Regija
U ŽUPANJSKOJ POSAVINI TEŠKO DO DRVENE GRAĐE

O prodaji pet kubika građe
odlučit će Uprava Šuma Zagreb
Objavljeno 19. rujna, 2012.
Zahtjev iz šumarije ide u Upravu šuma Vinkovci, a potom u Upravu Hrvatskih šuma

ŽUPANJA - Ovo što se u posljednje vrijeme događa u Hrvatskim šumama i pravila koja uvodi nova rukovodeća garnitura u najblažem smislu riječi su tragikomedija, požalio nam se šumar s dugogodišnjim radnim iskustvom (podaci poznati redakciji), a koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

- Ako gradite kuću, ili neki drugi objekt, u šumariji više ne možete kupiti ni pet metara građe, što dosadašnjih godina nije bio nikakav problem - kazao nam je i pojasnio “novu, pomno osmišljenu proceduru, koja dodatno centralizira Hrvatske šume”.

Svaki zainteresirani građanin najprije mora u šumariji podnijeti zahtjev, koji se prosljeđuje u Upravu šuma Vinkovci, a potom u Upravu Hrvatskih šuma!

- U Zagrebu odlučuju o tome hoće li, primjerice, čovjeku iz Đurića šumarija u Vrbanji ili Gunji prodati pet metara građe! O svojoj odluci izvješćuju Vinkovce, oni šumariju... Strašno! Pa zar se čelni ljudi HŠ-a imaju vremena baviti prodajom drva na terenu? Zanima nas još i da li se u Vinkovcima pokraj imena i prezimena zainteresiranog kupca navodi i njegova stranačka pripadnost i podobnost, kako bi se odlučilo čijem će se zahtjevu udovoljiti, a čijem ne, pita se naš sugovornik.

Dodaje da se već dugo bavi tim poslom i da se još nikada nije dogodilo da se u šumariji ne može kupiti ni komadić drveta, kao što je sada slučaj. I ne samo građe, nego je došlo do toga da građani koji žive u srcu nadaleko poznatih Spačvanskih šuma, ne mogu doći ni do ogrjeva.

- Pa ako gospoda već žele uvesti reda, neka to ne rade preko leđa i na štetu građana. Umjesto da pojednostave proceduru, sve su još dodatno iskomplicirali - žali se šumar.

Voditelj Uprave šuma Vinkovci Zlatko Cegledi jučer nam je potvrdio da je došlo do određenih promjena u Pravilniku o prodaji drvnih sortimenata i usluga, ali ne u smislu da se ljudima onemogućuju kupnja ili usluge, nego je riječ o uvođenju reda i stavljanju pod kontrolu. Promjene se odnose na maloprodaju, odnosno količine do 15 kubika građe i 30 kubika ogrjevnog drveta po kućanstvu. Svi se pojedinačni zahtjevi kupaca objedinjuju i dostavljaju Upravi šuma Vinkovci, a na prijedlog voditelja, u konkretnom slučaju Cegledija, Uprava Društva u Zagrebu odlučuje o prodaji.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Samo malo postroženi uvjeti”

- Ovo nije nikakva tragedija, kao što to sada nastoje prikazati oni koji su navikli raditi na drukčiji način, uvjeti prodaje samo su malo postroženi i bitno je da se nikome ništa neće braniti - zaključuje Cegledi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike