Sport
OSJEČKA TENISAČICA NIJE USPJELA OSVOJITI NASLOV

Donna Vekić porazom završila bajku u Taškentu
Objavljeno 15. rujna, 2012.
U prvom WTA finalu Donna je izgubila od Rumunjke Irine-Camelie Begu sa 6:4, 6:4

Donna Vekić nije uspjela osvojiti naslov na 220.000 dolara vrijednom WTA turniru u Taškentu. Bajka osječke tenisačice je završila porazom u finalu od 87. igračice svijeta Rumunjke Irine-Camelie Begu, koja je nakon sat i 20 minuta igre slavila sa 6:4, 6:4.
Nakon poraza - razočaranje, suze, pogled u prazno, Donnino tužno lice...  Nije joj bilo lako, no, za sve što je napravila u Taškentu kući se u nedjelju vraća kao velika pobjednica. U svom prvom nastupu na WTA je otišla iz kvalifikacija do finala, upisala sedam pobjeda, tri nad TOP 100 igračicama. Do finala izgubila jedan, jedini set. Senzacionalna 16-godišnjakinja iz Osijeka je glavna priča turnira, nova sportska heroina Hrvatske.
Čestitke Begu
- Nije lako izgubiti u finalu, ali sve čestitke Begu, odigrala je odličan meč i zasluženo osvojila turnir, kazala je Donna nakon što su joj domaćini uručili "tanjur" za drugo mjesto i ogrnuli je u nacionalnu uzbekstiansku nošnju. Vekićevi se ne bave skupljanjem slavonskih nošnji, ali ormar im se puni onim uzbekistanskim. Donna je nacionalni "plašt" donijela kući i nakon osvajanja ITF Challengera u Fergani.
Obje tenisačice su u početku meča čvrsto držale svoj servis, no u sedmom gemu je prva poklekla Donna. Nakon što je izvukla 0:30 i imala 40:30, Vekić je ušla u seriju pogrešaka i Begu je došla do break lopte koju je odmah prtetvorila u prednost za 4:3. Do kraja je čvrstom igrom zadržala svoj servis i nakon 35 minuta igre prvu dionicu riješila u svoju korist. Donna je u drugi set krenula gubitkom svog servisa. Nakon 30:0, napravila je duplu servis grešku, pobacala još nekoliko lopti i Begu je to iskoristila za break. Rumunjka, koja je u Taškentu igrala svoje treće WTA finale i uzela prvu titulu, prednost je držala do osmog gema u kojem je Donna nakon jednog od najdužih poena u meču došla do prve break lopte, pretvorila ju je u gem i poravnala na 4:4. No, već u sljedećem gemu je Begu vratila izgubljeno i na svom servisu iskoristila drugu meč loptu za prvi WTA naslov u karijeri. Begu je od prvog poena nametnula svoj ritam, kontrolirala je meč, rijetko griješila, odlično servirala... Nikako nije dopuštala Donni da nametne svoju igru kojom je u Taškentu "lomila" suparnice. Uz sve to 22-godišnja Rumunjka je odlično i servirala, ubacila je 74 posto servisa, zabila je pet aseva i iskoristila tri od četiri break prilike. Donna je samo jednom bila u prilicu uzeti servis suparnici, i to je iskoristila u završnici drugog seta.
Vraćam se po naslov
- Bio je ovo odličan tjedan za mene. Vraćam se u Taškent i sljedeće godine, dolazim po naslov pobjednice, poručila je Donna, koja je Hrvatskoj poslije deset godina posta mogla donijeti WTA naslov. Posljednji je osvojila Iva Majoli 10. travnja 2002. u Charlestonu.
- Donna je posebna, i neka ne bude razočarana. Svojom igrom ovdje nikoga nije razočarala.  Ona će uskoro disati zrak iz najviših teniskih predjela. Njezino ime treba zapamtiti, kazao je glavni čovjek taškentskog turnira.
Davno su na službenim stranicama ITF-a poručili "Donna Vekić, zapamtite to ime!" S Donninim imenov ovih se dana upoznala i šira hrvatska javnost, tinejdžerica iz Osijeka je svojom "taškentskom bajkom" vratila vjeru u hrvatski tenis. I najavila da imamo igračicu za velike stvari. A tek koj je 16 godina. 

Ivana Liović

19 tisuća dolara zaradila je Donna u Taškentu. I brdo WTA bodova koji će ju spustiti za pedesetak mjesta na najnovijoj ljestvici najboljih tenisačica svijeta. Trenutačno je 183.

Hrvatska ostala na 13 naslova
Hrvatski ženski tenis ostao je na 13 naslova na WTA turnirima, koje su osvajale četiri tenisačice – Iva Majoli, Silvija Talaja, Mirjana Lučič i Sabrina Goleš. Donna je bila naša osma finalistikinja, nije uzela pobjednički pokal u Taškentu, no ima vremena, tek joj je 16...

Donnin taškentski put
1. kolo kvalifikacija: Nadija Kičenok (Ukra) 6:3, 6:3
2. kolo kvalifikacija: Alexandra Artamonova (Rus) 6:2, 6:3
3. kolo kvalifikacija: Monica Puig (Por) 6:2, 6:3
glavni ždrijeb
1. kolo: Magdalena Rybarikova (Svk) 7:6 (3), 6:3
2. kolo: Lara Arruabarrena-Vecino (Špa) 6:2, 6:2
četvrtfinale: Bojana Jovanovski (Srb) 6:4, 6:4
polufinale: Eva Birnerova (Češ) 6:1, 3:6, 6:1
finale: Irina-Camelia Begu (Rum) 4:6, 4:6

Najčitanije iz rubrike