Sport
TJEDAN IZ BAJKE OSJEČKA TENISKA SENZACIJA DANAS PO PRVI WTA NASLOV

Donna: U finalu sam,
ovo je kao neki san
Objavljeno 14. rujna, 2012.
Donna za prvi WTA naslov igra s Rumunjkom Irinom-Cameliom Begu

Donna Vekić igrama i rezultatima nastavlja oduševljavati teniski svijet, iz kvalifikacije je odjurila do finala 220.000 dolara vrijednog WTA turniru u Taškentu! Uoči turnira samo mlada kvalifikantica, danas favoritkinja za naslov. Ovo je njezin tjedan iz bajke, i ne samo njezin...

Pobjednička serija 16-godišnje osječke tenisačice na azijskom tlu popela se na brojku sedam. Tri pobjede u kvalifikacijama, četiri u glavnom ždrijebu, uz samo jedan izgubljen set. Posljednja, jučer u polufinalu, "stradala" je 133. igračica s WTA liste, Čehinja Eva Birnerova, sa 6:1, 3:6, 6:1.

- Recite mi jel' ovo san. Ako nije, onda igram finale WTA turnira, bila je prva Donnina reakcija u Taškentu.

Nije san, samo lijepa i istinita čarolija.

Donna je odigrala još jedan fantastičan meč, za novu pobjedu trebalo joj je sat i 34 minute igre, Birnerova koja je lani u Taškentu plasmanom u finalu dosegnula uspjeh karijere jednostavno nije imala odgovor na igru senzacije iz Osijeka. Vekić je mogla i ranije završiti meč, no u Taškentu je prvi put za pobjedu morala raditi tri seta.

S dva breaka u prvom setu, u četvrtom i šestom gemu, glavna ovotjedna priča WTA Toura, senzacionalna tinejdžerica iz Osijeka lako je riješila prvu dionicu sa 6:1. Usput izborila čak osam break lopti, a na svom servisu izgubila samo osam poena. Na početku drugog seta Donna je propustila tri break-prilike, Čehinja je to u nastavku kaznila i s jednim breakom više odvela meč u treći set. Gubitak seta 16-godišnju Osječanku nije poljuljao, dapače, u odlučujućoj dionici lako je odjurila do 5:0, Birnerova je u šestom gemu osvojila svoj servis, ali bilo je to sve od nje. Donna je na svom servisu završila meč i u prvom nastupu na WTA turniru otišla u prvo finale u karijeri. U pobjedu je ugradila devet as-servisa, iskoristila pet od čak 19 break prilika, Birnerova je pak imala dvije prilike za uzimanje servisa suparnice i obje je iskoristila.

Čarolija je tako dobila nastavak, u premijeri iz kvalifikacija do finala. Rezultat za pamćenje! Nakon šest pobjeda u dva seta, tri nad igračicama iz TOP 100, Birnerova je našla načina kako uzeti set Osječanki. No, mnogo je važnije da se Donna nakon 1:1 vratila u velikom stilu.

- Ona je mnogo iskusnija (Čehinja ima 28 godina), ovdje je lani igrala finale, ali ipak sam i nakon tog gubitka seta našla način kako ju pobijediti. Jednostavno, puna sam samopouzdanja, nije da sam odigrala najbolji mogući meč, u drugom setu mi je malo popustila koncentracija, ali važno je da i kad nisam najbolja pobjeđujem.

Donna je još dodala:

- Eva je bila teška suparnica, nikako nisam mogla ući u pravi ritam. Jednostavno mi nije dozvolila.

Danas, u 11 sati po hrvatskom vremenu, na rasporedu je taškentsko finale. Prvo za Donnu.

- Još mi je teško povjerovati u sve ovo što se događa, kao da sam u nekom snu. No, znam da je sve ovo realnost. Finale? Što reći, sretna sam.

Je li umorna nakon sedam mečeva u nizu?

- Imam i te kako energije za finale, uzvratila je Donna.

Suparnica senzacionalnoj osječanki je Rumunjka Irina-Camelia Begu koja je u drugom polufinalu svladala drugu nositeljicu Poljakinju Uršulu Radwansku sa 6:3, 6:2.

- Kao i uvijek, ne gledam tko je s druge strane mreže, idem se sad dobro odmoriti, sutra je novi dan, novi izazov.

Donna je zahvalila na čestitkama i podršci iz Hrvatske, a otac Igor s njom je u Taškentu i posljednja dva dana ima ulogu štita koji je čuva od gungule koja se odjednom stvorila. Do jučer mlada tenisačica iz Osijeka koja obećava, bez obzira na odlične rezultate kod mnogih je i dalje postojala sumnja, a danas sumnje više nema, postala je djevojka do čije priče svi žele doći... Bez sumnje, nova hrvatska teniska heroina.

Ivana LIOVIĆ

Donna je sa 16 godina i 78 dana najmlađa tenisačica u finalu WTA turnira još od Tamire Paszek, koja je 2006. kao 15-godišnjakinja osvojila Portorož

Desetljeće čekanja

Taškent je 37. finale hrvatskih tenisačica na WTA Touru uz osvojenih 13 naslova. Donna Vekić je osma finalistkinja, a u prigodi je postati - peta pobjednica.

Posljednji finale igrala je Petra Martić, u ožujku ove godine (Kuala Lumpur), a posljednji naslov osvojila je Iva Majoli još 10. travnja 2002., u Charlestonu. Iva Majoli igrala je 17 finala (omjer 8-9) uz najveći naslov, onaj u Roland Garrosu 1997. godine. Silvija Talaja (2-4), Mirjana Lučić (2-1) i Sabrina Goleš (1-2) upisale su se na listu pobjednica, u tome nisu uspjele Karolina Šprem (0-3) i Jelena Kostanić Tošić (0-3), a prvi naslov čeka Petra Martić (0-1).

Najčitanije iz rubrike