Ekonomija
SPAS OD STEČAJA

Preuzimanjem Ingre Đuro Đaković pokrenut će gospodarstvo
Objavljeno 19. rujna, 2012.

Vezani članci

SLAVONSKOBRODSKA TVRTKA PREUZIMA ZAGREBAČKU INGRU

Đuro Đaković postaje vodeća kompanija hrvatske industrije

Nakon što je HANFA u četvrtak javno obznanila ponudu slavonskobrodskog Đure Đakovića za preuzimanje zagrebačke Ingre, čime će se jedna od najvećih i najuspješnijih hrvatskih građevinskih kompanija spasiti od stečaja, posljednjeg radnog dana prošlog tjedna reagirala je i Zagrebačka burza. Naime, u petak je obustavljeno trgovanje dionicama Đuro Đaković Holdinga kako bi se spriječilo špekulativno trgovanje dionicama brodske tvrtke.

Kada je prije dva mjeseca objavljena vijest da je Đuro Đaković zainteresiran za preuzimanje Ingre, svi su pozdravili tu poslovnu odluku. Naime, na taj bi način Đuro Đaković napravio iskorak prema jednoj od najvećih hrvatskih tvrtki (još uvijek u većinskom vlasništvu države) a Ingra bi se spasila od propasti, budući da je kompanija već nekoliko godina u ozbiljnim poslovnim problemima, koji su kulminirali i dvomjesečnom blokadom računa.

Spas kompanije s 57-godišnjom poviješću, s više od 700 velikih izvedenih projekata i 50-ak milijuna eura ugovorenih poslova sada je već prilično izgledan jer je Đuro Đaković ponudio 77,2 milijuna kuna za 95 posto dionica ili šest kuna po dionici.

Iako su nam u kompaniji kazali da zbog zakonskih pravila u ovoj fazi ne smiju ništa komentirati, iz ponude je vidljivo da će Đuro Đaković cijeli posao platiti kreditima Croatia i Centar banke, što za profitabilnu tvrtku s 1,2 milijarde kuna prihoda ne bi trebao biti prevelik zalogaj, to više što se ovdje ne bi radilo o spajanju tvrtki, nego o preuzimanju.

Cijeli posao trebao bi biti okončan za desetak dana a ostvari li se ova akvizicija, Đuro Đaković bi u nadolazećim energetskim projektima (Ombla, Plomin) postao najozbiljniji kandidat za poslove od kojih se očekuje da pokrenu hrvatsko gospodarstvo.

Dražen BOROŠ

Ingra je već nekoliko godina u ozbiljnim poslovnim problemima, koji su kulminirali i dvomjesečnom blokadom računa

700

velikih projekata izvela je do sada Ingra

50

milijuna eura vrijednost je ugovorenih poslova

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike