Regija
BIOLOŠKI PROČISTAČ PUŠTEN U RAD

Našice pri vrhu po zbrinjavanju otpadnih voda
Objavljeno 29. rujna, 2012.
Da je riječ o vrhunskom objektu, potvrđuje i njemačka tehnologija

NAŠICE - Gradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog 16 milijuna kuna, završena je i biološki pročistač, još jedan važan kapitalni objekt na području grada Našica, pušten je u probni rad. Biološki pročistač je dio šireg projekta gradnje sustava zaštite otpadnih voda istočnog dijela grada, u koji je bila uključena i gradnja kanalizacijske mreže u pet naselja, ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna. Sustav je sagrađen u okviru međunarodnog projekta Unutarnje vode koji se financira zajmom Svjetske banke za obnovu i razvoj, a za čiju realizaciju su bile zadužene Hrvatske vode. Naime, otplata zajma počela je ove godine, a 70-postotni iznos preuzele su Vlada i Hrvatske vode, dok će krajnji korisnici, građani otplatiti preostalih 30 posto u sljedećih 10 godina.

Završetkom ovog projekta, Našice su zauzele mjesto u samom vrhu Hrvatske, ali i šire, u okviru zbrinjavanja otpadnih voda na ekološki najsuvremeniji i najprihvatljiviji način.

- U posljednje dvije godine radio sam na više uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda, a ovaj u Našicama omogućava visok stupanj čišćenja komunalnih otpadnih voda, kakav se primjenjuje u Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji te u ostalim dijelovima Hrvatske. Da je riječ o vrhunskom objektu u Našicama, potvrđuje i njemačka tehnologija koja se koristi za pročišćavanje otpadnih voda - rekao je tehnolog Damir Mehmedagić iz tvrtke Hidroinženjering, zadužene za analizu učinka biopročistača tijekom šestomjesečnog probnog rada.

Inače, ovaj značajan komunalni i ekološki objekt ovih su dana obišli i predstavnici Svjetske banke za obnovu i razvoj, izrazivši zadovoljstvo realizacijom ove velike infrastrukturne investicije u Našicama.

Snježana FRIDL

Sustav je sagrađen u okviru međunarodnog projekta Unutarnje vode koji se financira zajmom Svjetske banke za obnovu i razvoj

40

milijuna kuna je ukupna vrijednost projekta

Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike