Regija
ZABRANA GRIJANJA NA DRVA STANARIMA ZGRADE NA TOMISLAVOVU TRGU U ŽUPANJI

Pizzerija ne pušta dimnjačara, u dimnjaku čak šest metara čađi
Objavljeno 13. rujna, 2012.
Grijanje na drva zabranjeno je zbog opasnosti od požara

ŽUPANJA - Vlasnike stanova u stambeno-poslovnoj zgradi na Trgu kralja Tomislava u Županji koji se griju na drva neugodno je iznenadila obavijest na ulaznim vratima. Privremeno im je zabranjena upotreba peći na drva, što ih je uoči sezone grijanja i te kako zabrinulo. Zabrana se odnosi na sve one koji imaju ložišta priključena na zajedničke višekanalne dimnjake, čiji su sabirnici čađi i otvori za dimnjake u prizemlju zgrade, u poslovnom prostoru vlasnice Pavke Anić, odnosno pizzerije Lambada.

- Godinama se grijemo na drva, to nam je najisplativiji i najsigurniji način jer za uvođenje plina nemamo novca, a grijanje na struju nama je luksuz. Već smo nabavili ogrjev za zimu, i što sada? Mi smo najmanje krivi i ne želimo da se problemi lome preko naših leđa - ogorčeni su stanari s kojima smo jučer razgovarali.

Od 21 stana osam ih se zagrijava na drva. Direktor Stanobiroa, tvrtke koja upravlja zgradom, Branko Maričić, pojašnjava da je objekt sagrađen prije 40 godina i da je projektnom dokumentacijom riješeno da se dimnjaci čiste u prizemlju. Problem je u tome što vlasnica poslovnog prostora dimnjačarima već nekoliko godina zabranjuje ulazak, tvrdeći da će lokalu biti nanesena šteta. Inspekcijskim je nadzorom utvrđeno da su višekanalni dimnjaci napunjeni čađom do visine prvog kata, odnosno pet-šest metara, što prijeti zapaljenjem i dovođenjem u opasnost života i imovine. Maričić je uvjeren da će u sljedećih mjesec dana i do početka sezone grijanja dimnjačar ipak uspjeti odraditi svoj posao i omogućiti upotrebu dimnjaka. Podsjeća da je vlasnica poslovnog prostora pri njegovoj kupnji vrlo dobro znala da su ondje sabirnici čađi i otvori za dimnjake. Dodaje da Stanobiro, koji godišnje na raspolaganju ima samo desetak tisuća kuna za održavanje te zgrade ne može obaviti rekonstrukciju dimnjaka i upustiti se u posao težak nekoliko stotina tisuća kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Županje Damir Parmać ističe da je riječ o privatnim stanovima kojima upravlja Stanobiro i da Grad nije dobio nikakvu službenu obavijest u svezi s problemom u zgradi, što i nije u njegovoj nadležnosti

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Mirko Anić: Ne pada mi na pamet pustiti dimnjačara

Kako stvari stoje, stanari će ipak biti prisiljeni tražiti alternativno rješenje. Naime, suprug vlasnice Mirko Anić jučer nam je rekao da nikome neće dopustiti ulaz u prostor i izvlačenje čađi jer je riječ o privatnoj imovini, a ometanje tuđeg posjeda kazneno je djelo. “Gospoda to vrlo dobro zna i ne pada mi na pamet pustiti dimnjačara da mi uništi aparate osjetljive na prašinu i nanese ogromnu štetu. A stanari koji se griju na drva u svojim stanovima, osim ovoga, imaju još jedan dimnjak, koji se čisti na stubištu i kojim se ne žele koristiti. Ali to je njihov problem, a moja je dužnost štititi svoju imovinu”, poručuje Anić.

Najčitanije iz rubrike