Regija
SOCIJALNU SLIKU U SLAVONIJI POKAZAT ĆE JESEN

Tri umirovljenice - jedna prosi, druga
skuplja boce, treća pretražuje kontejnere
Objavljeno 7. rujna, 2012.
Sve tri nekada su radile, a danas od teškom mukom zarađene mirovine ne mogu živjeti

ĐAKOVO - Sedamdesetak joj je godina, u naš je ured ušla jedva se krećući na dvije štake. Boluje, govori, od karcinoma kostiju, no nije to jedina bolest s kojom se bori. Sjeda na stolicu sva zadihana, obrativši se meni i kolegici: “Imate li, djevojke, bar koju kunu, vratit ću vam, za lijekove mi treba!”, prepričava slučaj Đakovčanka Marija. “Kolegica i ja posegnule smo u novčanike, izvukle nešto sitnoga, koliko je koja mogla, i dali to nesretnici. Obećaje, vratit će kad dobije mirovinu, no od nje i tako, kaže, možde živjeti samo nekoliko dana”, nastavlja Marija.

Nije to jedini slučaj s kojim se toga dana susrela. Nekoliko sati poslije, susreće staricu koja iz koševa za otpatke vadi plastične boce. Iako joj je također sedamdeseta na leđima, žena je zbog niske mirovine i preskupog života prisiljena kopati po otpadu. “Skupim dnevno deset, dvadeset boca. Kada ih prodam, imam bar za kruh”, kazuje. U dvorište stambene zgrade u užem središtu Đakova tjedno bar jednom zalazi žena koja je prešla 75. godinu. Često je susretnu i stanari spomenute zgrade, kažu, štapom prevrće smeće, vadi plastične vrećice i iz njih bira ono što je još jestivo.

Zajedničko svim trima je to što su nekad bile u radnom odnosu, a danas, od svoje teškom mukom zarađene mirovine, ne mogu preživjeti.

“Sklonište” od neimaštine i pomoć često traže i u Gradskom društvu Crvenog križa. Ravnatelj Đuro Brataljenović kaže kako još veći pritisak očekuju s dolaskom jeseni i hladnijih dana. “Imamo dovoljno odjevnih predmeta koje dijelimo svake prve srijede u mjesecu. Dolaskom hladnijih dana, što znamo iz iskustva, povećat će se broj onih koji će tražiti pomoć. No, traže se i paketi hrane, zapravo 'špeceraja', koje dijelimo uglavnom za Božić, ponekad i Uskrs. Neki ih traže svakog mjeseca”, kaže Brataljenović. Inače, iz njihove kuhinje dnevno odlazi stotinjak obroka starijima i nemoćnima.

Katica Milković iz đakovačkog Centra za socijalnu skrb, kaže kako su zabilježili povećanje od samo nekoliko obitelji kod korištenja pomoći za uzdržavanje, no napominje da će se prava slika znati tek dolaskom jeseni, odnosno svršetkom sezonskih poslova. “Znatan je broj onih koji su se zaposlili na građevinskim poslovima, javnim radovima i slično. Svi ti radovi uskoro će se privesti kraju, tek tada ćemo imati uvid u stvarno stanje”, pojašnjava Milković.

Maja MUŠKIĆ
Od Grada traže pomoć za hranu i režije

Da situacija nije sjajna, potvrđuje i gradonačelnik Zoran Vinković, kazavši kako na gradska vrata svakodnevno kucaju oni u potrebi. “U socijalnom je programu Grada između 400 i 500 osoba. Mimo toga, svakodnevno nam se obraćaju ljudi tražeći pomoć za hranu, plaćanje režija i slično”, kaže Vinković.

Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike