Novosti
SLAVONIJI I BARANJI PRIJETI VELIK PAD STANDARDA

Vlada smanjuje PDV na turizam, a ne želi smanjiti PDV na hranu
Objavljeno 10. rujna, 2012.
Smanjenjem PDV-a na hranu Vlada bi subvencionirala sve svoje građane, a ovako će subvencionirati strane turiste

Vezani članci

Rast prihoda od PDV-a

HSS PRIKUPLJA POTPISE ZA PETICIJU

Niži PDV bi pojeftinio namirnice

Iako se u trećem tromjesečju ove godine u Hrvatskoj očekivao preokret ili bar zaustavljanje gospodarskog pada, to se ipak nije dogodilo. Upravo suprotno, prema svim ekonomskim pokazateljima krizi u Hrvatskoje ne nazire se kraj i svi relevantni ekonomski stručnjaci predviđaju još veći pad hrvatskog gospodarstva do kraja ove godine te početkom sljedeće.

Kakav je rezultat osmomjesečne politike Milanovićeve vlade vidimo na svakom koraku - u padu BDP-a i potrošnje, izostanku investicija, rastu nezaposlenosti, padu industrijske proizvodnje i, u krajnjoj liniji, konstantnom padu životnog standarda najvećeg broja građana.

Novac građana završava u proračunu

Svi, pa čak i članovi Vlade, smatraju da će ove godine BDP pasti za oko 1,5 posto. Ekonomski analitičar dr. Željko Lovrinčević uvjeren je da će raspoloživi dohodak građana Hrvatske pasti između 4 i 5 posto. A najveći pad standarda osjetit će građani istoka Hrvatske, dakle građani najsiromašnijeg dijela Hrvatske.

- Dohodak će padati mnogo više nego što će padati proizvodnja, zato što raste porezno opterećenje i liberalizirane su mnoge cijene - energenti, komunalije itd. Najveći dio novca građana završava na prihodnoj strani proračuna, a sve više tih prihoda građani ne uplaćuju iz tekuće aktivnosti, nego iz svoje štednje ili imovine koju su prije akumulirali - naglašava Lovrinčević.

Osim pada dohotka on predviđa i daljnji pad broja zaposlenih za otprilike dva posto na razini cijele Hrvatske, a realno će plaće pasti za dodatnih četiri posto zbog inflacije. Najteži udar Lovrinčević očekuje u Slavoniji i Baranji.

- Slavonija je specifična po tome što će ove godine imati još dva udara: prvi je smanjenje poljoprivrednih potpora za oko 700 milijuna kuna u odnosu prema prošlu godinu, a drugi je udar suša, koja je već nanijela ogromne štete. I kada tome dodate ovo što već imaju svi građani Hrvatske - dakle inflaciju i poreze - dolazimo do toga da će u Slavoniji taj dohodak u nekim dijelovima realno pasti i do deset posto do kraja ove godine - kaže Lovrinčević.

Osim toga za Slavoniju je, tvrdi on, problematično i to što većina dugoročnih projekata, posebice energetskih koji se planiraju, nisu locirani u Slavoniji. Dakle, u budućem razdoblju većina investicija završit će negdje drugdje.

- Za razliku od Slavonije, koja će proći najgore, neki drugi dijelovi Hrvatske, prije svih jadranski, proći će nešto bolje, ponajprije zbog dobre turističke sezone.

Prelijevanje prema bogatima

Štoviše ekonomist Lovrinčević smatra da Vlada čini još jednu nepravdu prema Slavoniji. Naime, smanjivanjem stope PDV-a za turizam od sljedeće godine, prema njegovom mišljenju, subvencioniraju se Nijemci, Austrijanci, Talijani i ostali gosti bogatijih zapadnih zemalja.

- A znate tko će ih sufinancirati? Siromašni Slavonci, koji PDV i dalje plaćaju 25 posto. Znači, taj mehanizam prelijevanja opet će se odvijati od siromašnih prema bogatima - naglašava Lovrinčević.

On drži da razbijanje sustava PDV-a u ovim trenucima nema smisla, ali i da je “smanjenje stope za turizam bar dvostruko gluplje nego smanjivanje PDV-a za hranu i piće.”

- Subvencionirajući hranu i piće subvencionirate vlastite građane, a subvencionirajući turizam subvencionirate zapravo strance - pojašnjava Lovrinčević ponavljajući da je PDV, posebice ovakav kakav mi danas imamo (jedan od najviših u Europi), najveće opterećenje upravo za najnerazvijenije i najsiromašnije.

- Vidim da se Vlada posljednjih dana na sve načine trudi objasniti da je smanjenje PDV-a na hranu glupost, ali se iz petnih žila trudi objasniti da je PDV od deset posto na turizam jako dobra stvar. Preraspodjela koja će se dogoditi od sljedeće godine opet će ići na štetu Slavonije, a u korist bogatijih (Istre i Primorsko-goranske županije) i jednostavno o tim se stvarima mora progovoriti - poručuje Lovrinčević.

Dražen BOROŠ
PROBLEMATIČNA REGIONALNA PODJELA

- Slavonija je u ovom trenutku potpuno marginalizirana i nastavi li se ovakva politika prema njoj, ona će još više zaostajati za ostalim regijama, pa je samim tim i ova nova podjela na dvije statističke regije još problematičnija - kaže Lovrinčević.

l za 1,5 posto past će BDP

l 4-5 posto očekivani je pad dohotka građana

l za 2 posto procjenjuje se da će pasti broj zaposlenih

l 4 posto iznosi pad vrijednosti plaća zbog inflacije

l svi minusi koji se odnose na cijelu Hrvatsku

l + 700 milijuna kuna manje isplaćenih poljoprivrednih potpora u odnosu prema 2011.

l + suša, koja nanosi goleme štete

Dr. Perić: Bojim se da je riječ o utjecaju lobija

Dr. Renata Perić, profesorica Pravnog fakulteta u Osijeku, s katedre financijske znanosti, koja se općenito zalaže za smanjenje PDV-a, kaže kako je osnovno stajalište branše diljem Europe da ako se nečemu daje povlaštena stopa PDV-a, onda je to na hranu. “No, bojim se da je u ovom našem slučaju još jednom riječ o utjecaju lobija. Da se razumijemo, turizam je izuzetno atraktivna grana i on će uvijek donijeti znatna sredstva u proračun, pa mislim da to nije nešto što treba i posebno zaštititi. S druge strane treba naći modalitet kako zaštititi one koji vrijedno rade. Primjerice ovdje, u Baranji, gdje je i inače vrlo niska stopa zaposlenosti, suša prijeti da ljudi ostanu bez ičega. Zato se zalažem za jasan modalitet u kojemu neće odlučivati ni interesni, pa ni politički lobiji”, kazala nam je dr. Renata Perić.(D.Ku.)

Bubalo: Zbog nižeg PDV-a kupuje se u Srbiji

“Povećanje PDV-a pokazalo se kao loš potez, udjel za hranu u potrošačkoj košarici građana u odnosu na njihova primanja sve je veći. Uostalom i mi (Grad Osijek nap.a.) zbog toga smo ostali bez pet milijuna kuna raspoloživih za investicije. Jasno je da država uspješno puni svoju kasu, ali nije učinila ništa po pitanju fiskalne decentralizacije. Treba pomoći Jadranu i turizmu, ali treba pomoći i Slavoniji. Ako ništa drugo, onda zbog toga da naši poljoprivrednici u konačnici mogu proizvesti i tržištu ponuditi cijenom konkurentne proizvode. Jer zašto naši potrošači odlaze preko granice, recimo u susjednu Srbiju, i ondje kupuju proizvode? Sigurno je tome razlog što je ondje PDV 18 posto”, kaže Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik.

Možda ste propustili...