TvObzor
HRVATSKA TELEVIZIJA: DOKUMENTARNA SERIJA “LIBAR MILJENKA SMOJE”

Biografski dokumentarac o kultnom splitskom autoru
Objavljeno 28. rujna, 2012.
Ovaj biografski dokumentarac sniman je više od godinu dana i, kako kažu autori, otkriva mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaje iz Smojinog osobnog života i rada, počevši od njegova djetinjstva, preko školovanja, pa sve do profesionalnog

Miljenko Smoje večeras se vratio u svoje prirodno zagrebačko stanište, na HTV. Rekao je to novinar Željko Rogošić ovih dana na svečanom predstavljanju dokumentarnog serijala “Libar Miljenka Smoje”, baš u zgradi HRT-a, u Studiju “Bajsić”, prepunom štovatelja Smojina djela.

Uz snimatelja Darka Halapiju te montažerku Davorku Feller, Rogošić je i autor serijala od četiri epizode kojim, kako reče, Hrvatska televizija širom otvara vrata Splitu, Dalmaciji te, dakako i ponajprije, velikom kroničaru, novinaru, piscu, najpoznatijem splitskom autoru 20. stoljeća Miljenku Smoji.

Ovaj biografski dokumentarac sniman je više od godinu dana i, kako kažu autori, otkriva mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaje iz Smojinog osobnog života i rada, počevši od njegova djetinjstva, preko školovanja, pa sve do profesionalnog rada. U filmu je sedamdeset sugovornika, glumaca, novinara, akademika, ribara, svećenika...

Da je, pak, o Smoji teško i govoriti, a kamoli snimiti film, potvrdio je sociolog Dražen Lalić, priznavši kako ima tremu, onu istu koja bi, kako reče, tresla kakvog Kastiljanca na promociji filma o Servantesu. Promocija ga je natjerala i da opet pročita neka Smojina djela.

- Oraspoložila su me, osvježila, a to je teško u ova šugava i teška vremena u kojima živimo - kazao je Lalić.

Sociolingvist Ivo Žanić govorio je i o nizu jezičnih varijacija u kultnoj humorističkoj televizijskoj seriji “Naše malo misto”, o tome koliko je Smoji jezik bio važan, o činjenici da se u “Malom mistu” čuju čak četiri govorna tipa - ondašnji živi splitski Roka Prča, čakavica Ivana Trogiranina, hrvatski kod Anđe Rokove, baš kao i dubrovački, što ga govori Brico. Lalić se, pak, dotaknuo i onih koji, kako reče, još uvijek gledaju Smoju kroz crne političke naočale, ali sigurno svejedno uživaju u serijalu o malom mistu. Za sam film Lalić je rekako da je kvalitetan i profesionalan, i tek možda katkad ide previše u detalje pa bi ga šire gledateljstvo moglo smatrati predugim.

- Opisivao je ondašnju Dalmaciju, a sigurno bi imao nos i za opisati ovu današnju - rekao je Lalić, dodavši kako bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi to Smoje danas pisao o četiri simbola svoga Splita, o Marjanu, “Hajduku”, Palači i ženama.

No, ništa manje ne bi bilo zanimljivo čitati ni Smojin tekst o samoj promociji. Jer, u Studiju “Bajsić” Mladen Badovinac i Saša Antić iz “TBF-a”, koji su nazočne vodili kroz promociju, baš kao što vode gledatelje kroz serijal Budimir Lončar, Pero Zlatar, Davor Štambuk, Ivo Štivičić, Ozren Matijašević, Tihomir Dujmović, Božo Maljković, Milorad Bibić, Ratko Rudić, Perica Bukić, Igor Štimac, Mate Lončar, Bruna Bebić-Tudor, Dean Šoša, Mirjana Rakić, Goran Radman...

A ništa manje zanimljivo nije bilo ni odgledati prvu epizodu serijala pod nazivom “Volin ludi grad”.

U njemu svega, Smoje i Splita ponajprije, te njegova Lepa Smoje koja tu prvu epizodu osvaja neposrednošću, britkošću i tako jednostavnim, a tako velikim životnim istinama.

Piše: Siniša PAVIĆ
Malo je veliko

DRUGA EPIZODA (3.10. - HTV 1, 20.50): Prvi put je potpuno jasno opisana povezanost između Hrvatskog proljeća i nastanka najpopularnije i najgledanije hrvatske televizijske serije svih vremena “Naše malo misto”. Kako su kultnu humorističku seriju stvarala dva velika Dalmatinca Miljenko Smoje i Daniel Marušić, tko su doista bili dr. Luigi, Bepina, Servantes, Roko Prč, Ivan Trogiranin, kako su međusobno povezani Smojin i Lepin život, te život njegovih likova, koje je misto “naše malo misto” i zašto na odjavnoj špici piše “Adio i nikad više...”, saznat ćemo u drugom nastavku serije.