Regija
“VUKOVARSKI” LAMPION OSJEČANINA VEDRANA BARIĆA

Lampion u obliku vodotornja za fond stipendija đaka i studenata
Objavljeno 15. rujna, 2012.
Ideju o lampionu Vedran je dobio lani dok je Vukovarom hodao u koloni sjećanja

VUKOVAR - Rođeni Osječanin s adresom u Vukovaru, 31-godišnji Vedran Barić, iako je kratko “Vukovarac”, odlučio je nešto poduzeti za grad u kojem živi, a koji je podnio veliku žrtvu početkom devedesetih. Vedran se tako prošle godine, dok je na dan pada Vukovara hodao u koloni sjećanja, dosjetio napraviti “vukovarski” lampion s prepoznatljivim motivom ovog grada.

Želim pomoći gradu

- Na taj dan diljem domovine pale se lampioni i slažu uz ceste Vukovarskih ulica u raznim gradovima. Sinula mi je ideja da to ne budu bilo kakvi lampioni, nego prepoznatljivi lampioni baš za tu prigodu, a najprepoznatljiviji motiv Vukovara sigurno je vodotoranj. Tako je nastala ideja za lampion u obliku vodotornja, a nakon što sam ideju mjesecima čuvao u glavi, napravio sam i prvu 3D simulaciju, a sada i prvi pravi lampion. Ideja je da od prodaje ovog lampiona u obliku vodotornja s natpisom “Zapamtite Vukovar” dio novca ide u fond za stipendije učenika i studenata Vukovara. Želim da se od ovoga nešto vrati u grad i da bude neke konkretne koristi. Mene osobno zarada ne zanima i nisam zato ni krenuo u ovaj projekt. Želim da djeca uče i znaju više o žrtvi Vukovara i njegovih stanovnika te da kupnjom ovog lampiona simbolično pomognu oživljavanju ovog grada - objašnjava Barić.

Inače, Vedrana je u Vukovar odvela ljubav, odnosno rođena Vukovarka supruga Martina koja je kao 6-godišnjakinja ranjena za vrijeme partije igre “Čovječe ne ljuti se”, koju, na žalost, nije završio njen prijatelj koji je tada poginuo. Vedran i Martina upoznali su se na studiju u Osijeku, a sada su u Vukovaru zasnovali svoju obitelj. Ratna sjećanja nosi i Vedranov punac, koji je devet mjeseci proveo u logoru.

Cijenom konkurentan “običnim” lampionima

- Znam da se lampioni kupuju u gradovima, dijele djeci u školama i volio bih da to bude ovaj lampion. Želim da djeca uzmu takav lampion u ruku i zapitaju se zašto je baš takav, što to znači. Još nisam definirao cijenu i pregovaram oko distribucije i prodajnih mjesta, a moj proizvod cijenom će biti konkurentan drugim “običnim” lampionima. Sada sam i sam postao Vukovarac, tu živim, tu zasnivam obitelj i želim biti taj koji će nešto poduzeti za ovaj grad. Namjeravam svake godine organizirati nekakvu humanitarnu akciju. Ove godine su lampioni, iduće će biti nešto drugo - kaže Vedran, koji je za realizaciju svoje ideje morao podignuti kredit.

Ivan SEKOL
Tragovi granata

Kako bi lampion zorno prenosio ratnu patnju Vukovara Vedran je inzistirao na detaljima poput oštećenja od granata i oblika tornja, a to je poprilično zakompliciralo izradu kalupa za oblikovanje plastike lampiona.

Kada djeca uzmu u ruku lampion s natpisom “Zapamtite Vukovar”, želim da se zapitaju se zašto je baš takav

Možda ste propustili...

OSAMDESET GODINA OD KRVAVOG SLATINSKOG USKRSA

Novi Spomenar hrvatskim žrtvama proširen je imenima još 751 žrtve

U PODRUČJU KULTURE I SPORTA OPĆINE MARIJANCI

Udrugama podijeljeno 80.783 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli