Regija
NAJEZDA ŠTETNIKA NA RUBNIM DIJELOVIMA ŽUPANJE

Lisice opustošile sve kokošinjce i zečinjake
Objavljeno 24. rujna, 2012.
Lovci bi rado pomogli, ali zakon im je doslovce svezao ruke

ŽUPANJA - Županjci koji žive na rubnim dijelovima grada, posebice oni u Vinkovačkoj i Radićevoj ulici, te naselju Šlajs, u posljednje vrijeme muku muče s lisicama koje im pustoše kokošinjce, a nisu poštedjele ni zečeve. "Do sada nam je u susjedstvu pogušeno oko 200 komada peradi. Neku večer smo u dvorištu zatekli dvije odrasle lisice i petero mladih koji su se očito “nameračili” na naše kokoši i piliće. Pobjegli su nam pred nosom. I ranijih su godina lisice znale svraćati u naselje, ali nikada ih nije bilo kao ove godine", žale se stanovnici Vinkovačke ulice. Za pomoć su se, kažu, obraćali i Lovačkoj udruzi tražeći da ih oslobode prave pošasti koja ih je napala. "I djeca su u strahu. Čim padne mrak boje se izići iz kuće, ali ni nama odraslima nije svejedno. Bojimo se da bi neka lisica mogla biti bijesna i da će nam prouzročiti još veće nevolje", žali se naša sugovornica.

Predsjednik Lovne udruge "Gaj" u Županji Vladimir Katona, jučer nam je rekao da je upoznat s tim problemom koji uzima sve više maha, a lisice dolaze čak i na savsku šetnicu, o čemu su ih izvijestili zabrinuti građani. Ali lovcima su, pojašnjava Katona, ruke doslovce svezane. Iako je lovnik svakodnevno na terenu, obilazi rubna naselja Županje, problem je u tome što, prema zakonu, s puškom ne smije prići kućama bliže od 300 metara, jer mu u suprotnome slijedi kaznena prijava. Do sada su, doznajemo, ustrijeljene dvije lisice, a Katona se nada da će problem biti bar djelomice riješen nakon 7. listopada, kada počinje lovni izgon divljih životinja. Ranijih su godina lovci mogli bez problema biti "na čeki" i u naselju ustrijeliti lisicu, no sada su im pooštrene zakonske odredbe naprosto svezale ruke i ograničile mogućnosti borbe s lisicama. Lovci se žale da su im sada "na vratu i zeleni i zakon", a zabranjen im je i odstrel lisica sve dok imaju mlade i dok se ne osamostale.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Čeka se 7. listopada

"Poduzimamo samo one radnje koje su u skladu sa zakonom, a za rješavanje problema s lisicama preostao nam je samo odstrel u sezoni lova. Godišnje smo u prosjeku na taj način riješavali 35 do 36 lisica, što je popriličan broj", pojašnjava Katona. Građanima čija su dvorišta i kokošinjci na meti lisica poručuje da se do 7. listopada, kada će lovci poduzeti one što je u njihovoj mogućnosti, brane kako znaju i mogu i pokušaju zaštititi svoje domaće životinje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike