah nastaju problemi. Miličević ističe da su za gradnju bioenergane ishođene dozvole i da je glavni projekt na potvrdi u Uredu za urbanizam, nakon čega počinje gradnja. Marija Lešić Omerović

HNS-ovci utihnuli

- Županjski HNS-ovci već godinama gradonačelniku “piju krv” zbog prodaje zemlje Strateškom planu, optužuju ga za malverzacije i pogodovanje Radošu, a na kraju se pokazalo da je glavni manipulator u cijeloj toj priči osoba koja upravlja državnom imovinom i koju je na to mjesto doveo njihov predsjednik Radimir Čačić. Kakva blamaža - prokomentirao nam je jedan gradski vijećnik.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike