Regija
DRENOVČANI IZNENAĐENI POSKUPLJENJEM UČENIČKOG PRIJEVOZA:

Ne želimo sanirati gubitke Čazmatransa
Objavljeno 26. rujna, 2012.

DRENOVCI - Nova školska godina već se dobrano zahuktala, a bura oko učeničkog prijevoza, načina sufinanciranja i odluke o tome hoće li dio troškova ponovno pasti na roditelje, još se ne stišava. Vlada je donijela odluku o financiranju prijevoza za učenike srednjih škola u iznosu od 75 posto, a spoticajni kamen u postizanja dogovora za sufinanciranje preostalih 25 posto između županije, gradova i općina je drastično povećanje cijena učeničkih karata. U općini Drenovci neugodno su iznenađeni cjenikom koji im je dostavio Čazmatrans, jer su, tvrde, cijene prijevoza u odnosu prema prošloj školskoj godini povećane od 40 do čak 55 posto.

Iznos od čak 1.500 kuna, koliko stoji mjesečna učenička karta na relaciji Županja-Račinovci, zgrozio je općinske čelnike koji su odlučni da na tako nešto neće pristati. "Pa ovo je ludost! Od prijevoznika ćemo tražiti detaljno obrazloženje jer ovdje nije riječ o korekciji cijene prijevoza za deset posto, što bi se još i moglo shvatiti. Ovako drastično poskupljenje je neozbiljno i nekorektno. Čazmatrans je privatna tvrtka i ne pada nam pamet sanirati poduzeća u privatnome vlasništvu", ustvrdio je načelnik Drenovaca Jakša Šestić. Upozorava da će se na kraju ponovno sve slomiti preko leđa roditelja.

Naime, sredstva koja je osiguralo resorno ministarstvo za prijevoz učenika su ograničena i zbog napuhavanja cijena od prijevoznika ubrzo će se "istopiti" i obveza financiranja prijevoza, uvjeren je Šestić, past će na roditelje. "Još nismo dobili ugovor o sufinanciranju od Županije, a danas ćemo ih pisano upozoriti na nekorektnost prijevoznika i tražiti neka reagiraju.

Ako se cijene ne korigiraju, ugovor nećemo potpisati. Odluku će donijeti Općinsko vijeće, ali svi su složni da na takve uvjete ne možemo i ne želimo pristati", zaključuje Šestić. Dodaje da se uvijek ponavlja ista priča - čim država kaže da će financirati prijevoz učenika, prijevoznici odmah dižu cijene u nebo, zadovoljno trljaju ruke jer vide priliku za dobru i brzu zaradu koju ne žele propustiti.

Komercijalni direktor Čazmatransa Nove Berislav Saraja jučer je ustvrdio da cijene prijevoza nisu mijenjane od 25. veljače ove godine. Napominje da je tvrtka postupila prema naputcima Ministarstva obrazovanja koje je tražilo da prijevoznici odrede 100-postotnu cijenu na određenoj relaciji, što im je i bila osnova za izračun visine prijevoza. Preostalih 25 posto troškova ravnomjerno su podijelili županija, gradovi i općine te prijevoznik.M. Lešić Omerović

Saraja: Za prijevoz učenika još nismo dobili ni lipe

“Napominjem da nam se u ovoj školskoj godini javilo gotovo 40 posto više učenika za prijevoz nego što je to bilo ranijih godina kada su morali sami kupovati karte. Možda općinske čelnike zbunjuje taj podatak, koji je dakako osjetno povećao i ukupni trošak prijevoza”, pojašnjava Berislav Saraja. Dodaje da nitko nikoga ni na što ne prisiljava i ako netko nije zadovoljan, trebalo je pozvati predstavnike Čazmatransa na sastanak i zajednički razmotriti problem. Dodaje da autobusi djecu voze već gotovo mjesec dana, unaprijed plaćaju gorivo, a još ni kune nisu dobili i nikoga nije briga hoće li sutra imati čime napuniti spremnik. “Najlakše je dizati pompu, ajmo prosjačiti pa idemo stvoriti problem”, zaključuje Saraja.

Možda ste propustili...

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli