Osijek
PRVA INICIJATIVA HRVATSKO-TURSKOG DRUŠTVO PRIJATELJSTVA

Turski investitori i EU obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog?
Objavljeno 17. rujna, 2012.
Stari je most bio širok šest metara, imao je s drvenu ogradu, te stražarnice i odmorišta

Vezani članci

KIVANÇ TATLITUG

Turski Brad Pitt ima bosanske korijene

NAJSKUPLJI PROJEKT TURSKE TV PRODUKCIJE

Stiže Sulejman Veličanstveni

SULEJMAN VELIČANSTVENI - SAPUNICA S MALO POVIJESNIH ČINJENICA

Đakovo je u Sulejmanovo vrijeme bilo Jakova - turska pokrajina

Dok brojni Osječani prate na televiziji seriju Sulejman Veličanstveni, malo njih zna da nedavno osnovano Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek, planira obnovu drvenog mosta od Osijeka do Darde, kojega je prije 500 godina dao izgraditi upravo sultan Sulejman.

Tu građevinu, široku oko šest metara, s drvenom ogradom te stražarnicama i odmorištima za putnike, povjesničar Ive Mažuran nazvao je najvećim građevinskim pothvatom u Europi u to vrijeme. Upravo je inicijativa oko osnivanja Hrvatsko-turskog društva prijateljstva Osijek počela s projektom koji je Turistička zajednica aplicirala preko IPA projekta, a čiji je temelj priča o mostu Sulejmana Veličanstvenog.

- Taj projekt je predan i sada čekamo odgovor hoće li biti financiran. Tako se rodila ideja da mimo tog projekta osnujemo Društvo koje bi moglo pronaći investitore koji bi pomogli u ostvarivanju ideje tog projekta, priča Siniša Maurus, tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva.

U međuvremenu, Damir Jurić, predsjednik Društva i tajnik Maurus, posjetili su turskog veleposlanika u Zagrebu Buraka Ozugergina i upoznali ga s idejom obnove Selejmanovog mosta. On je obećao da će učiniti sve da tu ideju provedu u djelo.

Slijedilo je, u svibnju, osnivanje Društva hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek, s ciljem razvijanja prijateljskih odnosa između Hrvatske i Turske, među građanima i organizacijama civilnog društva na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijele Slavonije.

- Društvo će se baviti kulturnom razmjenom, turističkom i znanstveno-obrazovnom suradnjom, a radit ćemo na posebnim programima, poput obnove Sulejmanovog mosta te zajedničkim projektima s udrugama civilnog društva, uključujući i one koji bi se financirali iz europskih fondova. Naglasak ćemo dati na razvijanje gospodarskih veza, jer Turska je zadnjih godina u velikoj gospodarskoj ekspanziji i jedna od rijetkih europskih zemalja koje imaju rast u ovoj ekonomskoj krizi, kaže Maurus.

Prije nekoliko dana delegacija Društva posjetila je veleposlanika Buraka Ozugergina. On ih je obavijestio da je preporučio potencijalnim investitorima iz Turske da u sklopu posjeta Hrvatskoj dođu u Osijek, Osječko-baranjsku županiju i istočnu Hrvatsku. “Očekujemo ih u listopadu i nadamo se da će u razgovoru s njima naši poduzetnici pronaći svoj interes i uspjeti nešto konkretno dogovoriti. Također, u studenom turski veleposlanik planira doći u Osijek i održati predavanje na osječkom Sveučilištu”, najavljuje Maurus.

Inače, Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek uskoro će potpisati ugovor s Gradom vezano uz prostor za okupljanje članova. Sada već imaju više od 30 članova, uglavnom studenata i sveučilišnih profesora.

Vesna LATINOVIĆ
MOST JE DOISTA POSTOJAO

Osnivači Društva razgovarali su i s predstavnicima Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK), koji su također zainteresirani za ulaganje u izgradnju Sulejmanovog mosta u okviru obnove turske arhitektonske, umjetničke i kulturne baštine na području nekadašnjeg Osmanlijskog carstva. “Predstavnici TIK-a uzeli su uzorak drveta u Dardi, za kojega se pretpostavlja da je ostatak Sulejmanovog mosta i poslali ga na ekspertizu u Kaliforniju. Analize su pokazale da je doista riječ o ostatku mosta iz tog vremena, kao i novoj tehnologiji gradnje za to vrijeme - drvo je vezivano drvetom bez čavala”, kaže Maurus.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike