Sport
SENZACIONALNA DONNA VEKIĆ

Nema veze što mi je tek 16, već sad želim uzeti sve
Objavljeno 18. rujna, 2012.
Vekićima su čestitke stigle iz cijelog svijeta, ali nijedna od čelnika grada, Županije, HTS-a, HOO-a...

Senzacija svjetskog ženskog tenisa Donna Vekić nakon finala na WTA turniru u Taškentu vratila se u Osijeku. Tjedan dana u rodnom gradu i onda “via London”, dva tjedna priprema s trenerom Davidom Felgateom, pa odlazak na Challegner u Kinu.

Nova zvijezda na teniskom horizontu, Senzacionalna 16-godišnjakinja iz Osijeka..., samo su neki od naslova kojima su mediji “kitili” Donnu. Svaka nova pobjeda u Taškentu je budila novi interes, dobila je osječka tenisačica naslovnu stranicu na WTA portalu, ali i mjesto na naslovnici u društvu trenera Felgatea u tiražnom The Timesu. - Donna je odlična pojava za ženski tenis, igračica s personalityjem, čvrstim gardom, velikim talentom, odličnom igrom, dobrim izgledom..., kaže izbornica ženske Fed cup vrste Iva Majoli.

Uzdrmala ženski tenis

Taškentska finalistica je “uzdrmala” svijet ženskog tenisa, na čudesan je način Donna iz kvalifikacija otišla do finala, ostvarila sedam pobjeda, svladala tri igračice iz TOP 100. U meču za naslov jednostavno nije išlo, izgubila je od Rumunjke Begu u dva seta. Slika Donne nakon poraza suznih očiju i razočarana lica, ustvari je slika pobjednice. Iako je iza najmlađe finalistice na WTA-u još od 2006. i Paszek u Portorožu, veliki tjedan, željela je još više.

- Naravno da sam bila razočarana, kad sam već bila tako blizu. Kakav to uopće sportaš može biti zadovoljan nakon poraza. Željela sam taj naslov i zato one suze na kraju, trebala sam kroz njih izbaciti emocije, pričala je Donna u prostorijama Tenis centra u Perivoju kralja Tomislava, gdje je jučer u društvu oca Igora i Vedrana Taslidžića iz TK Osijek, izišla pred, nikad brojnije, osječke novinare.

Kad su se emocije slegnule, te Donna sa timom analizirala što je sve napravila u Taškentu, a Felgete je izvukao samo pozitivne stvari, mogla je zaključiti: “Prezadovoljna sam zbog svega”.

Je li se u Uzbekistanu bio jedan meč previše?

- Bilo je energije za finale, uostalom, ako ćemo tako, ni ona nije bila najodmornija.

Begu je nedavno na US Openu pobijedila nekad prvu tenisačicu svijeta, Dankinju Wozniacki, na OI u Londonu je uzela set prvoj igračici s WTA liste Azarenki. Protiv Donne odigrala je gotovo bez greške, Osječanka je mogla samo čestitati: “Bila je bolja i zasluženo osvojila turnir”.

Prvi WTA nastup i odmah finale. A tek ti je 16. - Nisam osoba koja želi ići polako, želim odmah sve. Nema veze što imam tek 16, nije prerano za finale. Ne bi bilo ni za naslov.

Teniski uzor? - Nemam uzore, tenis je individualni sport u kojem svatko radi za sebe. Želim biti sama sebi uzor.

Otišla je na WTA i pokazala da može dobivati mnogo iskusnije i bolje rangirane igračice. Hoće li do kraja godine igrati još koji WTA? - Ne znam, o tome odlučuje trener. Ne zamaram se s tim, treniram i radim za sljedeći turnir.

Donna je godinu počela na 392. mjestu WTA liste, od jučer je 121., blizu je mjesta koje vodi u glavni ždrijeb prvog Grand Slama sezone Australian Opena. - Daleko je Australija, ima vremena do Melbournea. Ali važno je da idemo prema svom cilju.

Tko je sve u Donninom tenis teamu, projektu za koji se kaže da je najbolje moguće posložen. Ne samo u Hrvatskoj?

- U njemu su treneri, David Felgate, kondicijski Dario Novak, fizioterapeut Milan Nikolić, te Davor Grgić, mama, tata, brat Bruno... Tata je lider, a tu je i moja baka Lidija, moja najveća obožavateljica.

Valjda će progledati

Ljudi su čudni svati, nakon finala u Taškentu počela je priča o lovi, kao Donna je krenula sa zaradama. No, nagrada od 19 tisuća dolara, koliko je dobila za plasman u finale, samo je sporedna stvar nakon Taškenta. Mnogo zanimljivija priča je kako Vekići uopće uspijevaju sve ove godine financirati Donnin put, koji godišnje stoji oko milijun i pol kuna. Kako se otac Igor devet godina kreditno zadužio u Zagrebačkoj banci. Pobjede su tu, ali daleko je to od zarade... Doduše, uz Donnu su dva jaka sponzora (Yonex i Nike), tu je i jedan investitor iz Engleske, ali tenis nije jeftin. Potrošilo se ovih godina mnogo novca.

- Donna ima pozitivnu tenisku priču, igrala je u finalu WTA turnira, ali to je samo posljedica onoga što ona radi, kako trenira, čemu teži.... Nakon Taškenta stižu nam tisuće čestitki iz cijelog svijeta, ali se nitko od čelnika Osijeka, Županije, HTS-a..., nije javio, kazao je Donnin otac Igor.

Donna ima odličnu priču, iako neki na žalost to još nisu prepoznali. U vrijeme slavlja, čestitki i lovorika valjda ne bi trebalo otvarati tu “drugu stranu”, ali teško je objasniti šutnju institucija koje brinu o tenisu i sportu, ali i gradskih i županijskih čelnika... Nitko se nije javio, niti čestitao, kamoli nešto ponudio. Ne treba biti veliki teniski mag da bi prepoznalo kako se oko Donne uistinu vrti prava priča. I to ne od Taškenta, nego nekoliko godina unatrag. David Felgate? Zar bi poznati teniski stručnjak, nekadašnji trener Tima Henmana, prihvatio rad i to ispod svake tržišne cijene s igračicom kojoj je u budućnosti najveća ambicija zauzeti “dvjesto i neko” mjesto na WTA listi. Sumnjamo da bi se u priču nekada uključivali IMG i Lagardere Sports, sada StarWing Sports, Yonex i Nike. - Sponzori su izvana, a u Hrvatskoj pomažu samo obitelj i prijatelji, to je naša realnost. Srećom, pa sam sve ove godine uspio nekako izgurati, u suprotnom, stvarno ne znam što bi bilo, rekao je otac Igor.

Ivana LIOVIĆ
Skok od 62 pozicije

Donna od jučer ima uvjerljivo najbolji plasman u kratkoj, ali uspješnoj profesionalnoj karijeri. Finale Taškenta donijelo joj je veliki skok na WTA listi, za čak 62 pozicije i od jučer je 121. tenisačica svijeta. Vekić je vrlo blizu Mirjane Lučić, druge hrvatske tenisačice, koja se nalazi na 112. mjestu WTA ljestvice. Najbolja plasirana Hrvatica i dalje je Petra Martić na 72. mjestu. Među najboljih deset na WTA listi nije bilo promjena,Viktorija Azarenka i dalje je prva, ispred Marije Šarapove, Agnieszke Radwanske, Serene Williams...

Nemoralna ponuda?

Još prije dvije godine u engleskom Daily Mailu se pojavila priča kako bi bilo dobro da Donna uzme britansko državljanstvo, ionako veći dio godine živi u Londonu, engleski priča kao materinji jezik, a i trener joj je Britanac. Vekići su odbacili svaku mogućnost o promjeni državljanstva, no na pitanje “što ako Britanci na stol stave ponudu koja se jednostavno ne može odbiti”, Vekići su nevoljko priznali: “Pa razmislili bismo”. The Times jučer nije pisao o Donninoj promjeni državljanstva, ali ponosni su što na teniskim terenima radi “njihov Felgete i njegova darobita štićenica”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike