Regija
SELO NA RUBU KOPAČKOG RITA UGOSTILO POSJETITELJE

Ribarski dani - brend Kopačeva
Objavljeno 16. rujna, 2012.
Za mnoge je goste ovo manifestacija koju već godinama ne propuštaju

Završeni su još jedni Ribarski dani u Kopačevu, manifestacija koju mještani organiziraju u spomen na prošla vremena, kada ih je većina živjela od ribarenja.

Nema stanovnika Kopačeva koji ne zna priču o godinama kada su njihovi preci ulovili toliko ribe da su od njene prodaje sagradili nekoliko važnih seoskih objekata. Tih se vremena sada samo sa sjetom sjećaju i, kako bi svijetu dali do znanja koliko im je ribarenje bilo važno, organiziraju Ribarske dane. Ove su godine, kao i proteklih, ribu morali kupiti, pa su do svog sela dopremili ni manje ni više nego tri tisuće kilograma šarana, štuke i somova. Čistili su članovi mjesnih udruga ribu danima, a kada su u subotu potpalili vatrice i iznad njih stavili kotliće i šarane u rašljama, miris se nadaleko širio.

Od ranog jutra u Kopačevo su stizale kolone automobila iz raznih krajeva Hrvatske i Europe. Na štandovima sitna crvena paprika, na tisuće vrste ajvara, eros Piste, razne vinske kapljice, med, kolači.... Pekli su Kopačani i nadaleko poznati kortos kolač (kolač na žaru), za koji se čekao poduži red. A ništa manji redovi nisu bili ni ispod nekoliko Darosy šatora.

- Doveo sam cijelu obitelj da u slast pojedemo paprikaš i eventualno šarana u rašljama, te pokoju porciju ponesemo kući - kaže Davor iz Osijeka, naglasivši kako se prije ručka počastio i faširom od štuke, s kojim se prvi put susreo upravo u Kopačevu.

Kao na vrpci, mjesni su kulinarski majstori vadili, a odmah potom stavljali nove šarane u rašlje, dok su drugi vrtjeli kotliće u kojima se kuhao jarko crveni paprikaš. Nisu se dali ni lovci. Oni su, pak, pristavili razna jela od divljači, a među favoritima bili su im čobanac i ljute pečene kobasice. Dodatni štih davala je mađarska glazba s pozornice u središtu sela, koju su, nakon službenog otvaranja, zauzeli folkloraši. I večer je prošla u znaku svirke, plesa, jela i pića, a jučer je održana i fišijada.

Svi posjetitelji sela na samom rubu Kopačkog rita Ribarske dane zasigurno su ubilježili u svoj kalendar manifestacija koje ni iduće godine ne smiju “promašiti”.

Ivica GETTO
BARANJA PRIVLAČI SVE VIŠE TURISTA

Župan Vladimir Šišljagić čestitao je organizatorima na sjajno odrađenom poslu, naglasivši kako Baranja ima vrlo velike turističke potencijale, što Kopačani dokazuju iz godine u godinu. Općinska načelnica, Ružica Bilkić, pohvalila je mjesne udruge, organizatore dvodnevnih događanja, ali i napomenula kako joj nije drago što protokol nije dopustio govor potpredsjednika Hrvatskog sabora Tomislava Čuljka. “Provodi se politika izolacije. Kopačani traže povratak bar jednog dijela parka prirode, a na taj način to neće dobiti”, rekla je Bilkić. “Na Ribarske dane stigli su posjetitelji iz raznih krajeva Hrvatske i svijeta. Ona je nastavak razvijanja turističkog brenda Kopačeva, ali i dokaz uspješnog predstavljanja tradicije i kulturne baštine pripadnika mađarske nacionalne manjine”, rekla je Daniela Mihaljević, direktorica TZ-a Općine Bilje.

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike