Regija
TEŠKO STANJE U DRVNOJ INDUSTRIJI

Štitarska tvrtka “Šiška”
uspjela pobijediti krizu
Objavljeno 7. rujna, 2012.
Imaju dovoljno trupaca za sve narudžbe

ŠTITAR - I dok hrvatska drvna industrija grca u problemima, drvoprerađivačka tvrtka “Šiška” iz Štitara, koja je poznata i po proizvodnji dužica za izradu barrique bačvi za dozrijevanje kvalitetnog vina, pobijedila je krizu. Upošljava 25 djelatnika i u prošloj je godini poslovala pozitivno, ostvarivši prihod od 14,18 milijuna kuna. Čak 70 posto troškova odlazi na trupce i energente, a svojim odnosom prema kupcima i kvalitetom proizvoda koja im je i ulaznica na tržište, “ Šiška” je zadržala uspješan trend poslovanja i sačuvala radna mjesta. Vlasnik i direktor Mijo Ćošković još je u siječnju ove godine kao gorući problem isticao nemogućnost osiguranja dostatnih količina kvalitetnih trupaca, te vapio za dugoročnim ugovorima s Hrvatskim šumama, a za pomoć se obraćao i vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću. Takvih problema sada više nema.

"Ne bih rekao da je riječ o pritisku na Hrvatske šume, nego o nedostatku kupaca i smanjenoj potražnji za sirovinom. Drvoprerađivače je recesija najviše pogodila i u našem širem okruženju gotovo su dotaknuli samo dno dna", ustvrdio je Ćošković, koji se uspio othrvati negativnim trendovima. Redovito podmiruje obveze prema državi, dobavljačima i zaposlenicima, “Šiška” ima svoje stalne kupce i sigurno tržište, što joj jamči kontinuitet proizvodnje, a time i sigurna radna mjesta.

"Mogu reći da smo doista imali sreće s našim kupcima. S narudžbama, otpremom i naplatom isporučene robe nemamo nikakvih problema", ističe Ćošković. Zadovoljan je što je konačno asfaltiran prilazni put njegovim pogonima i izgrađena javna rasvjeta, čime je taj dio Štitara napokon postao mala industrijska zona. Za razliku od “Šiške”, tvrtki Alpi Aviation d.o.o., koja proizvodi ultralake avione i zapošljava 20 djelatnika, a koju je Ćošković osnovao s talijanskim partnerom, recesija je donijela probleme s plasmanom proizvoda. "Nismo se predali, investirali smo 1,4 milijuna kuna u novu halu od 1.000 četvornih metara i prošle godine počeli raditi kompletan avion, s ugrađenim motorom, spreman za polijetanje. U 2011. proizveli smo ih 11, a u ovoj godini samo šest, čime nismo zadovoljni", ističe. Uz dvosjede Pioneer 200 i Pioneer 300, dobiven je i certifikat za četverosjed Pioneer 400. Cijene dvosjeda kreću se oko 40, a četverosjeda 80 tisuća eura.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Nepostojanje zakonske regulative

Ćošković nade polaže u američko tržište, a upiti su poslani i u Brazil, Rusiju i Novi Zeland. "Ako nam to ne uspije, morat ćemo razmisliti kako dalje. Nije nimalo jednostavno odreći se 10 godina predanog rada, uloženog znanja i opreme i nadam se da ćemo ipak pronaći rješenje", optimističan je. Kao problem istaknuo je i nepostojanje zakonske regulative za ultralake avione, zbog čega ih u Hrvatskoj ne mogu registrirati.

14,18

milijuna kuna prihoda “Šiška” je ostvarila u 2011. godini

Možda ste propustili...

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike