Regija
ZBOG NOVOG ZAKONA

Romi ogorčeni zbog gubitka “socijale”
Objavljeno 10. rujna, 2012.

BELIŠĆE - Otkako je u ožujku ove godine na snagu stupio novi Zakon o socijalnoj skrbi, za pripadnike romske nacionalne manjine na području Grada Belišća, a posebno u romskom naselju u Bistrincima, mnogo je toga nepoznatoga, a zbog uskraćenih prava u odnosu na prijašnji zakon, vrlo su često u Gradu Belišću i Centru za socijalnu skrb u Valpovu u potrazi za pomoći i odgovorima. Kako bi im pomogli i razriješili sve nejasnoće, održan je sastanak predstavnika Grada, Roma i Centra za socijalnu skrb Valpovo, na kojem se okupilo stotinjak Roma.

- Buidući da je oko 160 Roma s područja Grada Belišća koji su korisnici socijalne pomoći, smatrali smo da bi ovaj sastanak trebao biti prilika da kažu svoje primjedbe, ali i zajednički iznesu prijedloge za rješavanje problema. Činjenica je da su zbog teške situacije u državi i sve većeg broja osoba koje traže socijalnu pomoć kriteriji za njezino dobivanje značajno pooštreni. Zbog toga su mnogi izgubili pravo na pomoć, što ih je, očekivano, ogorčilo. No Romi su bili uporni u svojim stajalištima da ih ne brine toliko novi Zakon, koliko način rada valpovačkog Centra za socijalnu skrb. Predstavnik Centra Slavko Vulić pak ponovno je istaknuo da Centar samo primjenjuje odredbe Zakona - kazala nam je nakon sastanka njegova inicijatorica i zamjenica gradonačelnika Belišća, Marija Ilić.

Romi su iznijeli i svoju želju da budu bolje prihvaćeni u zajednici te su ovlastili predsjednika romske zajednice na području Grada Belišća Marija Baloga da u njihovo ime kontaktira Centar i rješava probleme. Balog je pak vrlo nezadovoljan sastankom jer smatra da su se na njemu iznijeli problemi, ali ne i rješenja.

Balog: Bez sluha za naše probleme

- Suradnja s Gradom Belišćem je izvrsna, ali na žalost isto ne možemo reći i za našu suradnju s Centrom za socijalnu skrb u Valpovu. Nama treba pomoć, svi ovdje vrlo teško živimo i jedva spajamo kraj s krajem, stoga bismo voljeli kada bi za naše probleme imali više sluha i u Centru za socijalnu skrb i izlazili nam u susret - poručuje Mario Balog.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike