Regija
ZAPAŽEN NASTUP NA BJELOVARSKOM SAJMU

Za lipicance i slavonske crne
svinje našli kupce u Bjelovaru
Objavljeno 11. rujna, 2012.
Predstavili su se svinjogojac A. Golubović i konjogojci M. Maroševac, V. Filipović i A. Vuković

ŽUPANJA - Svinjogojac Antun Golubović iz Đurića i konjogojci Marko Maroševac, Vinko Filipović i Antun Vuković iz Županje bili su jedini predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na netom završenom Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Zadovoljni su nastupom, koji je bio vrlo zapažen, ostvarili su brojne kontakte i, što je najvažnije, dogovorili poslove s kupcima.

Golubović se predstavio vrhunskim leglom crne slavonske svinje - krmačom i devet praščića, što je vrlo neuobičajeno za tu pasminu. Naime, vrlo rijetko se događa da krmača, i to još u prvom prasenju, oprasi toliki broj praščića i sve ih othrani. To je zaintrigiralo i direktora Sajma Zlatka Salaja, koji je osobno pozvao Golubovića i s njim se zadržao u kraćem razgovoru, zanimajući se za njegovu proizvodnju.

Zanimanje kupaca nije izostalo, posebice za tovljenika, pa je Golubović dogovorio značajan posao za jesen, i to po cijeni od 15 kuna za kilogram žive vage.

- S jednim sam kupcem cijelo vrijeme pregovarao o prodaji izloženog legla. Tražio sam 700 eura, no na kraju smo se lomili oko 50 eura, na što nisam htio pristati i krmaču i prasce vratio sam kući na daljnju reprodukciju. I moram priznati da mi je drago što sam odustao od prodaje jer je riječ o leglu s vrhunskim genetskim predispozicijama - ističe naš sugovornik.

Dodaje da se za kvalitetne prasce težine 10-12 kilograma mogla postići i cijena od 50 eura za komad.

- Već godinama sudjelujem na sajmu jer to mi je prilika pokazati svoje znanje i kvalitetu i pronaći mjesto na tržištu. Mnogo ulažem u svoju proizvodnju i promocija mi je vrlo bitna za uspjeh - ističe Golubović.

I Županjac Marko Maroševac, inače tajnik Konjogojske udruge Stari Graničar, zadovoljan je i sređuje dojmove sa sajma. Sa svojim kolegom Vinkom Filipovićem predstavio se s dvije mlađe kobile lipicanske pasmine, koje su bile pravo osvježenje jer su na sajmu uglavnom bili zastupljeni hladnokrvnjaci.

Županjci su imali vrlo zapažen nastup, to više što što su osvojili 2. mjesto u vožnji dvoprega kojim je upravljao Antun Vuković.

- Interes za konje vrlo je velik, a obišlo nas je iznimno mnogo posjetitelja. Telefon mi svako malo zvoni, javljaju se zainteresirani kupci - ističe Maroševac.

Dodaje da se kriza odrazila i na cijenu konja i da se sada, primjerice, žensko ždrijebe može kupiti za tisuću eura, što je daleko ispod realne vrijednosti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Žensko ždrijebe moglo se kupiti za

1.000

eura, što je daleko ispod realne vrijednosti

Kvalitetni prasci težine 10-12 kilograma postizali su cijenu od

50

eura po komadu

Možda ste propustili...

HERCEGOVAČKA ZAVIČAJNA UDRUGA “HERCEG STJEPAN” POŽEGA

Donacija za još bolju skrb o djeci

RADOVI VRIJEDNI OKO 46 TISUĆA EURA

Obnovljena je Bokokotorska

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče