Regija
VLAK ZA USKOTRAČNU PRUGU U ŠEĆERANI

Ćiro će ostati u Baranji, iako ga žele Zagrepčani
Objavljeno 20. rujna, 2012.
Kompozicija je prepuštena zubu vremenu i vapi za obnovom

BELI MANASTIR - Jedan od posljednjih primjeraka kompozicije uskotračne željeznice u našoj državi, nalazi se u krugu nekadašnje beljske Tvornice šećera, kasnije tvrtke GP&Partners, nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Željeznička kompozicija, sastavljena od lokomotive i tri vagona “stopila” se s okolnim raslinjem, pa onaj tko ne zna da je tu gotovo da ju ne može niti primijetiti. Ona je dio baranjske i beljske povijesti. Ćiro, popularno nazvan vlak, godinama je vozio uskotračnom beljskom željeznicom, a prije “mirovine”, u kojoj je od 1976. godine, svakodnevno je prometovao između Beloga Manastira i prigradskog naselja Šećerana. Ćirini vagoni kao da pričaju o davnoj prošlosti. Svaki od njih, sigurno je, probudio bi uspomene niza generacija učenika, studenata i radnika beljske Šećerane. U njima su se rađale prve ljubavi i sklapala prijateljstva. Pjevalo se i tugovalo.

Danas je prepušten zubu vremena i vapi za obnovom. Kako sazajemo, nedavno su za njega zanimanje pokazali članovi Hrvatskog kluba ljubitelja uskotračne željeznice iz Zagreba. Namjera im je parkirati ga na nekom primjerenom mjestu u Zagrebu, budući da su slični vlakovi vozili Maksimirom i nekadašnjim Pionirskim gradom - današnje područje Dubrave. Pismo namjere poslali su Živki Posavac, stečajnoj upraviteljici GP&Partnersa.

- Pismo je stiglo, ali sam mišljenja da kompozicija treba ostati u Baranji - kaže Posavac, naglašavajući da će do kraja stečaja, ma kada to bude bilo, taj “problem riješiti”. Sigurno je da bi skrb o kompoziciji povela neka baranjska institucija, ovdašnji gospodarstvenici, ili, pak, jedinice lolakne samouprave.

Mišljenje stečajne upraviteljice dijeli i struka. Tvrde kako je kompoziciju nužno zaštiti i izložiti na nekom primjerenom mjestu, ali u Baranji, budući da je riječ o rijetkom primjerku industrijske povijesti ovoga kraja, koji svjedoči o životu u vrijeme beljskog vlastelinstva.

Ivica GETTO
U ZGRADI UPRAVE ŠEĆERANE 1919. OSNOVAN SINDIKAT

Kompozicija je parkirana u neposrednoj blizini jednog zanimljivog zaštićenog objekta. Premda sada nalikuje na oronulu vilu, riječ je o nekadašnjoj upravnoj zgradi beljske Šećerane, koja je proizvodnju počela početkom XX. stoljeća. Kako stoji na ploči pokraj ulaznih vrata, u njoj je 1919. godine osnovana jedna od prvih sindikalnih organizacija na području Slavonije i Vojvodine (u to je vrijeme bio takav regionalni ustroj), a tijekom Drugog svjetskog rata, početkom 1945. godine, iz zgrade je nekim završnim ratnim operacijama rukovodio štab III. armije.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike