Regija
BELOMANASTIRSKA JESEN U BARANJI UGOSTILA BROJNE POSJETITELJE

Fiš kuhali u 55 kotlića
Objavljeno 10. rujna, 2012.

BELI MANASTIR - Tradicionalna belomanastirska manifestacija Jesen u Baranji počela je u petak izložbom fotografija autora iz mađarskog grada Mohača, čime su organizatori simbolično dali do znanja da će velik dio događanja Jeseni biti vezan uz 40. godišnjicu bratimljenja Belog Manastira i Mohača. Subota je, pak, bila u znaku etno-gastroponude i izložbi rukotvorina članova nekoliko gradskih udruga. Uvertira spomenutom bila je međunarodna likovna kolonija u Petlovcu te otvorena vrata vinskih podruma diljem belomanastirskih vinskih cesta.

Središnji i najposjećenji dio manifestacija zasigurno je bilo Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša.

- Fišijada u Belom Manastiru odavno je zacrtana u mom kalendaru godišnjih važnih događanja, koja ne smijem propustiti - ističe Pero, jedan od redovitih kuhara na fišijadama, naglašavajući da bi volio pobijediti, ali mu nije to cilj, nego druženje i dobra zabava.

Njegovo mišljenje dijeli većina od 54 kuhara, koliko ih se okupilo u subotu poslijepodne. Zbog krize, rekao nam je Živko Jalšovec, predsjednik OO Jeseni u Baranji, broj natjecatelja bio je limitiran, pa se nije ponovila prošla godina, kada je gorjelo više od 100 vatri.

U 55. kotliću, izvan konkurencije, kuhali su gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, i njegov mohački kolega po funkciji Jozsef Seko. Članovi komisija nakon dugog vijećanja prvo su mjesto dodijelili Jožefu Nađu iz bačkog Bezdana, druga je bila Nikolina Jožef, a treći Karlo Svetličić. Za zabavu kuhara i gostiju pobrinuli su se tamburaši osječkog TS-a Kas.

Nedjeljno prijepodne prošlo je u znaku konja i svatovskih zaprega. Trećoj konjičkoj priredbi u organizaciji konjogojske udruge Baranja iz Branjinog Vrha odazvalo se osam srodnih udruga iz raznih dijelova Slavonije, a natjecale su se u brzinskoj utakmici te utakmicama u tehničkom i preciznom jahanju. Dok su se konji, vozači i jahači znojili na 30-ak Celzijevih stupnjeva, “rotaciji” je bio izložen poveći primjerak vola, kojega su nešto poslije svi zajedno u slast pojeli. Ivica Getto

Svatovske zaprege i KUD-ovi

Poslijepodnevni dio programa u nedjelju otvorio je mimohod svatovskih zaprega. Nakon što su sve stigle do gradskog središta, počela je smotra folklora. Nastupili su HKUD Beli Manastir, SKUD Jovan Lazić, MKUD Talicska i Udruga romskog prijateljstva Luna. Završnica je pripala tamburašima belomanastirskog HKUD-a.

Možda ste propustili...

PROJEKT DOMA ZDRAVLJA DONJI MIHOLJAC

Edukacija građana o šećernoj bolesti

ENERGETSKA OBNOVA OŠ A.G. MATOŠA

Projekt od 17,3 milijuna kuna, završetak u lipnju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana