Ekonomija
ISTOK HRVATSKE BOLJI OD DRŽAVNOG PROSJEKA

Tri od pet slavonskih županija u vrhu najuspješnijih izvoznika
Objavljeno 26. rujna, 2012.
Prema izvoznim rezultatima, prednjači Osječko- baranjska županija

Slavonske županije imaju doista dobru karizmu kada je u pitanju izvoz. Redovito, tri od njih pet, nalaze se u samom vrhu županija najuspješnijih izvoznika i to je jedan od rijetkih gospodarskih i općih pokazatelja u kojemu Slavonija pozitivno prednjači u nacionalnim omjerima.

Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska i u prvih pola ove godine bilježe pozitivne rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Po tome su uspješnije i od državnog prosjeka, naime na razini Hrvatske ostvaren je negativni saldo od 3,8 milijarde američkih dolara.

I ono što je najvažnije - izvozni aduti su proizvodi prerađivačke industrije, a ne kako je to uobičajeno - trgovina.

Prema obujmu rezultata, ali jasno i snazi na prvom mjestu je Osječko-baranjska županija gdje je u prvih sedam mjeseci ostvarena robna razmjena prešla vrijednost od 600 milijuna dolara.

Po virovitički duhan dolaze čak iz Japana

Izvezeno je robe u vrijednosti 320, a uvezeno 296 milijuna dolara, dakle pozitiva se kreće na razini plusa od 30 milijuna američkih dolara.

Gospodarstvo Virovitičko-podravske županije, u prvih pet mjeseci ove godine ostvarilo je izvoz od 63,2 milijuna američkih dolara, čime je ostvareni izvoz veći za 44 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Ostvareni uvoz od 44,1 milijuna dolara manji je za 24 posto, tako da je u ovom promatranom razdoblju ostvaren pozitivni saldo vanjskotrgovinske razmjene u iznosu od 19,1 milijuna.

U prvih šest mjeseci gospodarstvo Požeško-slavonske županije izvezlo je robe u vrijednosti od 55,5 milijuna dolara, što je ipak za 6,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ipak ostvarena je pozitivna bilanca u iznosu od devet miljuna, uvezeno je naime robe u vrijednosti od 46,1 milijuna dolara.

Negativna vanjsko-trgovinska bilanca - podatak je to koji proizlazi iz tablice uvoza i izvoza u prvih sedam mjeseci kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji. "Minus" iznosi 26,4 milijuna američkih dolara. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine taj je negativni saldo porastao za oko sedam milijuna dolara. Prema podacima HGK-Županijske komore Vukovar, izvoz je u prvih sedam mjeseci ostvaren u visini od približno 130 milijuna američkih dolara dok je istodobno uvoz bio nešto veći od 156 milijuna američkih dolara.

Od početka godine ukupna razmjena gospodarstva Brodsko-posavske županije ostvarena je u iznosu od gotovo 254 milijuna dolara što je za 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Izvoz bilježi simboličan, ali u današnjim uvjetima respektabilan porast i iznosi nešto manje od 115 milijuna dolara. Uvoz je međutim u istom razdoblju veći za 10,4 posto i iznosio je oko 138 milijuna dolara. Negativni saldo ostvaren je u iznosu od oko 22 milijuna dolara. No, pokrivenost uvoza izvozom u obje ove “negativne” slavonske županije je na razini 80 (i više) posto što je dobro u usporedbi s ostatkom Hrvatske u kojoj on iznosi 56,78 posto.

Orijentiranost na zemlje EU-a

- U Virovitičko-podravskoj županiji vanjsko trgovinska razmjena ima tendenciju poboljšanja u odnosu na 2011. godinu kada je bila najslabija u proteklih desetak godina. Najviše se izvozi šećer, proizvodi finalne drvne industrije, ali i duhan. On je izuzetne kvalitete u svjetskim razmjerima pa po njega dolaze čak iz Indonezije, Japana i ostalih zemalja Oceanije - kaže Milan Vanđura, tajnik Županijske gospodarske komore Virovitičko-podravske županije.

Brodsko-posavska županija, ističe Krešimir Rudec, tajnik Komore, našla se pak među pet županija čiji je izvoz veći nego u prošlogodišnjih sedam mjeseci.

- Mislim da je vrlo važno istaknuti kada su u pitanju izvozničke aktivnosti Osječko-baranjske, a mislim da ne griješim kada kažem i ostalih slavonskih županija, jest tradicionalno visoka orijentiranost na zemlje članice Europske unije. Tako da ne postoje strahovi kako će ulaskom Hrvatske u Uniju doći do bitnog korigiranja te srukture, zaključio je Zoran Kovačević, predsjednik HGK - Županijske komore Osijek.

D.KUŠTRO, S. KADIĆ, S.BUTIGAN, H. KUSIK, M.RADOŠEVIĆ,
ŠTO I KOMU IZVOZI SLAVONIJA
Virovitički izvoz

Virovitičko gospodarstvo najviše, 33 posto, izvozi u Mađarsku i to uglavnom šećer i finalni drvni namještaj. Slijede Italija (namještaj, duhan, šećer), Njemačka (proizvodi finalne drvne industrije, ljekovito bilje), Slovenija (drvna industrija i ljekovito bilje) i Austriju (drvo i parket).

Požeški aduti

Najveći izvoznici s područja Zlatne doline su požeški Plamen (peći, štednjaci, kamini, dijelovi) Color emajl (kamini na drva), Zvečevo (konditorski proizvodi i alkoholna pića), Spin valis (namještaj, dijelovi namještaja), Orljava (košulje), ali i pakrački D.E.M. s dijelovima za električne uređaje, te Lipik glas s autostaklima.

Županjski kombajni

Očekivano, i u izvozu i uvozu Vukovarske županije prednjači prerađivačka industrija. U podacima o ostvarenom izvozu ističe se stavka "proizvodnja strojeva" s približno 47 milijuna USD, što se, prema neslužbenim saznanjima, ponajviše odnosi na tvornicu poljoprivrednih strojeva (kombajna) u Županji.

Slad i proizvodnja kemikalija

Najveći izvoznik Brodske županije je prerađivačka industrija (94 posto) u kojoj najzaslužnije mjesto pripada proizvodnji slada (Slavonija slad Nova Gradiška) te proizvodnja kemikalija, a najveći porast i utrostručen izvoz bilježi proizvodnja motornih vozila, prikolica. Povećan je i izvoz proizvodnje namještaja.

Sladak osječki izvoz

U ukupno ostvarenom izvozu Osječke županije dominira nekoliko gospodarskih grana, ponajprije industrija prehrambenih proizvoda (šećer), po značaju slijedi proizvodnja papira, proizvodnja strojeva, kemija, prerada drva i građevinski materijal.

VRIJEDNOSTI IZVOZA (mil.-USD)

320

Osječko-baranjska županija

130

Vukovarsko-srijemska županija

115

Brodsko-posavska županija

63

Virovitičko-podravska županija

55

Požeško-slavonska županija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike