Crna kronika
KOD VIROVITICE I NAŠICA ZATEČENI TALIJANI I HRVATI

Visoki časnik talijanske vojske
uhićen u krivolovu na prepelice
Objavljeno 17. rujna, 2012.
Policija je kod Virovitice u automobilu pronašla 312 prepelica

NAŠICE/LIPOVAC - Ukupno šest Talijana i dva Hrvata tijekom vikenda bila su uključena u protuzakonit lov na prepelice na virovitičkom i našičkom području.

Tri talijanska i hrvatskog državljanina policija je zatekla u nedjelju oko 6 sati u poljskom predjelu, tzv. Vargina livada, između Klokočevaca i Šaptinovaca. Četvorka je privedena u policijsku postaju u Našicama, a među Talijanima bio je i visoki časnik talijanske vojske.

- Lovci su koristili tri elektrovabilice koje imitiraju zov prepelica, koje sele tijekom noći i kada začuju zov slijeću na tlo. Lovac sa psom u lovu može ustrijeliti tek nekoliko prepelica, ovako nastrada i cijelo jato od njih nekoliko stotina. Izrekao sam talijanskim državljanima novčanu kaznu u visini od 15.000 kuna pojedinačno - kaže viši inspektor, mr. sc. Željko Vuković, načelnik Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode u Đakovu.

Protiv Hrvata će u redovnom postupku biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu u Našicama. Za taj prekršaj predviđena je kazna od sedam do 30.000 kuna. Kako ističe viši inspektor zaštite prirode, uslijedit će i prijava protiv lovačke udruge, ali i njezinog predsjednika, na čijem je području organiziran lov.

U blizini Lipovca, na virovitičkom području, otkriven je i “posao” 42-godišnjeg Hrvata s još tri Talijana. Naime, 42-godišnjaka su policajci zatekli kada je u subotu u 7 sati došao isključiti dvije vabilice za lov na prepelice. Vabilice je namjeravo maknuti prije početka lova, a postavio ih je večer prije na strništu u polju. U dvorištu 42-godišnjaka zatečena su tri Talijana kod kojih je u automobilu pronađeno 312 prepelica koje su, kako piše u policijskom priopćenju, dobili od 42-godišnjaka. Protiv 42-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog korištenja vabilica.

Tri Talijana i Hrvat kod Našica nisu ubili ni jednu pticu, ali su platili velike kazne jer su uhvaćeni na djelu. Međutim, u drugom slučaju kod Virovitice talijanski državljani nisu platili ni kune. Problem je u tome, kako kaže viši inspektor Željko Vuković, jer ga policija nije o slučaju izvijestila.

- Policajci su pogriješili. Trebali su krivolovca pustiti da isključi vabilice i pričekati da vide koga će dovesti u lov te ih pustiti da ispale koji hitac. Tek tada su ih trebali lišiti slobode. Talijani u ovom slučaju nisu dobili prijavu jer su rekli da su prepelice dobili na poklon. Skrećem policijskim službenicima pozornost da u takvim slučajevima izričito nazovu inspektora zaštite prirode da bi se to kvalitetno moglo odraditi. Ovako imaju samo one koji su postavili vabilice. Do sada sam bio u 20 zasjeda i svaki put smo uhvatili nekoga - gradonačelnike i policajce iz Italije, hrvatske liječnike, jednom prilikom i kardiokirurga bivšeg ministra vanjskih poslova Amerike - ističe Vuković.

Sandra LACIĆ
Švicarcu oduzeta lovačka puška

Na graničnom prijelazu Terezino Polje u subotu je u 10.45 sati u automobilu 52-godišnjeg Švicarca pronađeno lovačko oružje i streljvo. Švicarac je iz Mađarske ušao u Hrvatsku, a u prtljažniku je imao lovačku pušku s optičkim nišanom i streljivom. Iako je 52-godišnjak nakon nalaženja oružja pokazao oružni list, dobio je kaznu jer je pušku morao pokazati pri ulasku u državu. Švicarac je odmah uz optužni prijedlog odveden sucu za prekršaje, gdje mu je određena novčana kazna od 3.000 kuna. Kaznu je odmah platio, a pronađeno oružje mu je oduzeto.

NAZOVITE INSPEKTORA

Željko Vuković, viši inspektor za zaštitu prirode, pozvao je sve građane da se uključe u borbu protiv krivolovaca, mahom stranih.

- Ako građani čuju da se tijekom noći čuje zov prepelica u pravilnim razmacima na poljima, mogu me o tome odmah obavijestiti na broj mobitela 098/406-314 - pozvao je Vuković.

45.000

kuna kazne za protuzakonit lov na prepelice izrekao je inspektor za zaštitu prirode trojici Talijana

Možda ste propustili...

OČEVID NESREĆE NA ĐAKOVAČKOJ OBILAZNICI

Motociklist poginuo, vozač šlepera nije stao na STOP

STRAVA NA RIJEČKOM ŠKURINJU

Izbo cimera i sebe, umrli su u bolnici

ČETIRI, OD UKUPNO DEVET OSOBA U AUTOMOBILU, POGINULO JE NA MJESTU DOGAĐAJA

U KBC-u Split se bore za život teško ozlijeđenih migranata u Brnazama

Najčitanije iz rubrike