Regija
PRENOĆITI U ČARUGINOJ SOBI

Gosti u sobi Mađarske kraljevske pošte čuju zvuk telegrafa!
Objavljeno 20. rujna, 2012.
Soba Souvignon je zelenkasta, Chardonay žućkasta, a Kadarka crvenkasta

BELI MANASTIR - Baranjska turistička ponuda u mnogo čemu temelji se na ljubaznosti vlasnika ovdašnjih smještajnih kapaciteta, bogatoj gastroponudi, ali i zanimljivim idejama. Nazivi jela u nekim baranjskim restoranima, primjerice, samo su jedan od njihovih aduta. Doći u Baranju, a ne probati Bajine delicije, “pijanu svinju” (punjeni svinjski lungić), “veselog Baranjca” (svinjetina s povrćem), ili ostale etnogastro vratolomije poput “soma koji jede žabe” (perkelt), slično je kao doći u Rim, a ne vidjeti papu. A nakon ukusnog jela treba kušati i beljske prinčeve iz boca, najbolje je ostati u regiji između Dunava, Drave i Republike Mađarske, jer se vožnja s viškom promila ne preporuča.

Sukladno željama, gosti se mogu odmoriti kod Čaruge ili Andrije Čordaša, prileći u “društvu” Đuke Begovića, Stipe Zvonara ili, pak, Ive Kolara. Kako bi, nakon obilne večere i tamburaške glazbe, nastavili u sličnom štihu, prespavati se može i u vinogradarskom okruženju, u ugodnoj atmosferi Souvignona, Chardonaya ili Kadarke. Riječ je o samo djeliću naziva soba baranjskih smještajnih kapaciteta.

- Gostu želimo dočarati život kakav je ovdje bio nekada, bez mnogo modernih primjesa. Sigurno da nam nije cilj voditi ih kroz blato i prašinu, nego im na blago moderniji način predočiti polagani ritam sela - priča Denis Sklepić, objašnjavajući da svaka soba u sebi nosi nešto od osobe po kojoj se zove.

Onaj tko spava u zadnjoj, Čaruginoj sobi, kaže, mora čuti lavež pasa, jer je Čaruga uvijek bio negdje na rubu sela. Gosti koji su prenoćili u sobi Mađarske kraljevske pošte, nastavlja, kunu se da tijekom noći čuju ti-ti-ta, zvuk nekadašnjeg telegrafa.

- Možda je to stoga što je u toj sobi početkom 20. stoljeća zaista bio ured Mađarske kraljevske pošte - kaže Sklepić.

U Podrumima Kolar, pak, sobe nose nazive prema sortama grožđa. Soba Souvignon je zelenkasta, Chardonay žućkasta, a Kadarka (nekada jedna od najzastupljenijih sorti grožđa) crvenkasta.

I poneka baranjska vina, osim po kvaliteti, na dobrom su glasu. Tako se, Josić primjerice, odlučio nazvati ih po fauni Kopačkog rita. Vidjeli smo i vino “Batinska bitka”, ali i ono iz podruma Kusić. Na etiketi Kusićeva pinota crnog - lanjskog, piše: “Odlično vino. Preporučamo piti obvezno s prijateljima koji mogu podnijeti. Preporučena količina od jedne do pet litara po junaku. Konzumirati na temperaturi kako kome paše, dok se ne sasadiš. Proizvod nastao slučajno, alkohola taman. Fala, živili”.

Ivica GETTO
Traže se imena novih soba - kumovima vikenD za dvije osobe

Baranja će uskoro postati bogatija za pet novih soba i dva apartmana koje u Karancu otvara Vlado Škrobo-Bajo. “Pomalo sam se istrošio s idejama pa ću čitatelje Glasa zamoliti da budu kumovi mog smještajnog kapaciteta. Najbolja ideja znači besplatni vikend za dvije osobe”, kaže Bajo. No, da se idejama nije baš istrošio, dokaz je nova sprava za skidanje briga koju je osmislio. “Zove se f'skalacija ili stresomlat. Svako tko u nju zabije čavao - riješi se jedne brige. Drži po mjesec dana”, poručuje Bajo.

Proizvod nastao slučajno, alkohola taman - preporuka s etikete Kusićeva pinota crnog

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana