Regija
SKUPLJANJE ŽIRA MNOGIMA JE BORBA ZA GOLI ŽIVOT

Zbog žira će i djeca, umjesto
u školu, s roditeljima u šumu
Objavljeno 10. rujna, 2012.
Ove godine u spačvanskim šumama može se očekivati rekordan broj skupljača

ŽUPANJA - Sezona skupljanja žira je pred vratima, a u spačvansku šumu, u istočnom dijelu županjske Posavine, ovih dana već zalaze brojni skupljači, “snimaju” situaciju i “beziciraju” žirom bogate predjele. Urod je, kažu, odličan i nadaju se dobroj zaradi, ako Hrvatske šume ovaj put ne uvedu neka nova pravila. Uprava šuma Vinkovci, naime, još nije najavila početak otkupa i cijenu žira, a skupljači strahuju da ne ostanu kratkih rukava. Za mnoge bio bi to veliki udarac, jer već godinama početkom jeseni svoje skromne kućne budžete podebljavaju žirom. Ni u šumarijama nisu uspjeli ništa saznati, a nekoliko zabrinutih građana javilo nam se u potrazi za informacijom.

U Upravi šuma Vinkovci potvrdili su nam da će organizirati otkup žira, a sve pojedinosti, uključujući i otkupnu cijenu, bit će poznate sljedećih dana, nakon donošenja plana i načina otkupa, odnosno utvrđivanja količine sjemena hrasta lužnjaka potrebne za pošumljavanje. Skupljači strahuju da se ne ponovi situacija od prošle godine, kada je Uprava šuma Vinkovci na dan za kada je službeno objavila početak oglasila i prestanak otkupa “zbog prikupljenih dovoljnih količina žira”.

U gunjanskoj obitelji Pezerović spremni su za posao. Kažu da je žir počeo dozrijevati, samo se čeka prvi mraz ili prava kiša, i skupljanje može početi. I lani su danima već u rano jutro odlazili u šumu, marljivo punili vreće, a na kraju zadovoljno trljali ruke jer im se trud isplatio. A ove se godine u spačvanskim šumama može očekivati rekordan broj skupljača.

- Situacija je takva da je skupljanje žira danas postala borba za goli život. I djeca će mi nekoliko dana izbivati iz škole i pomagati suprugu i meni kako bismo što više skupili. Veliki je broj obitelji u Gunji koje živimo od socijalne pomoći i za nas žir doslovce znači prezimiti - kaže nam J.K. iz Gunje.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Spasiti socijalnu naknadu

Kako im zbog ostvarenog prihoda Centar za socijalnu skrb ne bi ukinuo naknadu, siromašne obitelji žir neće predavati na svoje ime, nego će to za njih činiti prijatelji ili rodbina koji su u radnom odnosu. Nadaju se da otkupna cijena neće biti niža nego lani, kada su za kilogram žira dobivali nešto više od tri kune.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike