Crna kronika
PRESUDA ZA UBOJSTVO DJEDA

Unuku ukupno 11 godina zatvora i obvezatno psihijatrijsko liječenje
Objavljeno 20. rujna, 2012.
Tijekom suđenja 24-godišnjak se branio šutnjom

OSIJEK - Zbog ubojstva djeda, na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 godina, na osječkom Županijskom sudu jučer je osuđen 24-godišnji Svebor Olujić Špigel. Budući da je ubojstvo počinio u vrijeme dok je na snazi bila uvjetna zatvorska kazna zbog podmetanja požara u obiteljskoj kući u Ulici kneza Borne 79, sud ju je opozvao te mu izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 11 godina zatvora.

Prema optužnici, okrivljeni je 19. veljače 2012. oko 18.30 sati uzeo kuhinjski nož čija je oštrica duga 18 cm te nasrnuo na svoga djeda. Patolog je zabilježio da je devet puta ubo ili zarezao Matu Olujića u prsa, trbuh i ruku. Zbog pretrpljenih teških ozljeda 81-godišnjak je na mjestu ubojstva preminuo.

Obrazlažući presudu, predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban posebno je istaknuo kako je okrivljeni osuđen na temelju zatvorenog kruga indicija.

- Ustanovljeno je da je okrivljeni bio u kući u vrijeme ubojstva. Na njegovu obrazu, ali i na njegovoj majici pronađena je krv Mate Olujića - kazao je sudac Vrban. Sud je posebno imao u vidu da su ovi tragovi krvi nastali dok se, prema nalazu sudskog vještaka, 81-godišnjak branio od nasrtaja napadača. Prema iskazu policajaca koji su došli na očevid, okrivljeni ih je dočekao mirno sjedeći sa zapaljenom cigaretom u ruci dok su njegova majka i baka plakale očito pogođene cijelom događajem.

- Nož i mjesto zločina bili su očišćeni od tragova, kazao je sudac ističući da je sud zato na temelju indicija utvrdio da je Svebor Olujić Špigel počinitelj ubojstva. S tim u vezi potrebno je reći da su okrivljenikova majka i baka odbile tijekom suđenja svjedočiti, a okrivljeni se branio šutnjom.

Sveboru Olujiću Špigelu izrečena je i sigurnosna mjera obvezatnog psihijatrijskog liječenja koja ne može trajati dulje od pet godina. Istražni zatvor, u kojemu se okrivljeni nalazi od 19. veljače ove godine, produljen je do pravomoćnosti presude.

Marijan MATASOVIĆ

9

ubodnih i reznih rana, prema nalazu patologa, nalazi se na tijelu ubijenog Mate Olujića. Zločin je počinjen kuhinjskim nožem čija je oštrica duga 18 cm.

Psihijatrijski nalaz i mišljenje smanjilI kaznu okrivljenom

Tijekom suđenja posebno su se iščekivali nalaz i mišljenje sudskog vještaka psihijatra. On je ustanovio da Svebor Olujić Špigel ima duševni poremećaj koji traje šest-sedam godina u kojima se on prisilno i dragovoljno liječio. Ono je bilo učinkovito dok se okrivljeni redovito podvrgavao terapiji, međutim kada je prestajao dolazilo je do situacija koje su rezultirale kaznenim djelom. “Vještak je zaključio da je okrivljeni mogao shvatiti što čini te da je mogao upravljati svojim postupcima, ali da su njegove sposobnosti umanjene u znatnom stupnju. Sve navedeno znači da je još uvijek kazneno odgovoran”, pojasnio je sudac Vrban. Predviđena kazna za ubojstvo kreće se od 5 do 15 godina.

Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA NA CESTI CERNA - ANDRIJAŠEVCI

U sudaru automobila i traktora s prikolicom poginuo 63-godišnjak

BIJEG OD POLICIJE LOPOVIMA NIJE USPIO

Meta razbojničke skupine bili su stariji i nemoćni

Najčitanije iz rubrike