Svijet

USUSRET AMERIKANCIMA
Iran poslao podmornicu i razarač u Hormuški tjesnac
Iranski brod klase Sahand isplovio je u Hormuški tjesnac
Objavljeno 20. rujna, 2012.
Iranski brodovi poslani su na pučinu po direktnoj komandi ajatolaha Alija Hamneija
JOŠ VIJESTI

MLADIĆI S BLISKOG ISTOKA UPOZNALI OŠTRO PROLJEĆE

Saudijci zaglavili u nanosu snijega na slovenskoj planini

NOVI ZAPOVJEDNIK AMERIČKIH SNAGA U JUŽNOJ KOREJI, GENERAL VINCENT BROOKS, UPOZORAVA:

Sjeverna Koreja uskoro će moći dosegnuti SAD

POLITIČKI DIJALOG

NATO i Rusija obnavljaju dijalog

Iran je poslao podmornicu i razarač u vode Hormuškog tjesnaca u kojima SAD i saveznici istovremeno održavaju pomorske vojne vježbe.

Iranska novinska agencija izvijestila je kako je njihova mornarica na pučinu poslala dorađene podmornice tipa Tareq-901 te razarač tipa Sahand, po direktnoj komandi ajatolaha Alija Hamneija, prenosi Reuters.

Iranska podmornica Tareq zapravo je ruske proizvodnje i pogoni je dizelski motor. Ta podmornica može nositi 18 torpeda, rakete more-zrak i podvodne mine. Mnogi vojni analitičari tu podmornicu klasificiraju kao protubrodsku.

Ako dođe do sukoba, ta podmornica može biti i te kako značajna za iransku stranu, pojašnjavaju analitičari. Naime, riječ je o relativno maloj podmornici, a Hormuški tjesnac je u svom većem dijelu toliko plitak da nuklearne podmornice (iako ih Iran, za razliku od Amerike, ne posjeduje) ne bi mogle ni zaroniti.

Napetost oko iranskog nuklearnog programa raste u posljednje vrijeme. Izrael smatra da Iranu treba povući "crvenu liniju" preko koje ne smije ići, a Iran na sankcije i pritiske odgovara najavama blokade Hormuškog tjesnaca kroz koji prolazi trećina svjetske nafte.

Komandant Revolucionarne garde Irana Mohamed Ali Džafari istaknuo je medijima kako Iran nije zabrinut provođenjem savezničke pomorske vojne vježbe "International Mine Countermeasures Exercise 12" (Međunarodne minske kontramjere 12).

“To je obrambena vježba i mi je ne doživljavamo kao prijetnju i ne odgovaramo svojom vježbom na nju", rekao je Jafari.

Iranska podmornica Tareq zapravo je ruske proizvodnje i može nositi 18 torpeda, rakete more-zrak i podvodne mine

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
Što su vaši prijatelji čitali na Glasu