Novosti
USKOK ISTRAŽUJE JE LI BILO ZLOUPORABE POLOŽAJA

Kaznene prijave zbog regionalnog odlagališta
Objavljeno 8. rujna, 2012.
Kaznene prijave podnesene su protiv Domanovca, Klasičeka, Kramarića, Đapića...

Grad Osijek je Uskoku podnio kaznenu prijavu protiv 12 hrvatskih građana za koje smatra da su nezakonitim radnjama dovele osnivače Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOiS) u nezavidan položaj.

Zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti prijavljeni su: Ivan Domanovac, bivši ravnatelj ZOiS-a, Damir Klasiček, nekadašnji dogradonačelnik Osijeka i Nedo Cepić, član Upravnog vijeća ZOiS-a. Četvrtoosumnjičeni je Božo Galić iz Vinkovaca, predsjednik Upravnog vijeća ZOiS-a, a osumnjičeni su i članovi Upravnog vijeća Jadranka Nikolov iz Osijeka, Krešimir Šafhauzer iz Vukovara, Zdenko Dević iz Županje, Vladimir Kedmenec iz Belog Manastira te Davor Miličević iz Županje. Deseti na listi osumnjičenih je Ivan Bešlić, koji je bio savjetnik i predstavnik Grada Osijeka i Upravnog vijeća ZOiS-a, a slijede bivši osječki gradonačelnici Zlatko Kramarić i Anto Đapić.

Podsjetimo, 25. svibnja ove godine Međunarodni arbitražni sud pri Međunarodnoj gospodarskoj komori u Münchenu prihvatio je tužbu austrijskih tvrtki Saubermacher i Strabag protiv ZOiS-a zbog pretrpljene štete (stvarne štete i izmakle dobiti) nastale neispunjenjem i raskidom 2006. godine sklopljenog ugovora u ukupnom iznosu od 78,15 milijuna kuna. Tako je taj veliki spor, koji bi praktički blokirao Osijek i druge gradove osnivače, dobio novu dimenziju.

Niz nezakonitih radnji i propusta

Grad Osijek u kaznenoj prijavi ukazao je na najvažnije činjenice iz kojih, smatra, slijedi da su prijavljene odgovorne osobe zlorabile svoj položaj. Pritom ističe da je od samog početka njihova djelovanja vidljivo da realizacija ugovorenog projekta nije bila prava namjera sudionika, naprotiv, stvaranje pravne situacije u kojoj bi Saubermacher i Strabag pretrpjeli "navodnu štetu" i tako stekli protupravnu imovinsku korist. Ističe se da cijeli projekt nije bio usklađen sa Zakonom o otpadu, Strategijom gospodarenja otpadom i drugim pozitivnim propisima RH. Uz to Grad Osijek nije ni imao nikakve potrebe ulaziti u projekt regionalnog odlagališta kada njegova komunalna tvrtka Unikom ima vlastito. Također se ukazuje na činjenicu da Quantum u Osijek dovode Damir Klasiček i Ivan Cepić, iste osobe koje su već zajednički sudjelovale u "sumnjivim (komunalnim) projektima u Hrvatskoj u sprezi sa stranim partnerima", te da je Klasičekovom trgovačkom društvu Iuris isplaćeno oko 600.000 kuna za pravne usluge. Ističe se da je pritom postupak sklapanja ugovora između ZOiS-a i Quantuma proveden mimo natječaja, protivno Zakonu o javnoj nabavi, pozivom na navodu suradnju RH i Austrije. Ima još niz drugih opaski koje upućuju na kaznena djela. Uz to, za slučaj spora među strankama, umjesto Trgovačkog suda u Osijeku, ugovorena je višestruko skuplja i pravno nedopuštena strana arbitraža u Parizu (inozemna se arbitraža ne ugovara ako su sve strane ugovora pravni subjekti registrirani u Hrvatskoj, a to u ovom slučaju jest).

Utvrditi eventualnu odgovornost i drugih

Grad Osijek u kaznenoj prijavi ukazuje kako se analizom svih događaja ukazuje na postojanje osnovane sumnje da su prvoprijavljene tri odgovorne osobe počinile kazneno djelo zloporabe položaja, a ostali prijavljeni svaki u svojoj domeni i vremenu te funkciji koju su obnašali kazneno djelo protiv službene dužnosti - poticanje na zloporabu položaja i ovlasti. Na kraju prijave ostavlja se mogućnost Uskoku da se istraga provede i protiv eventualno drugih osoba ako se utvrdi njihova odgovornost.

Trenutno je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu prijedlog od 17. srpnja Saubermachera i Strabaga da se prizna pravorijek o nadležnosti Međunarodne trgovačke komore u Münchenu. U prijavi se traži da se ovom predmetu da status hitnosti, zbog moguće štete koja bi mogla nastupiti priznavanjem stranog pravorijeka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu i pljenidbom sada već više od 75 milijuna kuna, što bi neizbježno dovelo do financijske blokade pet gradova, odnosno nemjerljive štete koje bi mogla proizaći.

Nikola VUKADINOVIĆ
Koncesionar nije ispunio dogovor, a dobio odštetu

10. veljače 2001. ZOiS su osnovali gradovi Osijek, Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja. Realizacija projekta povjerena je neposrednom pogodbom austrijskom trgovačkim društvu Quantum, uz utvrđeni honorar u iznosu od 2,8 posto od cjelokupnog iznosa investicije.

18. prosinca 2003. je na sjednici Upravnog vijeća ZOiS-a kao najpovoljnija izabrana ponuda Saubermachera i Strabaga, koji su radi ispunjenja natječajnih uvjeta u RH osnovali trgovačko društvo ZIPOS.

17. ožujka 2006. ZIPOS je zaključio ugovor o gradnji regionalnog odlagališta na lokaciji Antunovac-Orlovnjak. Pritom je utvrđeno da je ZIPOS isključivi ugovorni partner ZOiS-a, te da preuzima sva prava i obveze iz ugovora. Koncesionar je pritom preuzeo i obvezu da će u roku devet mjeseci pribaviti građevinsku dozvolu. Zahtjev za njom, međutim, zbog više pravnih razloga, odbija nadležni Upravni odjel Osječko-baranjske županije, tako da Upravno vijeće ZOiS-a donosi odluku o raskidu ugovora.

12. svibnja 2009. sklopljen je ugovor između ZIPOS-a te Saubermachera i Strabaga, kojim su sva potraživanja prenesena na te velike austrijske tvrtke, iako je to bilo protivno odredbama Zakona o obveznim odnosima i Zakona o javnoj nabavi (ZIPOS je pravo koncesije stekao na natječaju, a to se pravo ne može prenijeti na drugoga).

25. svibnja 2009. Saubermacher i Strabag podnose Međunarodnom arbitražnom sudu tužbu protiv ZOiS-a zbog "pretrpljene štete" u iznosu od 5,689.055 eura i 3.063.247 kuna. Unatoč činjenici, ističe se u prijavi, da osnivači nisu uplatili ugovorom obvezan temeljni kapital od 200.000 eura i kauciju od 20.000 eura, a ZIPOS nije izradio projektnu dokumentaciju u roku od ugovorenih 16 tjedana te nije ishodio građevinsku dozvolu u roku od devet mjeseci, tužba je u cijelosti usvojena.

Osumnjičeni

l Ivan Domanovac

l Damir Klasiček

l Nedo Cepić

l Božo Galić

l Jadranka Nikolov

l Krešimir Šafhauzer

l Zdenko Dević

l Vladimir Kedmenec

l Davor Miličević

l Ivan Bešlić

l Zlatko Kramarić

l Anto Đapić

ostavljena mogućnost i za eventualne druge odgovorne

BUBALO: NEMA POLITIZIRANJA, ODGOVORNOST SE MORA UTVRDITI

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo kratko komentira kako je prema poreznim obveznicima dužan poduzeti sve zakonske korake da se utvrdi istina. “Ne želim prejudicirati ničiju krivnju ili odgovornost, ali s obzirom na ogromnu štetu koja prijeti Gradu i našim sugrađanima ne može se dogoditi da nitko nije kriv i odgovoran. Tko je odgovoran, neka utvrde nadležna državna tijela”, kaže Bubalo. Naglašava kako u ovom potezu nema politiziranja, već je isključivo riječ o borbi za interese grada Osijeka.