Regija
13. MEĐUNARODNI ETNOSUSRETI

Oborili rekord - na Etnosusretima
u Bilju nekoliko tisuća posjetitelja
Objavljeno 9. rujna, 2012.
U organizaciju su se volonterski uključile gotovo sve biljske udruge

Položili su još jednom Biljani ispit iz organizacije. Već 13. put, naime, i to uz 30-ak posto sredstava manje nego prošle godine, organizirali su međunarodne Etnosusrete, hvalevrijednu manifestaciju koju je posjetilo nekoliko tisuća ljudi iz raznih krajeva Baranje, Slavonije, ali i ostalih dijelova Hrvatske, odnosno inozemstva.

A svi koji su u subotu došli u Bilje sigurno nisu pogriješili. Dočekalo ih je 75 štandova na kojima se štošta moglo naći. Počevši od predmeta kulturne baštine, preko raznih rukotvorina, suvenira, bogate gastroponude domaće hrane i pića pa sve do starih zanata - sve to smjestilo se na nekoliko stotina četvornih metara. Mirisi slavonskih delicija širili su se na sve strane - lovci su pekli kobasice od divljači, majstori ribe šarane u rašljama...

Na štandovima se crvenjela sitna mljevena baranjska paprika, za koju prodavači tvrde da je svježa, ovogodišnja. Bilo je i raznih vrsta medova, kupinovog vina i kolača, a kazandžijini udarci čekićem odzvanjali su cijelim sajmom.

- Pohvaljujem sve suorganizatore manifestacije, što pokazuje da su Biljani i ovaj put uspjeli spojiti bogatu tradiciju i gastroponudu, a u svrhu promicanja turističke ponude i sadržaja destinacije općine Bilje - rekla nam je direktorica Turističke zajednice općine Bilje Danijela Mihaljević.

- Sadržaj sajma sličan je proteklim godinama, ali sa zadovoljstvom mogu konstatirati da se povećao broj izlagača - kaže Elvis Hlevnjak, predsjednik Organizacijskog odbora Etnosusreta, naglašavajući da su se u organizaciju uključile gotovo sve biljske udruge, i to na volonterskoj bazi. Dodao je da je cilj cijele manifestacije, koju je prije više od desetljeća osmislio Darko Varga, prikazati tradiciju i bogatstvo kraja između Dunava i Drave.

Poslijepodne bilo je rezervirano za kulturno-umjetnički program i prikaz viteških igara u izvedbi članova orahovačkog Reda vitezova Ružice grada. Sudionici smotre folklora, njih 300-tinjak iz devet KUD-ova, prošetali su se od dvorca Eugena Savojskog do središta mjesta, gdje su, zajedno s članovima biljskih udruga i posjetiteljima, zaplesali veliko kolo zajedništva. Na pozornici su se potom mijenjali FA Bilje, KUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda, KUD Gradići iz Velike Gorice, KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica, Hrvatsko-makedonsko kulturno društvo Narodno ruvo iz Osijeka, KUD Sunjanka iz Sunje, KUD Kuševac iz Kuševca, MKUD Čardaš iz Suze i HKGD Dunav iz Vukovara. Sve je završilo nastupom TS Pet tambura i Canasta banda.

Ivica GETTO
Ružica Bilkić: Gosti nam se svake godine vraćaju

Prvog dana manifestacije biljske je Etnosusrete posjetilo nekoliko tisuća ljudi. Organizacijom i dolaskom brojnih gostiju, koji se iz godine u godinu vraćaju, zadovoljna je i Ružica Bilkić, načelnica općine Bilje.

- Uklopili smo se u 100-tinjak tisuća kuna namijenenih organizaciji manifestacije. Općinsko vijeće je, naime, skresalo financiranje svih sličnih manifestacija za 33 posto pa smo na troškove morali paziti. Drago mi je što smo uspjeli prikazati našu tradiciju i bogatu gastroponudu, što je i cilj Etnosusreta - rekla je Bilkić, naglasivši da su veliki doprinos dale udruge, bez obzira na političku orijentaciju njihovih članova.

Na smotri folklora nastupilo je gotovo

300

sudionika

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike