Osijek
POJAVA CAMPYLOBACTERA

Oprez, parazitska bakterija iz hrane napada malu djecu
Objavljeno 12. rujna, 2012.
Osobe koje su jednom bile izložene infekciji postaju donekle imune

Na osječkom se području pojavila infekcija koju izaziva Campylobacteria, a do pojave bolesti dolazi zbog konzumiranja termički neobrađene hrane.

Zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Karlo Kožul, dr. med., ističe da nije riječ o bakteriji koja ostavlja trajne posljedice za organizam, a pojavljuje se u ljetno doba kao i većina infekcija, "Campylobacter je parazit koji iz crijeva životinje može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Na taj način dolazi i u mliječne žlijezde, pa ih životinja izlučuje i mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko”, kaže Kožul. Iako je zaraza Champylobacterijom moguća kod svih osoba, od nje češće obolijevaju djeca do pet godina te mladi u dobi od 15 do 29 godina, a obično se javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim obiteljskim epidemijama. Simptomi zaraze ovom bakterijom su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traju od tri do šest dana. "Teža klinička slika može se javiti kod dojenčadi, male djece, starijih te odraslih osoba koje boluju od teških kroničnih bolesti zbog kojih im je oslabljen imunitet. Način liječenja i oporavak ovise o kliničkoj slici bolesti. Može varirati od blage do teške, koju prate dehidracija i loše opće stanje", ističe osječki liječnik. Većina oboljelih oporavi se za dva do pet dana, bez komplikacija, dok u rijetkim slučajevima oporavak može trajati do deset dana. Dobra je vijest da osobe koje su jednom bile izložene infekciji postaju donekle imune, tako da se u situaciji ponovljene zaraze simptomi očituju u izrazito blažem obliku. "Kao i kod većine zaraza hranom ovog tipa, prevencija je važna mjera, zato je potrebno koristiti kuhano ili pasterizirano mlijeko, hranu dobro termički obraditi kuhanjem ili pečenjem, konzumirati je neposredno nakon pripreme te spriječiti miješanje sirove i termički obrađene hrane u kuhinji", savjetuje dr. Kožul.

Sanja CVETKO
Kako se izliječiti?

Važno je konzumirati veće količine tekućine, jer proljev i povraćanje mogu dovesti do dehidracije i gubitka važnih šećera i minerala iz tijela. Tekućinu općenito treba uzimati češće u malim gutljajima te izbjegavati kavu, gazirana pića i alkohol. Kod jakih bolova u trbuhu može pomoći uzimanje paracetamola, a u težim oblicima bolesti ordiniraju se antibiotici, o čemu odlučuje liječnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike