Novosti
DISKRIMINACIJA ŽENA

Trudnoća i majčinstvo sve veće prepreke sigurnom zaposlenju
Objavljeno 28. rujna, 2012.
Pravedan i ljudski odnos poslodavca prema zaposlenicima ne može se regulirati zakonom, kažu u Ministarstvu rada

Vezani članci

SPOLNA DISKRIMINACIJA NEZAPOSLENIH MLADIH MAJKI U POTRAZI ZA POSLOM

Na razgovor za posao došla s djetetom pa odmah poslana van!

OSIJEK - Krajnje je diskriminirajuće što se brojni poslodavci postavljaju prema nama ženama, majkama i trudnicama poput “bogova” i traže da pred njima odlučimo - hoćemo li budućnost podrediti radnom mjestu ili ćemo planirati obitelj. Opcije da budemo i zaposlene i mame, očito, u glavama mnogih od njih nema, ogorčena je nezaposlena frizerka Ana O. s tromeđe đakovačkog, vinkovačkog i brodskog kraja, na brojne slučajeve diskriminacije pri zapošljavanju i uvjetovanju zadržavanja radnog mjesta ženama ovisno o tome hoće li rađati, pitanjima jesu li udane, planiraju li djecu.

Ana O. kaže kako je bez posla ostala kada je poslodavcu rekla da se udaje, a “izlanula se” i kako ubrzo planira i trudnoću: “Iako mi je dotad uredno obnavljao ugovore na određeno, nakon vijesti o udaji i planiranju trudnoće ugovor mi nakon što je istekao nije obnovljen.” Od tada je bila na nekoliko razgovora za posao i postala mama, no, kaže poslodavcima se nije svidjela vijest da ima malo dijete i planira još rađati, a njoj se nisu svidjela pitanja koja zadiru u njezinu intimu.

Pravedan odnos ne regulira se zakonom

Poslodavci u ovakvim slučajevima ne krše zakon, ali svakako se treba upitati koliko su njihove odluke društveno odgovorne i moralne. Da ova problematika ulazi i u sfere morala ocjenjuju i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. “Primjeri poslodavaca koji trudnicama i ženama s malom djecom daju otkaz, tj. pri zapošljavanju postavljaju pitanja o majčinstvu pokazuju da se fer, pravedan i ljudski odnos poslodavca prema zaposlenicima ne može regulirati zakonom. Nažalost, iako je zabranjeno otkazivanje ugovora o radu trudnim radnicama, trudnici zaposlenoj na određeno vrijeme istekom ugovora o radu može prestati radni odnos. Budući da poslodavci nemaju značajne financijske obveze prema trudnicama, izgleda da više nisu iznimka i sigurno ne služe na čast poslodavcima”, kaže Krunoslav Vidić, glasnogovornik Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Najavljuje, ovo teško pitanje ne može se riješiti bez temeljitih izmjena Zakona o radu, posebno u dijelu koji se tiče prava radnika.

- Široka javna rasprava o izmjenama Zakona o radu kreće početkom 2013. i jedna od ključnih tema bit će pitanje prava iz radnog odnosa na određeno i neodređeno vrijeme - najavljuje Vidić i dodaje: “Država mora transparentno i pod jednakim uvjetima otvarati šanse svima, i radnicima i poslodavcima. Samo tako regulirani odnosi i obveze mogu jamčiti uređeno tržište rada i sigurnu zapošljivost svih koji aktivno traže posao.”

Nakon porodiljnog na slabije plaćen posao

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe kako kroz suradnju sa sindikatima učestalo prima informacije kako je položaj trudnica i žena koje su nedavno rodile na hrvatskom tržištu rada izuzetno težak, odnosno da poslodavci u vrlo visokom postotku ne poštuju prava koja ovim osobama jamče zakoni o ravnopravnosti spolova i o radu. “Unutar privatnog sektora posebno su ugrožene žene koje su iskoristile svoje pravo na porodiljni dopust te se odlučile vratiti na svoje radno mjesto. Privatni poslodavci učestalo ne poštuju obvezu iz Zakona o radu kojom su dužni takve žene vratiti na staro radno mjesto, odnosno, u slučaju da je ono ukinuto na radno mjesto koje po vrsti, opsegu i stručnosti poslova odgovara ukinutom radnom mjestu, tj. njihovim kvalifikacijama. U velikom broju slučajeva žene koje se vrate s porodiljnog/roditeljskog dopusta često se premještaju na slabije plaćena radna mjesta te im se ubrzo nakon povratka raskida radni odnos iz nekog fiktivnog ekonomskog razloga. Kako, s obzirom na njihovu ekonomsku i obiteljsku situaciju, nije realno očekivati da će se ova skupina žena početi značajnije koristiti dostupnim institucionalnim mehanizmima zaštite od diskriminacije kao što su sudski postupci, pa su potrebne učinkovitije mjere kojima će se utjecati na tržištu rada na ključni uzrok diskriminiranog položaja trudnica i majki,” smatra pravobraniteljica Ljubičić.

Suzana ŽUPAN
ZABRANJENA PRIVATNA PITANJA

Zakonom o radu propisano je da poslodavac prilikom odabira kandidata za radno mjesto i sklapanja ugovora o radu ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom, a tu svakako pripadaju podaci o majčinstvu, trudnoći. Radnica na takva pitanja ne mora odgovoriti te ga može prijaviti Državnom inspektoratu.

Strah smanjuje broj prijava

- Broj pritužbi koje zaprimam od trudnica i žena koje su nedavno rodile, zbog spolne diskriminacije u pogledu njihovog radno-pravnog statusa, tj. radnih uvjeta, vrlo je nizak. To nije iznenađujuće jer raskid radnog odnosa i gubitak stalnog izvora prihoda posebno teško pada ovoj skupini žena s obzirom na povećanje troškova života koje donosi rođenje djeteta pa su te osobe značajno osjetljivije na rizik moguće viktimizacije sadašnjeg ili budućeg poslodavca radi pritužbe pravobraniteljici, odnosno pokretanja sudskog postupka, kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

SEVER: UGOVORI O RADU NA ODREĐENO SU RUPA U ZAKONU

I predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže kako im se radnice s ovim problemom obraćaju vrlo malo. Razlog su, dakako, ugovori na određeno čijim neproduživanjem poslodavac ne krši zakon i oštećeni ne mogu dobiti pomoć sindikata. “U zadnjih 9 godina čak 85% novih ugovora o radu u RH je na određeno. Dok je u Europi smjernica da je rad na neodređeno pravilo, a na određeno iznimka, u nas je obrnuto. Neproduživanje ugovora na određeno majkama i trudnicama poslodavci opravdavaju time da su ih na određeno zaposlili samo zbog zamjene, ne produžuju im ugovore zbog smanjenja obujma posla i sličnih pojašnjenja. Zapošljavanjem na određeno vrijeme poslodavac dobiva poslušne radnike, pri tome nema nikakve rizike i obnavlja ih dok zakon to omogućuje. Sindikati stalno upozoravaju da su ugovori o radu na određeno počesto samo rupa u zakonu, kaže Sever.

Višnja Ljubičić

pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Žene koje se vrate s porodiljnog dopusta često se premještaju na slabije plaćena radna mjesta

85%

novih ugovora o radu u Hrvatskoj u zadnjih 9 godina sklopljeno je na određeno vrijeme

Možda ste propustili...