Osijek
MEĐUNARODNO PRIZNANJE NAJVEĆEM SLAVONSKOM GRADU

Osijek dobio Brončani cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života!
Objavljeno 14. rujna, 2012.
Zlatni cvijet pripao je belgijskom Hoogstratenu a Srebrni austrijski Fuerstenfeld.

OSIJEK/VENLO – Na velikoj svečanosti održanoj sinoć u nizozemskom gradu Venlo gradu Osijeku uručen je Brončani cvijet Europe, prestižna titula u nadmetanju Zlatni cvijet Europe (Entente Florale Europe), koje ugledna Međunarodna asocijacija za cvijeće i krajobraz (Association Europeenne pour le Fleurissement et le Paysage – AEFP) svake godine dodjeljuje za uređenost, čistoću i ukupnu kvalitetu života u nekom gradu i naselju.

Nagradu je u ime Grada primila osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković, koja je zahvalila na nagradi i obvezala se da će čelnici i građani Osijeka nastaviti održavati kontinuitet visokog ekološkog uređenja te ga još poboljšati.

Velik uspjeh najveći slavonski grad, ovogodišnji hrvatski kandidat za Zlatni cvijet Europe, ostvario je u konkurenciji još devet lijepih i uređenih europskih gradova, koji su se našli u finalu izbora u kategoriji iznad deset tisuća stanovnika: Fuerstenfeld (Austrija), Hoogstraten (Belgija), Uherske Hradiste (Češka), Szazhalombatta (Mađarska), Clonmel (Irska), Savigliano (Italija), Ermelo (Nizozemska), Ptuj (Slovenija) i Bristol (Velika Britanija). Glavna je nagrada, Zlatni cvijet, pripala je belgijskom Hoogstraten, dok je Srebrni cvijet Europe dobio austrijski Fuerstenfeld.

Inače, za Osijek je to nastavak kontinuiteta dobivanja priznanja ovoga tipa, ali ovo je prva međunarodna nagrada. Naime, 80-ih godina prošloga stoljeća Osijek je triput bio nositelj ugledne "Zelene vrpce", u sklopu EKO Patrole Vjesnika, 1983. godine proglašen je najčistijim gradom u bivšoj Jugoslaviji, a 2002. i 2006. godine dobio je Zelene cvjetove sa zlatnim i srebrnim znakom Hrvatske turističke zajednice za opću uređenost i urednost okoliša.

Podsjetimo, članovi ocjenjivačkog suda 22. lipnja imali su završni službeni obilazak Osijeka, kada su pohvalili osječke parkove, zelene površine, Tvrđu, šetnicu uz Dravu i javni prijevoz te, posebno, biciklističke staze. No, imali su i nekoliko kritika: loš izgled dijela pročelja zgrada, podosta starih stabala, neiskorišteni turistički potencijali, kao i nepravilna raspoređenost kanti i kontejnera za smeće, što je možda presudilo da Osijeku "za dlaku" izmakne bolji plasman.

Varaždin se prošle godine okitio Srebrnim cvijetom Europe. Inače, tu etiketu grad dobiva na pet godina, a ako dalje ne bude osiguravao visoke standarde, može ju i izgubiti. Samo natjecanje utemeljeno je prije 25 godina, nagrade se dodjeljuju prema deset strogih kriterija, a u njemu sudjeluje ukupno 12 europskih zemalja.

Tomislav LEVAK
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike