Osijek
DANI MEDA - OCJENJUJU SE 194 UZORKA

Sve više mladih se bavi pčelarstvom
Objavljeno 25. rujna, 2012.
U osječkoj udruzi Pčela danas je već više od stotinu članova

U okviru tradicionalne, već 17. po redu manifestacije Dani meda, u Županijskoj je komori počelo XI. ocjenjivanje meda, pića od meda, te proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira. Prema riječima Ernesta Nada, voditelja Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, na ocjenjivanja koja će se održavati ovih dana pristigla su ukupno 194 uzorka meda, pakovina, pića i suvenira, što je nešto manje nego godinu ranije.

- Broj uzoraka je nešto manji zbog suše. Ova godina nije išla u prilog pčelarskoj proizvodnji, te procjenjujemo da je proizvodnja upola manja. Svi pristigli uzorci prošli su kemijske analize, a po završetku manifestacije svaki će proizvođač meda dobiti certifikat, rekao je Nad, dodajući kako su ova i slične manifestacije pridonijele povećanoj potrošnji meda, što je u konačnici i bio njihov cilj.

Nad ističe kako hrvatsko pčelarstvo ima tendenciju rasta, a kao dokaz tomu je i novih 1.000 registriranih pčelara na razini cijela države.

Porast broja pčelara bilježi i Osječko-baranjska županija, ali i grad Osijek, gdje je u udruzi Pčela već više od stotinu, pretežito mladih članova.

Zvonimir Pajnić, predsjednik osječko-baranjskog Županijskog saveza pčelara kaže da je na području Županije trenutačno 600 registriranih pčelara, a u cijeloj RH 8.000.

- Hrvatska godišnje proizvede približno 7.500 tona meda, a Osječko-baranjska županija između 1.200 do 1.400 tona. Približno 30 posto ukupne proizvodnje meda svake godine završi u izvozu, izuzev ove godine, jer je zbog suše manja proizvodnja. No, to ne znači da će meda nedostajati, bit će ga dovoljno za domaće potrebe, a i cijena mu neće rasti, kaže Pajnić, najavljujući i prodaju meda prema promotivnim cijenama za građane, u petak 28. rujna, na Trgu Ante Starčevića. Tada će se u okviru Dana meda održati i manifestacija Mladi i med, koja ima za cilj približiti mladima pčelarstvo i proizvode od meda.

Zdenka RUPČIĆ

1.000

novih pčelara registrirano je ove godine u cijeloj Hrvatskoj

1.300

tona meda godišnje se proizvede u Osječko-baranjskoj županiji

Štandovi s medom po pristupačnim cijenama

Pajnić najavljuje kako će na središnjem osječkom trgu u petak biti postavljeno 20 štandova na kojima će građani moći kušati i kupiti med. Cijena će se kretati između 35 i 40 kn/kg, što je znatno povoljnije od cijena u trgovačkim lancima gdje se njegova cijena kreće čak i do 70 ili 80 kuna po kilogramu.

Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike