Regija
19. NACIONALNA IZLOŽBA VOĆNIH RAKIJA I LIKERA

Šampion - šljivovica 2006. Darka Juzbašića iz Bošnjaka
Objavljeno 12. rujna, 2012.

VINKOVCI - Slavonska šljivovica proizvedena na imanju u Bošnjacima 2006. godine donijela je Darku Juzbašiću etiketu šampiona na 19. Nacionalnoj izložbi voćnih rakija i likera, što se tradicionalno održava uz Vinkovačke jeseni.

Šampionska šljivovica moći će se u Vinkovcima degustirati 13. rujna, kada će najboljim proizvođačima biti svečano uručene medalje, no ocjenjivanje uzoraka je završeno i imena najboljih već su poznata. Iako ova godina bilježi najmanje pristiglih uzoraka, izložba je ponudila zanimljive proizvode i nove sudionike, a sudjelovalo je 12 proizvođača iz sedam hrvatskih županija. Pred ocjenjivačkim povjerenstvom našlo se 20 uzoraka rakije - šljivovica, viljamovki, kajsijevača, rakija od dunje, jabuka, loze ili s imelom - kao i šest uzoraka likera od višnje, borovnice, šipka i cvijeta bazge. Šljivovica je inače najzastupljeniji proizvod izložbe, a ove je godine svih šest uzoraka stiglo od vukovarsko-srijemskih proizvođača. Taj tradicionalni proizvod Slavonije i ovaj je puta potvrdio svoje značenje i kvalitetu pa je osim šampionske rakije Agro turizma Juzbašić iz Bošnjaka zlatnu medalju zaslužila i šljivovica OPG-a Stanko Šarčević, također iz Bošnjaka, koja je, s datumom proizvodnje 2003. godine, ujedno bila najstariji uzorak ovogodišnje izložbe.

Srebrnom medaljom nagrađeno je osam stručno kušanih uzoraka (pet rakija i tri likera), a deset je uzoraka dobilo ocjenu koja proizvođačima donosi brončane medalje (osam rakija i dva likera).

Ocjenjivanjem je predsjedala dr.sc. Pavica Tupajić, a posebno je pritom uziman u obzir okus, miris, kao i boja i bistroća. Strogi su kriteriji isključili šest uzoraka iz ocjenjivanja, a nagrađeni su proizvođači dobili nepobitnu potvrdu kvalitete svojih rakija i likera, što im daje i veće šanse za bolji tržišni plasman svojih proizvoda.

Organizator Nacionalne izložbe u sklopu 47. Vinkovačkih jeseni bila je Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije. Sanja Butigan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČAK KOJI MOŽE BITI INSPIRACIJA SVAKOME

Za Karla, rođenog s cerebralnom paralizom, “ne mogu” ne postoji

2

SREDNJA ŠKOLA DONJI MIHOLJAC IMA NOVI ZANIMLJIVI PROJEKT

Uzgajat će zečeve, patke i kokoši

3

ISKUSTVA S NOVOM OBVEZOM

Mnoge škole imaju kuhinju,
nedostaju im oprema i kuhari