Regija
NEPLANIRANI IZDATAK ZA RODITELJE 120 SREDNJOŠKOLACA

Štitar nema novca za učeničke karte
Objavljeno 22. rujna, 2012.
Prijevoznici nisu dali komercijalni popust, jer ne znaju kad će dobiti novac od države

ŠTITAR - Roditelji više od 120 srednjoškolaca iz Štitara zasigurno su jedini u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji ni u ovoj školskoj godini neće biti pošteđeni obveze plaćanja prijevoza. Općina Štitar, pojasnio je načelnik Marko Bikić, nije u mogućnosti sufinancirati mjesečne karte učenicima koji se školuju u Županji i Vinkovcima, jer proračunom nisu predviđena sredstva za tu namjenu.

- Vlada je još proljetos obećala da će u cijelosti snositi troškove i da će za sve srednjoškolce prijevoz biti besplatan. Već sam ranije na koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika jasno rekao da Općina Štitar za prijevoz neće predvidjeti sredstva i da u slučaju bilo kakve promjene nećemo moći participirati u troškovima prijevoza - pojašnjava Bikić.

Najviše je revoltiran postupcima autoprijevoznika, u konkretnom slučaju Čazmatransa, koji je, tvrdi, udvostručio cijene učeničkih karata. Neshvatljivo mu je da je učenička karta skuplja od radničke. Radnici, primjerice, od Štitara do Županje plaćaju 668, a učenici čak 836 kuna mjesečno, dok je u prošloj školskoj godini učenička karta stajala 396 kuna. Načelnika ljuti što bi Općina sada, u slučaju da je prihvatila financirati predloženih 8,5 posto iznosa učeničkih karata, mjesečno morala izdvajati više novca nego lani, kada je u sufinanciranju prijevoza sudjelovala s deset posto.

- Prijevoznici ovaj put nisu htjeli dati komercijalni popust na učeničke karte kao do sada, jer se pravdaju time da neće skoro dobiti novac od države - govori Bikić.

Općina Štitar uskratit će traženu suglasnost Vukovarsko-srijemskoj županiji za sufinanciranje troškova prijevoza, o čemu će u ponedjeljak, na koordinaciji lokalnih čelnika sazvanoj upravo s temom prijevoza učenika, i osobno izvijestiti županijske čelnike.

- Iako nije riječ o velikom iznosu, 8.700 kuna mjesečno, nismo ga predvidjeli u proračunu i ne možemo trošiti novac koji nemamo. Na žalost, roditelji će i dalje morati sufinancirati učeničke karte, ali vjerujem da im to neće biti prevelika obveza. Za učenike koji se školuju u Županji 70, a one u Vinkovcima 127 kuna mjesečno, što je višestruko manje nego prošle godine - zaključuje Bikić, dodajući da je za svoga sina koji pohađa školu u Vinkovcima lani plaćao 600 kuna mjesečno.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Još nisu podijelili imovinu sa Županjom

Bikić pojašnjava da općina kojoj je na čelu ima najspecifičnije poslovanje na području županije, jer još uvijek nije podijelila imovinu, prava i obveze s gradom Županjom iz kojeg se Štitar izdvojio prije šest godina. S obzirom na to da se nisu mogli sami dogovoriti u zakonski predviđenom roku, pokrenuta je arbitraža.

- Nemamo nekretnina, nismo kreditno sposobni i nigdje se ne možemo zadužiti, a situacija je takva kakva je. Dovoljno govori podatak da se u općinski proračun u ovoj godini do sada slilo samo 727 tisuća kuna - žali se Bikić.

Radnici od Štitara do Županje autobusnu kartu plaćaju

668

kuna, a učenici čak

836

kuna mjesečno

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike